Als je naar China op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Misschien vind je het daarnaast belangrijk dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor Beste Reistijd China niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar China te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Leena, die uit China komt, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je China vakantie. Daarbij kijkt zij niet alleen naar het klimaat, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de Beste Reistijd China

De beste reistijd China is in de periode april – mei en september – oktober. In april en mei is het bovendien relatief rustig, ideaal voor je China rondreis.

China Klimaat

China is een enorm groot land, en heeft daarom te maken met een groot aantal klimaatsoorten. Hierdoor zijn er per gebied ook verschillen in beste reistijd China. Er kunnen extreme weersomstandigheden voorkomen, waaronder zware hagel, extreme hitte en orkanen, en dit allemaal op dezelfde dag in de verschillende delen van het land. De beste reistijd China is daardoor lastig te bepalen.

Het noorden van het land bestaat uit hoogvlaktes zonder bergtoppen, en heeft daardoor met name een woestijn- en steppeklimaat. Dit betekent dat het te maken heeft met koude winters en hete zomers. Het noorden is gezegend met de meeste zonuren per jaar, en is daarmee een van de meest zonnige gebieden ter wereld.

Het westen van het land bestaat uit bergen (Himalaya) en woestijnen. De winters zijn hier koud, met temperaturen die kunnen dalen tot rond de -30 graden Celsius. In de zomer krijg je echter te maken met temperaturen van rond de 30 graden Celsius, met uitzondering van de hoge bergen die eeuwige sneeuw hebben. In maart en april kunnen in deze regio stofstormen voorkomen, waarbij het zand en stof kunnen zorgen voor beperkt zicht en gekleurde luchten.

Het zuidoosten van het land is de regio met de kleinste verschillen wat betreft temperaturen. Er komt amper vorst voor en de zomers zijn zeer warm. De hoge(re) luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de zomers drukkend warm aanvoelen. De zomer is ook de moessontijd, waarbij er enorme hoeveelheden regen in zeer korte tijd valt. Overstromingen komen door de hevige regen regelmatig voor. Tussen juni en november kunnen hier tevens orkanen voorkomen. Dit blijft meestal beperkt tot de kustgebieden, aangezien de orkanen boven land snel afnemen.

De beste reistijd China zijn de maanden april en mei, en september en oktober. Ook maart en november zijn aangenaam, deze maanden zijn respectievelijk het eind en begin van de winter. Het kan dan wel fris zijn. Vanwege de diverse klimaten in dit enorme land kom je niet om een regenbui heen. Het is verstandig om altijd een warme trui en regenkleding mee te nemen.

 

Drukte

China kent verschillende hoogseizoenen. In januari en februari is de nationale vakantie waarin veel mensen reizen, waardoor de prijzen overal hoger zijn. In juli, augustus en oktober is het eveneens hoogseizoen. De eerste week van oktober is een erg drukke week, het is dan wederom nationale vakantie, waardoor veel Chinezen de koffers pakken om weer te reizen. De periode maart – mei is relatief rustig, wat goed uitkomt, wat het weer is overal het meest aangenaam in deze periode.

Plan jouw reis naar China

Ben je op zoek naar een bijzondere China rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Leena, de reisexpert in China. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Leena.

China reiservaringen

Bekijk reiservaringen van reizigers die met Better Places op reis gingen naar China op Reisgraag of Rondreis.

Lees ook deze blogs