Gebakken lucht in een doosje

Shanjei begint zijn carrière in de marketingindustrie in Colombo. “Ik verkocht gebakken lucht in een mooi doosje.” Na jaren van snelle praatjes en eindeloze vergaderingen besluit hij zijn stropdas in de wilgen te hangen. “Het voelde als een leeg bestaan. Alsof ik gevangen zat in een betonnen jungle. Ik moest weg uit dat wereldje en uit Colombo.” Shanjei verhuist naar Galle. Hij heeft gehoord dat daar veel creatieve mensen wonen en hoopt zich te kunnen ontwikkelen tot artiest. Shanjei denkt terug aan zijn moeders reactie en lacht: “Ze dacht dat ik gek was geworden!”

Roeping gevonden

Op een verloren middag wordt Shanjei gevraagd om een uitgevallen gids te vervangen voor een tour door Galle. Hij weet veel over de stad en durft het aan. “De volgende dag kreeg ik de vraag of ik misschien iets in de thee van de toeristen had gedaan. Ze waren lyrisch over mijn tour.” Het grote compliment zet Shanjei aan het denken. “Ik houd ontzettend van geschiedenis, kunst en cultuur en ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik had mijn roeping gevonden!”

Op zoek naar nog meer bezienswaardigheden in Sri Lanka? Wat dacht je van dit rijtje met mooiste stranden van het hele eiland?

Mysteries ontrafelen

Shanjei is dolgelukkig met zijn nieuwe baan als gids in Galle. Hij richt zijn eigen bedrijf op en noemt zijn tours ‘Demystify Mystical Galle’. Het ontrafelen van de mysteries rond Galle. “Galle is een metafoor voor de Sri Lankaanse geschiedenis. Het ontstaan van onze cultuur ligt als een schat verborgen in de architectuur, het eten, de verhalen en de mensen in Galle. Door mijn werk kan ik de magie van die schat delen met de bezoekers van mijn stad.”

Smeltkroes van nationaliteiten

Het is geen toeval dat we hebben afgesproken bij de Boeddhistische Shri Sudarmalaya tempel. “Als je goed kijkt zie je er allerlei stijlen in terug. De Boeddhistische stoepa, maar ook de gotische en romeinse invloeden die de Portugese en Nederlandse kolonisten meebrachten. Net als Galle is deze tempel een smeltkroes van nationaliteiten en religies.” Het klopt. Vanaf de verhoogde vestingmuur zie ik in één oogopslag een kerk, een tempel én een moskee.

Gesprekken in plaats van jaartallen

Voordat Shanjei de tour begint legt hij uit dat zijn tours anders zijn dan ik misschien gewend ben. “Ik ben geen docent die je overspoelt met namen en jaartallen. Ik voer liever gesprekken. Ik wil van jou horen wat je wilt weten en wat je interessant vindt. Dan zorg ik dat je vandaag alles leert over Fort Galle wat jij wilt weten.” Ik leg hem uit dat mijn interesse vooral ligt bij echte leven van de locals. Hoe was dat vroeger en hoe is het nu. “Geen probleem!” Is zijn antwoord.

In dit artikel beschrijven we de bezienswaardigheden in Sri Lanka, ook wel bekend als de drie T’s: tuktuks, treinen en thee.

Werelderfgoed zonder entree

We wandelen langs de vestingmuur. Links de zee, rechts de stad. “Wist je dat Fort Galle op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Het is het enige werelderfgoed in Sri Lanka waar gewoon geleefd wordt en waar je geen entreekaartje voor nodig hebt.” Het fort was een belangrijke handelsplaats van de VOC De Nederlanders bouwden het om hun handel en mensen te beschermen tegen vijanden van binnen en buiten. Shanjei wijst me op de muur. “Het hele fort is gebouwd van koraal, vermengd met stenen en gruis van schelpen. De Nederlanders hebben de muur zo sterk gemaakt dat het fort het water van de tsunami in 2004 tegenhield. Daar hebben de bewoners van Galle veel geluk mee gehad.”

Geen spullen, maar verhalen

We stoppen regelmatig om voorbijgangers te groeten. Shanjei is geliefd in Galle en iedereen lijkt hem te kennen. Af en toe glipt er een leuke tip tussen zijn verhalen door. “Hier serveren ze de beste thee.” En, “bij dat kraampje moet je echt het verse limoensap eens proberen.” In tegenstelling tot veel traditionele gidsen neemt hij mij niet mee naar de verplichte winkeltjes. “Ik weet dat er veel gidsen zijn die commissie krijgen als ze toeristen naar bepaalde winkels en restaurants meenemen. Daar doe ik niet aan. Ik verkoop geen spullen, ik verkoop het verhaal van mijn land. Als ik mijn gasten meeneem naar een restaurant, dan is dat om een verhaal te vertellen. En dan trakteer ik!” Vanachter zijn dikke baard komt een grote, vrolijke glimlach tevoorschijn.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden in dit land. Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over haar tips voor Sri Lanka.

De impact van je vakantie op het klimaat 

Een verre vliegreis veroorzaakt veel CO2e-uitstoot. Dat is niet goed voor het klimaat. Tegelijkertijd is het geen goed idee om helemaal niet meer te reizen naar verre bestemmingen. Op veel bestemmingen is één op de tien mensen afhankelijk van hun inkomsten uit het toerisme.  

Daarom adviseren we je om niet elk jaar een verre reis te maken. Als je toch gaat, ga dan zo lang mogelijk en zorg ervoor dat je een zo groot mogelijke positieve impact maakt met jouw vakantie. Onze lokale reisexperts helpen je daar graag bij.