De beste reistijd in Kirgizië wordt uiteraard met name bepaald door het weer. Wellicht vind je het daarnaast fijn als het niet te druk is tijdens je Kirgizië rondreis. Voor Kirgizië zelf is het ook beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd Kirgizië niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Reisexpert Anne, die al jaren in Kirgizië komt, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Kirgizië vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt ze naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de Beste Reistijd Kirgizië.

De beste reistijd Kirgizië is van mei t/m oktober, dan is het weer het meest aangenaam. In het voor- en najaar is het daarnaast lekker rustig in Kirgizië.

Kirgizië Klimaat

beste reistijd Kirgizië

Aangezien Kirgizië een landklimaat heeft zou je wellicht denken dat het in de zomer erg heet is, maar dat is lang niet overal het geval. Het land bestaat grotendeels uit bergen, waar in de zomer vaak een aangename temperatuur heerst.

Bishkek ligt op 800 meter hoogte en hier kan het in de zomer erg warm zijn (30 tot 38 graden). Rond het Yssyk Kul meer, dat op 1600 meter ligt, is het in de zomer 25 tot 30 graden. Op de iets hoger gelegen djailoo’s (weidegronden voor het vee) is het overdag zo’n 20 tot 25 graden. Son Kul (het koude meer) ligt rond de 3000 meter. Overdag heerst hier een prima temperatuur, maar ’s nachts kan het afkoelen tot rond het vriespunt. Doordat je in de bergen zit, kan het weer soms plotseling omslaan, wat gelukkig vaak van korte duur is. De winters kunnen behoorlijk koud worden. Temperaturen van min 20 zijn dan normaal. Deze periode is niet geschikt voor een reguliere rondreis, maar kan wel een optie zijn voor een bijzondere wintersport vakantie. Je kunt naar de bergen ten zuiden van Bishkek of naar Karakol gaan. Er zijn weinig skiliften, je maakt tochten door de sneeuw, en paarden kunnen je naar hoger gelegen gebieden brengen.

De beste reistijd Kirgizië is van mei t/m oktober, dan is het weer het meest aangenaam. In maart, april en november is Kirgizië ook nog te bereizen, maar houd wel rekening met lagere temperaturen. In het zuiden blijft het langer warm. Het is af te raden om in de wintermaanden een (reguliere) rondreis Kirgizië te maken, simpelweg omdat het dan te koud is met temperaturen die kunnen zakken tot -20 graden Celsius.

Drukte

beste reistijd Kirgizië drukte

Het hoogseizoen Kirgizië valt tijdens de maanden juni t/m augustus, wanneer het weer op z’n best is. De overige maanden zijn rustig, terwijl je zeker in mei, september en oktober prima een rondreis Kirgizië kunt maken.

Speciale Evenementen

beste reistijd Kirgizië evenementen

Mei: Ramadan
In 2020 vindt van 24 april t/m 23 mei de ramadan plaats. In 2021 is de ramadan van 12 april t/m 11 mei. De ramadan is de vastentijd. Moslims die de ramadan aanhouden, onthouden zich in deze periode van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Hoewel de Islam de belangrijkste godsdienst is in Kirgizië, merk je als toerist weinig van de ramadan. Winkels, restaurants en attracties zijn gewoon open.

Juli: Nationaal Paarden Festival
Paarden staan al eeuwen centraal in het Kirgizische dagelijks leven. Het nationale paardenfestival in juli is een van de meest populaire evenementen in het land, met races, teamgames zoals Ulak Tartysh (een vorm van polo), Kyz Kuumai (de jacht tussen ruiters en amazones), Tyiyn Enmei (coureurs die een munt pakken van de grond in volle galop), en het spectaculaire Kurosh (worstelen te paard).

Augustus: Birds of Prey Festival
Het Birds of Prey Festival vindt elk jaar in augustus plaats, waarbij trotse eigenaars hun roofvogels meenemen om deel te nemen aan wedstrijden. Bezoeken aan heilige locaties, paardenspelen en folklore-shows zijn ook hoogtepunten van het evenement.

31 augustus: Onafhankelijkheidsdag
Op 31 augustus 1991 verklaarde Kirgizië zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. In de hoofdstad vinden parades en tentoonstellingen plaats. Folkloristische evenementen, concerten en demonstraties maken deel uit van de feestvreugde.

Augustus: Kyrgyz Kochu-festival
Dit unieke Kirgizische evenement wordt gevierd in augustus en markeert de jaarlijkse migratie van nomadische herders en hun kudde van de hoge zomerweiden naar de winter in de laaglanden. Nationale spelen, paardenraces, eten en drinken, volksmuziek, dansen en hordes dieren die voor de gelegenheid zijn aangekleed, vormen het middelpunt.

NB. In Kirgizië vinden nog veel meer festivals plaats dan hierboven vermeld. Anne kan je verder adviseren over festivals in de door jou gewenste reisperiode.

Plan jouw reis naar Kirgizië

Ben je op zoek naar een bijzondere Kirgizië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Anne, de reisexpert in Kirgizië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsstreek bij Anne.

Kirgizië met kinderen

Wil je graag naar Kirgizië reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Kirgizië met kinderen.

Reiservaringen Kirgizië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Kirgizië op Trustpilot of Rondreis.