Dit is je lokale reisspecialist in Fins Kuusamo & Lapland

Hei! Mijn naam is Judith en samen met mijn gezin ben ik een aantal jaar geleden naar Finland verhuisd op zoek naar een meer duurzame en op de natuur gebaseerde levensstijl. Als ervaren outdoor-specialist weet ik hoe ik de avontuurlijke reiziger net even dat beetje meer kan bieden.

 

Programma actieve wintervakantie Finland

 

Dag 1: Aankomst in Kuusamo

Vanaf het kleine vliegveld in Kuusamo wordt je met een transfer van zo'n 35 minuten naar je hotel gebracht. Hier begint je wintervakantie in Finland echt. Het hotel ligt in de Taiga, een van de grootste bossen ter wereld. Het hotel is een oud schoolgebouw dat zeer charmant is omgebouwd tot een hotel met 3 appartementen en een vrijstaande houten bungalow. Je krijgt een warm welkom van Judith, je lokale reisexpert. Zij zal je wegwijs maken. Daarna staat er een heerlijk warme lokale maaltijd voor je klaar.

 Sommige bomen in dit eeuwenoude bos, de Taiga, zijn meer dan 600 jaar oud.

 

Dag 2: Op pad met sneeuwschoenen

Vandaag maak je een wandeling op sneeuwschoenen. Je wandelt door de prachtige heuvels rondom Kuusamo. Geniet tijdens de wandeling van de prachtige natuur en omgeving. Halverwege de wandeling is er een pauze met pancakes, marshmallows en natuurlijk warme chocolademelk! Als je terugkomt bij de accommodatie is er tijd om na te genieten van de sneeuwwandeling. 's Avonds kun je dan nog even ontspannen in de sauna.

Sneeuwschoenwandelen is een prachtige activiteit. Op eigen kracht ervaar je de winterse bossen pas echt! Wil je meer weten over de activiteiten die Better Places wel en niet aanbiedt? In deze blog lees je over populaire activiteiten op reis die we niet aanbieden en wat voor geweldige alternatieven er zijn.

 

Dag 3: Ontspannen op de Finse manier

Na gisteren de hele dag buiten te zijn geweest, is het vandaag tijd voor de traditionele Finse manier van ontspannen en herstellen. Je gaat naar een saunaspecialist die je meer leert over de geheimen van de sauna. Na het ontbijt word je eerst rondgeleid over het terrein. Er is ruimte voor uitleg over hoe Finland omgaat met energie en duurzaamheid. Ook leer je de do’s en don’ts van het leven in dit schitterende maar harde land. De Finnen zijn gespecialiseerd in het leven in de wildernis en leren je er graag meer over. Kinderen kunnen koekjes gaan bakken en helpen de rendieren te voeren. Na de korte rondleiding is het tijd voor de sauna en welverdiende ontspanning! Na het eten ben je weer helemaal uitgerust om op zoek te gaan naar het Noorderlicht.   

 In de periode oktober tot maart is het de beste tijd om het noorderlicht te zien. Lees hier meer over het noorderlicht in Finland

 

Dag 4: Ski door het ijzige landschap

Langlaufen is een populaire activiteit in Finland. Rondom Kuusamo zijn eindeloos veel opties om te gaan langlaufen. Na het ontbijt word je naar het startpunt van een van de mooiste routes in Finland gebracht. Hier kan je kiezen uit routes voor verschillende niveaus. Of je nu een beginner bent of al heel ervaren bent, er is een route voor iedereen. Onderweg kom je langs kleine hutten en restaurants waar je kunt opwarmen. Na deze actieve dag kan je weer ontspannen in de sauna.

 In de vele nationale parken in Finland kun je verschillende activiteiten ondernemen. Wij hebben onze 9 favoriete nationale parken voor je op een rijtje gezet.

 

Dag 5: Overnachten in een sneeuwbungalow

Vandaag ga je terug de natuur in. Na het ontbijt ga je naar een lokale rendierenboerderij. Hier leer je meer over hoe de Finnen leven en hoe zij omgaan met de natuur. Ook kan je de rendieren van dichtbij zien en er is tijd voor een sessie rendier yoga.

Na de lunch is het tijd om je eigen quinzee te bouwen, oftewel een sneeuwbungalow. Na een heerlijk diner is het tijd om vanuit je eigen knusse quinzee naar de sterren te kijken.   

 

Dag 6: Ontdek het Kitka meer 

Nadat je wakker bent geworden in je eigen sneeuwbungalow, is het alweer tijd voor een nieuw avontuur. Meteen ga je aan de slag met wat je gisteren geleerd hebt over de natuur. Maak vuur, zoek een overdekte plek en leer meer over overleven in de wildernis. Tijdens het leren van deze bushcraft skills zal je erachter komen hoe magisch Finland is. Daarna is het tijd om terug te gaan naar de Kuusamo, waar Judith je weer opwacht. Geniet hier na van je winterse overnachting met een warm drankje bij het kampvuur. 

De Finse cultuur heeft eeuwenoude tradities en de bijzondere dieren die je in de wildernis kunt tegenkomen zijn daar onderdeel van. Lees in dit artikel meer over waarom wij ervoor kiezen om activiteiten zoals jagen en vissen niet aan te bieden ondanks dat ze onderdeel zijn van de Finse cultuur.

 

Dag 7-9: Ruka

Na je ontbijt is het tijd om te gaan skiën en snowboarden. Je wordt gebracht naar Ruka, waar je veel verschillende activiteiten kan doen. Ga bijvoorbeeld sleeën of fietsen op een fatbike. In Ruka kan je lekker eten bij de restaurants en de gezellige bars die er te vinden zijn. Na twee dagen genieten van de sneeuw is het helaas om weer naar huis te gaan.

 Of je nu een beginner bent of juist al gevorderd, voor iedereen is er een piste in Ruka. Wil je liever iets rustiger aan doen, dan is een sneeuwwandeling ideaal. Voor de allerkleinsten zijn er ook speeltuinen en ijsbanen.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Judith je wensen door en ze stuurt je een voorstel op maat.

Zonder vliegen naar Finland

Je kunt met de auto en de boot reizen naar Helsinki. In 5,5 uur rijdt je vanuit Nederland naar de haven van Travemünde in Duitsland en na 29 uur op de boot rijdt je in Helsinki weer van boord. Dat is nog eens ontspannen reizen!

Met het vliegtuig naar Finland

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Finland boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen.
 

logo voetafdrukIn plaats van compenseren wil Better Places de CO2-uitstoot van al haar reizen elk jaar met 5% verminderen.

Reisadvies Finland

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Finland. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Finland

Beste reistijd Finland

Credits voor de foto's op deze pagina: Juho Kuva.