Zeven redenen om de city of dreams te bezoeken

  • Stad van extremen
  • Grootste wasserette ter wereld
  • Streetfood en chique dineren
  • Dansen in Bollywood
  • Bruisende markten
  • Architectuur
  • Marine Drive

1. Stad van extremen – bezienswaardigheden in Mumbai

In de city of dreams gebeuren dingen die je niet voor mogelijk houdt. In de binnenstad worden dagelijks tweehonderdduizend lunchpakketjes bezorgd door 5000 dabbawalas, bezorgers op fietsen. Het drukste treinnetwerk ter wereld ligt in Mumbai en vervoert elke dag bijna acht miljoen reizigers. Duizend vrijwilligers deden er bijna twee jaar over om het meest vervuilde strand op te ruimen. Ze verzamelden meer dan 5 miljoen kilo afval. De rijkste man van Azië woont in Mumbai en kijkt vanuit zijn miljardenwoning uit over de grootste sloppenwijk van India.

2. Grootste wasserette ter wereld – bezienswaardigheden in Mumbai

Ooit gedacht dat een wasserette één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Mumbai zou zijn? In de stad van extremen vind je ook de grootste handwasserette ter wereld. Dhobi Ghat is een openluchtwasbedrijf waar zo’n 200 families wonen en werken. De Dhobi Ghat is 140 jaar geleden geopend en nog altijd volop in werking. Van een afstand lijkt het een vreselijke chaos, maar de zogenaamde wasmannen hebben alles onder controle. Dat moet wel als je bedenkt dat er elke dag een half miljoen kledingstukken worden gesopt, gedroogd, gestreken en gevouwen. De kans is groot dat de lakens en handdoeken uit jouw hotelkamer hier gewassen worden.

Zin in een reis naar India na het zien van deze bezienswaardigheden in Mumbai? Wij inspireren je met onze mooiste voorbeeldreizen.

3. Streetfood en chique dineren

Van een simpele snack bij een kraampje op straat tot haute cuisine in driedelig pak. In Mumbai kan het allemaal. De keuken is zo divers als de stad zelf. Gerechten die je echt niet mag missen? De Mumbai sandwich. Dat is een tosti met een onwaarschijnlijke combinatie van ingrediënten. Denk aan bieten, chutney, aardappel, komkommer en tomaat. Een andere klassieker is de vada pao. Een wit bolletje met gefrituurde aardappelpuree met koriander en chilipepers en een geheim ingrediënt dat alleen bekend is bij de verkoper.

4. Dansen in Bollywood

Bollywood is een samenvoeging van Hollywood en Bombay (de voormalige Britse naam voor de stad). Het is precies wat je denkt: de filmhoofdstad van India. In Mumbai zijn alle belangrijke studio’s gevestigd, wonen de grootste Bollywoodsterren en het is de perfecte plek om zelf een Hindifilm te ervaren. Want een Bollywoodfilm kijk je niet in stilte met een bak popcorn op schoot. In de bioscopen van Mumbai wordt gedanst, gezongen en gejoeld. Wie het leuk vindt kan zelfs een Bollywoodtour doen.

5. Bruisende markten

Mumbai barst van de bruisende markten. Maar de bekendste is misschien wel Chor Bazaar, wat zoiets als boevenmarkt betekent. De Indiërs zeggen: als je iets kwijt bent vind je het gegarandeerd terug op de Chor Bazaar. De gigantische vlooienmarkt is een warboel van winkeltjes die tot de nok toe gevuld zijn met tweedehands spulletjes. Sommige verkopen enkel schroefjes en moertjes in alle soorten en maten. Maar even verderop vind je antieke meubels en waardevolle beeldjes. Wie goed zoekt kan zomaar een uniek verzamelobject op de kop tikken voor een prikkie.

6. Architectuur

Ben je een liefhebber van interessante architectuur? Dan kun je je hart ophalen in Mumbai. Van moskeeën uit de veertiende eeuw tot imposante gebouwen uit de koloniale tijd en het hypermoderne bouwwerk waar de rijkste man van het land woont. Mumbai heeft het allemaal! Wat ons betreft is het gotische Chhatrapati Shivaji Station het meest indrukwekkende gebouw van de stad. Ga vooral aan het begin van de avond kijken, want dan wordt het station magisch mooi verlicht in alle kleuren van de regenboog. Leuk detail: de stroom voor de lichtshow komt van windenergie.

7. Marine Drive

De Marine Drive aan het stadsstrand van Mumbai wordt ook wel de Queens Necklace genoemd. De avondlichtjes aan de boogvormige brug doet de bewoners denken aan een koninklijke parelketting. Aan het eind van de middag komt de boulevard tot leven. Op de bankjes zitten ouderen die genieten van de koele zeebries. Langs de kade hangen verliefde stelletjes en vriendengroepen met selfiesticks. Joggers, wandelaars met aangelijnde honden en nieuwsgierige toeristen vullen het brede voetpad. Na de prachtige zonsondergang wandel je door naar Chowpati Beach, waar je met je voeten in het zand geniet van het lekkerste streetfood.

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Shalome, de reisexpert in India. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Shalome.

Beste reistijd India

Reisexpert Shalome, die al jaren in India woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je India vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt zij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Lees meer over de beste reistijd van India.