A Little Eco Lodge

Onze tuktuk hobbelt het terrein op. We zijn omgeven door groen. Links palmen, rechts bonenranken die langs bamboestokken omhoog krullen. Als de wagen tot stilstand komt worden we meteen begroet door een vrolijke dame. Ze stelt zich voor als Mee Mee, de zus van de eigenaar. Twee jongens nemen gelijk onze tassen over en gaan ons voor naar een donkerbruin, houten gebouw. Op de eerste verdieping bevinden zich de kamers. Het uitzicht over het terrein is prachtig.

Een bescheiden akker nabij het Inlemeer

We kijken uit over een bescheiden akker. Er groeit sla, wortels, tomaten, mango, ui en knoflook. “Dit is onze groente- en fruittuin. Hier halen we alle ingrediënten uit waarmee we koken voor onze gasten”, zegt Mee Mee. “Dat maakt onze treasure hunt kookles extra leuk. Die staat voor morgen op het programma. Nu eerst een hapje eten.”

De lekkerste gerechten, met de minste impact op het milieu! Ook in Myanmar smikkel je van de lekkerste vegetarische gerechten.

Een restaurant van bamboe bij het Inlemeer

Tijdens het diner nemen we plaats in een groot en open, van bamboe opgetrokken restaurant. Het begint donker te worden en het restaurant is prachtig verlicht. Als we boven zitten schuift eigenaar Kyaw Swar bij ons aan. “Het restaurant waarin jullie nu zitten is gloednieuw. De bamboe maakt het oersterk en heel erg duurzaam. We hebben alleen materialen uit de omgeving gebruikt. Ik heb het met behulp van een Britse subsidie kunnen bouwen.” Het bouwwerk is een heus kunstwerk. Kyaw schakelde een Thaise architect in en ontwikkelde samen met hem de uitstraling van het restaurant. “90% van wat we serveren komt van eigen bodem. Helemaal biologisch en seizoensgebonden,” zegt hij met een trotse glimlach. Maar dat is niet alles.

Op schattenjacht naar ingrediënten

De Britse subsidie is afkomstig van een fonds, bestemd voor originele toeristenprojecten die ook nog eens goed zijn voor de lokale gemeenschap. Het bamboerestaurant was onderdeel van het plan. Maar het belangrijkste is de schattenjacht, in combinatie met een kookcursus. “We willen onze gasten kennis laten maken met de lokale bevolking. Bij de schattenjacht krijg je Birmees-Engelse vertalingen van een paar handige zinnetjes mee en een lijst met ingrediënten die je moet verzamelen. Wij zetten je af bij een lokale familie. Daar krijg je een envelop met een opdracht. Je moet echt in gesprek met de locals om te krijgen wat je zoekt!”, zegt hij lachend. “Zo leer je Myanmar pas echt kennen. Uiteindelijk ga je hier in de keuken aan de slag met de door jou verzamelde ingrediënten en als beloning mag je alles lekker oppeuzelen.” Dat klinkt geweldig!

Wil je graag een prachtige rondreis maken met je kinderen? Bekijk dan de rondreis Myanmar met kinderen voor een onvergetelijk avontuur.

Een lokaal feestmaal

Kyaw is sinds 2013 actief bezig met community-based-tourism en hij wil een zo duurzaam mogelijke accommodatie bouwen. Hij maakt daarbij gebruik van lokale kennis en kunde. Het menu staat bol van heerlijke, Birmese gerechten. Het wordt geserveerd door werknemers die in de omgeving van het Inlemeer wonen. En zelfs het drinkwater komt uit een lokale bron. “Het enige dat we nodig hebben is een klein beetje elektriciteit om het water omhoog te pompen. Maar op deze manier hoeven we nooit plastic flesjes te gebruiken.” Als het eten op tafel wordt gezet loopt het water ons in de mond. “Eet smakelijk”, zegt Kyaw die besloten heeft lekker mee te eten. Dit is genieten.

Met educatie het land veranderen

De grote glimlach van de eigenaar en zijn team zorgen bij A Little Eco Lodge voor een positieve sfeer. Maar dat is niet alles. A Little Eco Lodge is betrokken bij een schoolproject, waarbij Birmese tieners uit het hele land de kans krijgen om een opleiding te volgen. “De enige manier om het lot van dit land te veranderen is met behulp van educatie. We leren de studenten levens- en computervaardigheden en vakken zoals Engels. De jongeren stromen vervolgens door naar een stageplek.” Veel van hen komen terecht bij een het Inle Heritage project. Een project dat zichzelf ten doel heeft gesteld om de Birmese tradities en de natuur te beschermen. Het Inle Heritage-project kun je bezoeken tijdens een boottocht op het Inlemeer.

Plasticvrij reizen is ook in Myanmar heel belangrijk. Help je mee om alle reizen plasticvrij te maken?

Duurzaam en lokaal, maar ook ontspannen

Hoewel A Little Eco Lodge pas 2 jaar kamers verhuurt, is het duidelijk dat Kyaw grote ambities heeft. Hij is blij met zijn nieuwe restaurant, met de start van zijn schattenjacht en met de laatste toevoeging: een massageruimte. Hij wil nog meer investeren in het biologisch verbouwen van eten, composteren en het zoveel mogelijk vermijden van afval. De enige schuldbewuste opmerking die hij maakt is dat hij airco’s heeft laten installeren in de kamers. “Met temperaturen van tegen de 40 graden is het bij het Inlemeer gewoon heel erg heet, zeker als je dat niet gewend bent. En ik wil niet alleen een duurzame bijdrage leveren, maar mijn gasten ook een ontspannen vakantie bieden”, zegt hij. “Je mag de airco natuurlijk ook uit laten als je dat wilt,” voegt hij er met een dikke knipoog aan toe.

Weven en winst

De goedheid waardoor je omgeven wordt als gast van A Little Eco Lodge is bijna te veel om op te noemen. Als we ons de volgende ochtend klaarmaken voor de schattenjacht horen we het klakkende geluid van een ouderwets weefgetouw. Onder de lodge maken drie vrouwen de mooiste traditionele doeken. Ze komen uit de omliggende dorpen, en weven kleden en sjaals om te verkopen op de lokale markt. De dames geven training aan jonge meiden uit de omgeving van het Inlemeer, in de hoop dat de traditie bewaard blijft. “Mijn droom is dat deze plek een voorbeeld wordt voor andere ondernemers rondom het Inlemeer, zodat we ook over 20 jaar nog kunnen genieten van deze prachtige omgeving en onze bijzondere tradities en gebruiken.” Kyaw overhandigt ons een envelop: “Succes en heel veel plezier met de schattenjacht!”

Meer inspiratie voor kleinschalige accommodaties?

Plan jouw reis naar Myanmar

Ben je op zoek naar een bijzondere Myanmar rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nwai, de reisexpert in Myanmar. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nwai.

Beste reistijd Myanmar

Een rondreis door Myanmar kun je het beste doen vanaf november tot en met april. In juni en juli valt er namelijk erg veel regen! In de overige maanden kun je ook prima reizen door het land. Lees hier meer over de beste reistijd Myanmar

Duurzaam reizen Myanmar

Reis je met Better Places naar Myanmar, dan kun je erop rekenen dat je het land goed leert kennen. Contact met de locals staat de hele reis voorop. Je slaapt regelmatig in kleinschalige hotels of sfeervolle homestays, gerund door lokale gezinnen die je met open armen ontvangen. Je bezoekt lokale dorpen, leert alles over de lokale keuken en de rijke historie. Je kunt zelfs meedoen aan kookworkshops. Zo geniet jij tijdens je Myanmar rondreis van unieke ervaringen en dankzij jouw bezoek hebben de inwoners van Myanmar een goede extra inkomstenbron. Een mooie manier van duurzaam reizen! Lees hier meer over duurzaam reizen in Myanmar.