De beste reistijd in Mongolië wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Mongolië. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Mongolië te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Shinee, die al zijn hele leven in Mongolië woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Mongolië is van juni tot en met september, waarbij het in juni en september relatief rustig is. Dit zijn dus ideale maanden voor je Mongolië rondreis.

Mongolië Klimaat

beste reistijd Mongolië

Van alle landen in Azië heeft Mongolië een van de meest extreme klimaten. Dankzij de ligging ver van de zee en op middelmatige hoogte heeft Mongolië te maken met veel extremen wat betreft weersomstandigheden. In de lange winters (oktober tot en met april) zijn temperaturen van -15 tot -30 graden eerder regel dan uitzondering. ‘s Nachts kan het zelfs tot onder de -35 graden worden. Na een kort overgangsseizoen, waarin flinke zandstormen over het land kunnen gaan, heeft Mongolië te maken met een korte maar warme zomer. Maximumtemperaturen van rond de dertig graden zijn dan normaal. De minimumtemperaturen liggen met vijf tot ongeveer vijftien graden wel een stuk lager dan overdag.

De beste reistijd Mongolie is van juni tot en met september. Het is dan eveneens regentijd, maar gelukkig stellen de buien in vergelijking met de kou en zandstormen in de overige maanden niet veel voor. Houd er rekening mee dat het ook in de zomermaanden ’s nachts koud kan zijn.

Drukte

beste reistijd Mongolië drukte

Juli en augustus zijn de drukste maanden in Mongolië. Juni en september zijn rustiger, terwijl het weer in deze maanden eveneens uitermate geschikt is voor een Mongolie rondreis. De Rest van het jaar is het erg rustig, wat uiteraard het gevolg is van de extreme weersomstandigheden waar Mongolië mee kampt.

Speciale Evenementen

beste reistijd Mongolië evenementen

Februari – maart: Winter Festivals (Winter, Ice, Camel en Golden Eagle Festival)
Schrikken de exteme temperaturen in de winter je niet af, dan kun je een van de winter festivals bezoeken. Bij het winter festival kun je verschillende soorten van lokale muziek, kunst en gebruiken bewonderen. Tijdens het Ice Festival staan wintersporten, zoals schaatsen, ijs-sumo en traditionele ijswedstrijden centraal. Het Camel Festival is een festival rond kamelenraces en andere wedstrijden. Het golden Eagle festival wordt in de buurt van Ulaanbatar georganiseerd. De Kazakhs promoten hier de nalatenschap aan de nieuwe generatie en de wereld en laten hun jachttechnieken met de arend zien.

Juli: Naadam Festival
Het Naadam Festival wordt elke zomer gevierd. Het programma bestaat uit drie mannelijke sporten: worstelen, paardenraces en boogschieten. Het ontstond vele eeuwen geleden als een test van moed, kracht, durf, paardrijden en schietvaardigheid; alle vaardigheden die nodig zijn voor de nomaden en krijgers.

Augustus: Danshig Naadam
Bij dit evenement vinden ook ook weer ‘mannelijke’ wedstrijden, zoals paardenraces, worstelen en boogschieten plaats. Danshig Naadam is traditioneler dan het Naadam festival, met rituele dansen en andere traditionele activiteiten.

Plan jouw reis naar Mongolië

Ben je op zoek naar een bijzondere Mongolië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Shinee, de reisexpert in Mongolië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Shinee.

Mongolië met kinderen

Wil je graag naar Mongolië reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Familiereis Mongolië.

Reiservaringen Mongolië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Mongolië op Trustpilot of Rondreis.