De beste reistijd in Ethiopië wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat. Maar wellicht vind je het daarnaast belangrijk dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de de beste periode in Ethiopië niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Reisexpert Daniel, die al jaren in het land woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je vakantie in Ethiopië. Afhankelijk van je wensen, kijkt hij niet alleen naar het klimaat, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd.

De beste reistijd Ethiopië is tussen oktober en februari, omdat het er dan droog en niet te heet is. Tussen februari en juni valt de ‘kleine regentijd’ nog wel mee, maar van juli tot en met september is het grote regenseizoen.

Ethiopië Klimaat

Ethiopië heeft te maken met vele verschillende klimaatsoorten, met name door de diversiteit in het landschap. Dit komt met name door de verschillende hoogtes die het land kenmerken:

  • de Abessijnse plateau in het Noorden en Centrum van het land met hoogtes tussen 2300 tot 4500 meters
  • de Danakil Depressie waarvan sommige delen onder zeeniveau liggen, vol met vulkanen, waarvan sommige nog actief zijn
  • de Grote Slenk (the Rift Valley), de meest actieve geologisch gebeuren op aarde
  • de Laaglanden in het Zuidoosten en Zuidwesten van het land met savanne en regenwouden
  • het droge Somalische woestijn in het Zuidoosten

Vanzelfsprekend zijn neerslag en temperatuur heel verschillend naar mate men hoger reist: waar de temperatuur in de Danakil haast onverdraagbaar is in de periode Mei en September, het verblijf in de Simien Mountains is af te raden in Juli en Augustus.

Het hoogland in het noorden van het land is de grootste factor die invloed heeft op wat het weer in Ethiopië doet. Er zijn hierdoor onder andere Mediterrane-, savanne- en woestijnklimaten in Ethiopië te vinden, die allen verschillen door de diversiteit aan hoogtes en de positie ten opzichte van het Ethiopisch Hoogland. De groene natuurgebieden worden afgewisseld door grote droogtegebieden.

Vanwege de vele klimaten zijn ook factoren als neerslag en temperatuur per gebied verschillend, dit is belangrijk voor je beste reistijd in Ethiopië. Gemiddeld is er een temperatuur rondom de 30 graden Celsius, maar enkel in het oosten van het land. In centraal Ethiopië blijven de temperaturen gemiddeld rondom 20 graden. Het is af te raden om tussen maart en september naar Danakil te reizen, het is hier dan te heet en het kan gevaarlijk zijn. In december en januari kun je beter niet naar de Simien Mountains. Ethiopië kent daarnaast 2 regenseizoenen: de ‘kleine regentijd’ tussen februari en juni en de ‘grote regentijd’ tussen juli en september. Vooral in de grote regentijd is het verstandig niet te reizen, aangezien er gemiddelden van 300 millimeter regen gehaald kunnen worden.

De beste reistijd is tussen oktober en februari, omdat het er dan droog en niet te heet is. Tussen februari en juni valt de ‘kleine regentijd’ nog wel mee, maar van juli tot en met september is het grote regenseizoen en kom je uit op getallen van 200 tot 300 millimeter regen per dag.

Drukte

De drukke maanden in Ethiopië zijn de september t/m februari, de tijd waarin het klimaat ook het meest aangenaam is. Het laagseizoen is tussen maart en augustus, maar van maart t/m juni is reizen in het grootste deel van Ethiopië nog gewoon mogelijk! Houd tijdens deze periode wel rekening met een grotere kans op neerslag.

Speciale Evenementen

7 januari 2021: Ethiopian Orthodox Christmas

Kerstviering van de Ethiopian Orthodox Tewahedo Church in Lalibela

19-21 januari 2021 Timkat Festival

Het belangrijkste festival in Ethiopie, waarbij de doop van Christus in de Jordaan gevierd wordt. Ook daarom is januari echt de beste reistijd voor Ethiopië.

2 mei 2021 Fasika

Orthodox Pasen (valt op een andere dag als het christelijke Pasen.

11 september 2021: Enkutatash

Ethiopisch Nieuwjaar

30 November 2021: Hidar Tsion

Ethiopische viering van Sint Mary’s day in Axum.

Plan jouw reis naar Ethiopië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Ethiopië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Daniel, de reisexpert in Ethiopië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Daniel.

Meer inspiratie voor je Ethiopië rondreis

Wil je meer lezen over Ethiopië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of de vele reistips in dit land. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Afrika erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Ethiopië reiservaringen

Bekijk reiservaringen van reizigers die met Better Places op reis gingen naar Ethiopië op Reisgraag of Rondreis.

Lees ook deze blogs