De beste reistijd Laos wordt uiteraard met name bepaald door het weer. Maar wellicht vind je het daarnaast belangrijk dat het niet te druk is. Voor Laos zelf is het ook beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd Laos niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Laos reisexpert Eric geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Laos vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Laos.

De beste reistijd Laos is van oktober tot en met april (de droge periode). Ook in de overige maanden kun je prima een rondreis Laos maken.

Laos Klimaat

beste-reistijd-laos

Laos wordt volledig omringd door haar buurlanden China, Vietnam, Thailand, Cambodja en Myanmar. Het grootste deel van het land heeft een tropisch klimaat dat beïnvloed wordt door het bergachtige terrein en een groot aantal rivieren, waarvan de bekendste de Mekong is. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat de neerslag wispelturig valt en de temperaturen binnen het land erg kunnen verschillen. Gemiddeld liggen ze echter tussen de 25 (winter) en 35 (april) graden. In het heuvelachtige noorden kan het in de droge tijd ’s avonds en ’s nachts behoorlijk fris zijn, vooral in december en januari.

De moessontijd is van mei tot en met september. Het reizen is dan zwaarder, maar wel goed mogelijk. Het regent zelden de hele dag, meestal betreft het een enorme bui die een uur of twee duurt (voornamelijk in de namiddag, avond en nacht). In de regentijd is er kans op overstromingen van de Mekong rivier. Het reizen in het regenseizoen heeft zeker ook voordelen: in regentijd is de natuur op zijn mooist en is het overal groen. Verder heb je helemaal geen stof op de wegen wat in droge tijd best onprettig kan zijn.

De beste reistijd Laos is in droge periode, van oktober tot en met april. In maart en april kan het wel erg heet worden. Ook in de overige maanden kun je prima een rondreis Laos maken.

Drukte

beste-reistijd-laos

Het hoogseizoen Laos loopt van november t/m februari, wanneer het weer dus ook het meest ideaal is. Het laagseizoen Laos valt ongeveer gelijk met de moessontijd, van mei t/m september. Toch kan reizen in deze maanden een voordeel hebben, hotels hebben in deze periode vaak kortingen en zoals eerder gezegd, zijn de hevige buien meestal maar van korte tijd.

Speciale Evenementen

beste-reistijd-laos

April: Lao New Year
Het Lao nieuwjaar wordt gevierd over een periode van drie dagen, van 14 april t/m 16 april. Op de eerste dag vindt er een ware schoonmaak plaats, om alles klaar te maken voor het nieuwe jaar. De tweede dag is de dag van ‘geen jaar’, de dag hoort niet bij het oude én niet bij het nieuwe jaar. De laatste dag is het begin van een nieuw jaar. Het Lao New Year is een officiële feestdag, dus het kan zijn dat veel winkels gesloten zijn.

Oktober: Vientiane Boat Racing Festival
Elk jaar wordt er in de hoofdstad, Vientiane, een bootrace gehouden. Het wordt gezien als een soort nationaal festival dat altijd plaatsvindt aan het eind van de boeddhistische vastentijd.

November: That Luang Festival
In Laos is That Luang Festival een van de meest belangrijke nationale feestdagen. Het is een boeddhistische viering bij de That Luang, een van de oudste en bekendste tempels in Laos. Er vinden rituele ceremonies en andere religieuze activiteiten plaats.

Plan jouw reis naar Laos

Ben je op zoek naar een bijzondere Laos rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Eric, de reisexpert in Laos. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Eric.

Laos met kinderen

Wil je graag naar Laos reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Laos met kinderen.

Reiservaringen Laos

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Laos op Trustpilot of Rondreis.