Top 6 bezienswaardigheden Myanmar volgens Nwai

  • Unieke cultuur
  • Gastvrij locals
  • De tempels van Bagan
  • De cultuurschatten van Myanmar
  • Een ongerepte natuur
  • Heerlijk eten

1. Unieke cultuur

De sfeer in Myanmar is heel anders dan in haar buurlanden. Het land ligt in Zuidoost-Azië, maar ook niet ver van India, en dat zorgt voor een bijzondere mix. De inwoners van Myanmar zijn overwegend Boeddhistisch en beleven hun geloof heel intens. ’s Ochtends vroeg zie je in rode gewaden geklede monniken al op pad gaan voor hun dagelijkse almronde, een bijzonder ritueel. Mannen dragen vaak hun traditionele longyis en de wangen van vrouwen zijn voorzien van thanaka, een natuurlijke gele crème die onder andere beschermt tegen de zon. Oude tradities zijn in Myanmar nog springlevend en als reiziger leer je de cultuur goed kennen.

2. De locals in Myanmar zijn oprecht, gastvrij en hartelijk

Als het om vriendelijke locals gaat zit je in Zuidoost-Azië sowieso goed, maar de inwoners van Myanmar doen daar nog een schepje bovenop. Overal word je met een oprechte glimlach begroet, je bent van harte welkom en de locals doen hun best om je met alles te helpen. Wil je het dagelijks leven van de mensen in Myanmar leren kennen, overnacht dan in een homestay. Zo maak je even deel uit van het leven van een gewone familie in Myanmar. Een bijzondere ervaring voor jou, en een mooie manier voor de locals om in hun levensonderhoud te voorzien.

Het openbaar vervoer in Myanmar is echt fantastisch! Je hebt geen enkele reden om een binnenlandse vlucht te boeken. 

3. De tempels van Bagan

Je eerste blik op de tempelvlakte van Bagan vergeet je nooit meer. Zo ver als je kunt kijken zie je stupa’s, kloosters en tempels, ruim tweeduizend in totaal. Het is één van de indrukwekkendste tempelsteden ter wereld. Neem de fiets of huur een paard en wagen en ga de tempels ontdekken. Ze zijn allemaal anders, dus vervelen doet het niet. Vergeet niet om ook binnen te kijken, want de tempels zijn vaak voorzien van mooie muurschilderingen en Boeddhabeelden. Vraag de locals vanaf welke tempel je het beste de zonsondergang kunt bekijken. Zij kennen ook de plekken waar nog niet zoveel reizigers komen.

4. De cultuurschatten van Myanmar

Op tempelgebied kun je hoe dan ook je hart ophalen in Myanmar, want in elke plaats vind je de mooiste tempels. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Myanmar is de gouden Shwedagon-pagode in Yangon. Dit tempelcomplex wordt druk bezocht en ook hier is het makkelijk om in contact te komen met enthousiaste locals. Wil je helemaal opgaan in de religie van de Myanmarezen, bezoek dan de Gouden Rots Pagode in het zuidoosten van het land, waar honderden pelgrims zich elk dag verzamelen. Natuurlijk breng je ook een paar dagen door in de noordelijke stad Mandalay, die omringd wordt door tempelcomplexen, de beroemde teakhouten U Bein Bridge en de immense tempel in Mingun, die beschadigd raakte tijdens een aardbeving.

5. Ongerepte natuur in Myanmar

Als het gaat om mooie bezienswaardigheden in Myanmar, dan mag je de plekken met indrukwekkende natuur ook niet overslaan. Het Inle Lake bijvoorbeeld, omringd door traditionele dorpen, tempelcomplexen en kleurrijke markten. De vissers op het meer roeien met hun benen en je kunt tijdens je boottocht verschillende lokale werkplaatsen bezoeken. Zo zie je onder andere hoe sigaren gerold worden en hoe de mooiste stoffen worden geweven. Heb je zin om actief te zijn, maak dan een trekking door de berggebieden van Myanmar. Vanuit het stadje Kalaw wandel je bijvoorbeeld naar afgelegen bergdorpen en ook vanuit Hsipaw kun je prachtige trekkings maken. Onderweg slaap je bij mensen thuis, wat je ervaring compleet maakt.

6. Lekker eten in Myanmar

De keuken van Myanmar is niet zo bekend als die van Thailand of Vietnam, maar dat betekent niet dat het eten in Myanmar niet lekker is. Het tegenovergestelde juist! Doordat het land zo centraal in Azië ligt, is de keuken beïnvloed door omringende landen als India, China en Thailand. Elke regio heeft eigen specialiteiten en unieke gerechten, zoals de vissoep mohinga en de salade le pet thoke. Wil je al dat lekkers thuis ook kunnen maken? Volg dan een kookworkshop onder leiding van een lokale kok. Zij zorgt dat je de fijne kneepjes van het Myanmarees koken snel onder de knie krijgt.

Plan jouw reis naar Myanmar

Ben je op zoek naar een bijzondere Myanmar rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nwai, de reisexpert in Myanmar. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nwai.

Myanmar met kinderen

Myanmar is volgens Nwai bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De bezienswaardigheden in Myanmar zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele tempels en zich ongetwijfeld vermaken met een vaartocht over het Inlemeer. Het strand is een goede afsluiter van de reis. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Myanmar

De beste reistijd Myanmar is van november tot en met april, de droge tijd. Echter, ook in de overige maanden is een rondreis Myanmar prima mogelijk. Lees meer over de beste reistijd Myanmar.

Duurzaam reizen in Myanmar

In Myanmar word je al snel overweldigd door de prachtige natuur. Die willen we graag behouden en daarom is het belangrijk dat reizigers duurzame keuzes maken. Zo is het slim om plasticvrij te reizen in Myanmar. Verblijf in kleinschalige hotels en homestay’s die zich inzetten om de omgeving te beschermen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo help je de locals om in hun levensonderhoud te voorzien en je helpt de natuur te beschermen. Gelukkig is reizen met het openbaar vervoer in Myanmar heel comfortabel en leuk en is vegetarisch eten geen enkel probleem.