5 redenen voor een rondreis door Kirgizië

  • Overweldigende natuur
  • Eeuwenoude bazaars en veemarkten
  • Slapen bij nomaden
  • Paardrijden en hiken tot je erbij neer valt
  • Vriendelijke, gastvrije mensen

Overweldigende natuur

Hoe je het land ook binnen komt, vanuit de lucht met het vliegtuig, of over land via bijvoorbeeld de machtige Irkeshtam pas tussen China en Kirgizië, de fenomenale berglandschappen zullen zeker meteen een verpletterende indruk maken. Buiten het relatief laag gelegen Osh en de hoofdstad Bishkek bestaat dit land voor het grootste deel uit bergen en die zijn hier nog echt puur natuur. Je kan soms uren rijden zonder ook maar een stenen huis tegen te komen. Om je heen niets dan besneeuwde toppen en grillig gevormde rotsen, afgewisseld met eindeloze, groene heuvels waar hier en daar een ger-tent ,oftewel yurt, op staat. Snelstromende beekjes en helderblauwe meren maken het helemaal af. Houd je van natuur, dan ben je hier dus aan het goede adres. Aanraders zijn de rode rotsformaties van Jeti-Oguz, de hoogvlaktes rondom Naryn en het Song Köl meer en omgeving.

Na een lange reis neem je vele herinneringen mee naar huis. De prachtige treinreis naar centraal-Azië ga je zeker weten nooit meer vergeten! Vraag onze reisspecialist Kirgizië naar de mogelijkheden.

Eeuwenoude bazaars en veemarkten

De bazaar van Osh lijkt haast niet meer van deze tijd. Opaatjes die Lenin persoonlijk gekend lijken te hebben schuifelen tussen de stalletjes die bemand worden door vrouwen met kleurrijke hoofddoeken die hun zelf verbouwde groenten verkopen. Deze markt ademt geschiedenis. Ook de veemarkt van Karakol is zo’n plek waar de tijd stil staat. Kom het beste vroeg, zo rond een uur of 7, als de markt in volle gang is en vergaap je aan de mensen, waarvan de meesten regelrecht uit een jaren ’50 film gestapt lijken te zijn. Ook de vervoersmiddelen waar mensen en dieren in af en aan worden gereden zijn echte museumstukken. Stokoude Lada’s, Moskva’s, Wolga’s, UAZ-jeeps en zelf vertimmerde vrachtwagentjes komen volgepakt aan. Kijk niet raar op als er uit de achterbak van een personenauto een schaap of geit tevoorschijn komt, of zelfs meer dan één. Dit is een hoogtepunt van je rondreis door Kirgizië!

Slapen bij nomaden

In Kirgizië is het heel normaal om bij de mensen thuis te slapen. Echte hotels zijn er maar weinig en ze zijn zelden sfeervol. Homestays daarentegen vind je door heel het land. De meest bijzondere vorm van de homestay is het slapen in een yurt bij de (half-)nomaden. Deze families trekken in de zomermaanden met hun vee door de hooggelegen weidegebieden. Enige luxe tref je hier niet aan; de wc is bijvoorbeeld niet meer dan een gat in de grond, maar de ervaring is onbetaalbaar. Je slaapt onder de sterrenhemel in de overweldigende natuur en maakt het leven van de nomaden van dichtbij mee. Hoe uniek is dat?!

Jouw Kirgizië vakantie wordt hoe dan ook heel bijzonder. Maak hem nog specialer door op zoek te gaan naar lokale, interessante festivals!

Paardrijden en hiken tot je erbij neer valt

Houd je van paardrijden? Dan is Kirgizië jouw land. Tijdens je rondreis door Kirgizië kun je voor een paar uurtjes te paard de bergen in, of meerdaagse trektochten maken van de ene naar de andere overnachtingsplek. Een tocht op een paard, waarbij je ’s avonds in een yurt overnacht bij een lokale familie en de volgende dag nog hoger de bergen in trekt, op je paard of met de benenwagen, is geweldig. Het geeft je het ultieme gevoel van vrijheid, want de mogelijkheden hier zijn eindeloos. Zorg alleen dat je goed voorbereid op pad gaat. Anne, de lokale reisexpert van Better Places, vertelt je graag alles wat je moet weten voor een trektocht te paard.

Vriendelijke, gastvrije mensen

De gastvrijheid van de Kirgizen is een grote plus bij het rondreizen door dit land, waar het toerisme nog altijd in haar kinderschoenen staat. Het eten is vaak heerlijk en wordt jou als toerist ruimschoots aangeboden. De zelf gemaakte jams van verse vruchten die je overal worden aangeboden zijn heerlijk, net als de lokale gerechten van deegwaren. Over de nationale drank, “kumus”, die van gefermenteerde merriemelk is gemaakt, zijn de meningen nogal verdeeld. De gastvrije bevolking zal je waarschijnlijk meermaals deze bijzondere drank voorzetten. Neem minstens even een slokje en geniet zo veel mogelijk van de gastvrije sfeer waarin je in Kirgizië zeker zal worden ondergedompeld.

Plan jouw reis naar Kirgizië

Ben je op zoek naar een bijzondere Kirgizië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Anne, de reisexpert in Kirgizië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsstreek bij Anne.

Beste reistijd Kirgizië

De beste reistijd Kirgizië is van mei t/m oktober, dan is het weer het meest aangenaam. In het voor- en najaar is het daarnaast lekker rustig in Kirgizië. Lees meer over de beste reistijd Kirgizië

Duurzaam reizen Kirgizië

Als reiziger kun je ervoor zorgen dat de lokale bewoners zoveel mogelijk profiteren van je bezoek. Reizen met een positieve impact is niet alleen beter voor de locals, je krijgt ook een betere ervaring en het geeft tegelijkertijd de mogelijkheid iets terug te doen voor de mensen die je onderweg ontmoet. Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.