Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste India vakantie

Start reis in Delhi en Agra

Je India vakantie start in Delhi, waar je per vliegtuig aankomt. De eerste twee dagen ga je de stad ontdekken. Hierna reis je per trein door naar Agra, de thuisbasis van de Taj Mahal. 

Dag 1 - Aankomst in Delhi

Bij aankomst op de luchthaven in Delhi word je opgehaald en naar je hotel gebracht. De rest van de dag kun je vrij besteden om bij te komen van de reis.

Dag 2 - Delhi

Je neemt de metro naar Old Delhi. Daarna vervolg je te voet of per fietsriksja je weg door het doolhof van smalle straatjes. Je bezoekt de kruidenmarkt en hebt een prachtig uitzicht over de oude stad. De verzameling van kleine restaurants genaamd Paranthewalli Galli is letterlijk een verrukkelijke stop. Geniet hier van gevulde paratha of een andere lekkernij. Tijdens de terugreis naar je hotel maak je een stop bij Connaught Place om te genieten van de vele restaurants en modernere winkels.

Dag 3 - Agra

Je wordt naar het station van Delhi gebracht en stapt op de sneltrein naar Agra. Bij aankomst word je naar je hotel gebracht. Agra is de thuisbasis van het beroemdste en mooiste gebouw ter wereld: de Taj Mahal. In de middag krijg je een rondleiding door de Taj Mahal en Agra Fort. De kolossale muren van het fort omsluiten een doolhof aan gebouwen die een kleine stad in een stad vormen. Shah Jahan, de bouwer van de Taj Mahal, bracht hier de laatste twaalf jaar van zijn leven door onder huisarrest. Zo kun je dus dezelfde uitzichten op zijn meesterwerk bewonderen als hij ook had.

 

 In Agra kan je een bezoek brengen aan Sheroes Hangout, een café dat wordt gerund door vrouwen die slachtoffer zijn geworden van een zuuraanval. De vrouwen die hier werken worden niet op hun uiterlijk beoordeeld en krijgen een kans op een baan, nadat ze voor het leven getekend zijn. Jouw bijdrage tovert niet alleen een glimlach op het gezicht van de vrouwen, het helpt ze om hun leven weer op te bouwen. Lees op onze excursie pagina meer over de Sheroes. 

 

KLM en Jet Airways vliegen rechtstreeks op Delhi, dit is de beste vliegroute naar India. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Jaipur en Barli

Vanuit Agra reis je door naar Jaipur, ook wel de Pink City genoemd. Onderweg breng je een bezoek aan een verlaten stad, een vogelreservaat en een watertank. In Jaipur maak je een fietstocht door de stad en ga je koken met een local. Daarna reis je door naar Barli, een klein pittoresk dorpje.

Dag 4 – naar Jaipur

Na het ontbijt rijd je van Agra naar de verlaten stad Fatehpur Sikri. Vanaf hier gaat het verder naar het vogelreservaat van Bharatpur en de beroemde watertank bij Abhaneri, waar honderden treden je naar het water leiden. Je eindigt de dag in de betoverende Pink City of Jaipur, waar je twee nachten doorbrengt in een klein boutique familiehotel in de buurt van de oude stad.

Dag 5 – Jaipur

Je gaat vandaag op fietstocht door de straten van de oude stad Jaipur. Je fietst door smalle steegjes en neemt een kijkje in de huizen, keukens en werkplaatsen. Je leert over het leven van de bevolking, de geschiedenis van de stad en bezoekt kleurrijke groente- en bloemenmarkten. Je geniet van een traditioneel Rajasthani ontbijt in een lokaal huis. 's Avonds ga je op bezoek bij Payal, een enthousiaste kok, die de geheimen van haar kookkunsten met je zal delen. Ze neemt je mee naar de voedselmarkten van Jaipur waar ze de ingrediënten koopt voor de gerechten die je samen zult koken. Onder haar leiding tover je een smaakvol diner op tafel waar je zelf van gaat genieten. Een handige, smaakvolle praktijkervaring die ervoor gaat zorgen dat je, eenmaal thuis, culinaire indruk kan maken op familie en vrienden!

Dag 6 – Barli

Het kleine en pittoreske dorpje Barli ligt ten zuiden van Ajmer. Hier geniet je van het rustige landelijke leven en zie je de echte glimlach van mensen die je welkom heten in hun dorp. Je verblijft in het Barli Fort dat dateert uit 1675. Het is al zestien generaties in de familie en recentelijk gerenoveerd tot een charmant erfgoed-hotel.

In de namiddag is het erg leuk om het dorp Barli te verkennen met een ossenkar. Terwijl jij je een weg baant door de smalle straatjes, word je vriendelijk begroet door de inwoners, met name de kinderen. Je ziet traditionele pottenbakkers en schoenmakers aan het werk, bezoekt een lokale tempel en bekijkt de gedenktekens voor plaatselijke belangrijke personen. Je krijgt een goed inzicht in de traditionele levenswijze van de mensen op het platteland van India.

 De geuren, de kleuren en de smaken van de Indiase keuken zijn onovertroffen. Curry, dosa, pani puri en naan mogen dan ook niet ontbreken tijdens jouw vakantie in India. Maar elke avond bij een restaurant eten gaat ook zo vervelen. Maak je maar geen zorgen, want dat hoeft helemaal niet! Via het platform AuthentiCook brengen we je in contact met lokale thuiskoks die graag heerlijk voor je koken. Daisy van All Day Every Daisy ging eten bij Seema en haar gezin en schreef voor ons een mooi verhaal.

 

Chandelao en Jodphur

Vanuit Barli reis je door naar Chandelao. Een klein dorpje waar je verblijft in een middeleeuws fort dat omgebouwd is tot duurzaam hotel. Ook de perfecte plek om locals te ontmoeten en te leren kennen. De volgende stop is Jodphur. Een stad die gedomineerd wordt door een enorm fort.

Dag 7 – naar Chandelao

Je volgende stop is het kleine dorp Chandelao waar je verblijft in een middeleeuws fort dat door de sympathieke eigenaar is omgebouwd tot een duurzaam hotel. Eigenaar Praduman is direct betrokken bij een organisatie die de dorpelingen op verschillende manieren helpt. Dit is een perfecte plek om met locals te praten en het erfgoed van Rajasthan te leren kennen. Net buiten het hotel vind je een Arts and Craft centrum. Hier maken de vrouwen can Chandelao traditioneel Rajasthani handwerk. Gemiddeld werken er twintig vrouwen in het centrum. Het project helpt bij het in stand houden en ondersteunen van de lokale ambachtelijke vaardigheden en creëert zo een duurzame bron van inkomsten voor de vrouwen in het dorp. Daarnaast krijgen kinderen computerles, draait alles op zonne-energie en levert hij een bijdrage aan waterprojecten in de omgeving.

Dag 8 – Chandelao

Een jeepsafari neemt je mee naar Pipar, een ambachtscentrum vol middeleeuwse markten met unieke lokale ambachten en producten. Pipar wordt weinig bezocht dus de lokale bevolking gaat gewoon door met hun dagelijkse activiteiten. Je kunt ook een aantal van de families bezoeken die hun eigen stoffen op de traditionele manier bedrukken met behulp van plantaardige verfstoffen. In de namiddag ga je op bezoek bij naburige dorpen waar je pottenbakkers en schoenmakers ontmoet en op zoek gaat naar wilde dieren en een grote verscheidenheid aan vogels. Het gebied is de thuisbasis van de Bishnoi stam die al eeuwenlang een milieuvriendelijke levensstijl beoefenen. Aan het einde neem je deel aan een traditionele opiumceremonie in een lokaal huis!

Dag 9 – naar Jodphur

Vandaag rijd je naar Jodphur, een stad die gedomineerd wordt door het enorme Meherangarh Fort. De klokkentoren is een populair oriëntatiepunt in de oude stad. Smalle steegjes leiden van hieruit naar bazaars voor textiel, zilver en handwerk. Na de lunch rijd je de heuvel op om het Meherangarh Fort te bezoeken. Je kunt een uitstekende audiogids huren bij de ingang. Het fort herbergt een uitstekend museum en biedt een fascinerend uitzicht op de blauwe Brahmaanse huizen van de oude stad. Je verblijft in een gerestaureerde Haveli in de oude stad.

Dag 10 – Jodphur

Vandaag is er nog ruim de tijd om op eigen gelegenheid de stad Jodphur te verkennen. 's Avonds neem je de nachttrein naar Mumbai.

 Toen de jonge Praduman na zijn studie terugkeerde naar Chandelao wist hij één ding zeker: ons familiefort blijft bestaan! Ambitie genoeg, maar helaas had hij geen geld om zijn droom waar te maken. Het onderhouden van het fort vroeg grote investeringen en daarvoor had hij de middelen niet. Hij besloot zijn ouderlijk huis om te bouwen tot hotel en zo geld te verdienen. Een bijzonder verhaal van een ondernemer die niet alleen aan zichzelf denkt. Integendeel.

 

Mumbai en Goa

Je vervolgt je reis per trein naar het bruisende Mumbai. Samen met een gids ga je de stad ontdekken en zie je alle interessante plekken van de stad. Hierna reis je door naar Goa, waar je heerlijk kan relaxen aan het strand.

Dag 11 – Mumbai

Welkom in Mumbai, de financiële, commerciële en industriële hoofdstad van India, en het centrum van de mode- en filmindustrie. Mumbai was vroeger slechts een verzameling van vissersdorpen. De echte ontwikkeling begon pas tijdens de Britse koloniale overheersing, dus de meeste historische monumenten zijn relikwieën van de Britse Raj. De trein komt 's ochtends aan en je wordt opgewacht op het station en naar je hotel gebracht. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 12 – Mumbai

Vandaag krijg je een goed beeld van Mumbai, van de sloppenwijken tot de welvarende stadsdelen. Een gids komt je ophalen bij je hotel. Je rijdt bijvoorbeeld door het red-light district en stopt bij Dhobi Ghat, een enorme openlucht wasserij. De gids zal vertellen over zaken die de armere leden van de samenleving, zoals straatkinderen en bedelaars, raken. Maar ook over de geschiedenis van de sloppenwijken. Wanneer je de sloppenwijk Dharavi bereikt, duurt de wandeltour ongeveer 2,5 uur.

Daarna neemt de gids je 's middags mee op een sightseeing tour door Mumbai. Hij neemt je mee naar plekken als de Mahalaxmi Tempel en de Haji Ali Moskee, maar ook verschillende bezienswaardigheden zoals Banganga Tank, een Jain tempel en Kamalu Nehru Park, ook bekend als de hangende tuinen. Daarnaast gaat hij ook langs het Gandhi museum en het CST Station (een UNESCO werelderfgoed site). Jij bepaalt echter het schema, dus je bent vrij om de gids te laten weten wat je zelf graag wilt zien. Hij past de tour graag aan jouw wensen aan.

Neem in de avond vooral nog een kijkje op het stadsstrand, waar de locals genieten van de zee en heerlijk streetfood. Ook de lichtshow van het centraal station mag niet ontbreken!

Dag 12 – Trein naar Goa

Vandaag stap je in de trein van Mumbai naar Goa. Bij aankomst op het treinstation van Goa word je opgehaald en naar je hotel gebracht. De voormalige Portugese kolonie Goa staat bekend om zijn gemoedelijke sfeer, goed eten en een heerlijk klimaat. Het heeft een kustlijn met prachtige stranden, met palmbomen omzoomde rivieren, een weelderig landschap met rijstvelden, mangobossen en witte villa's. Hier ga je even helemaal tot rust komen!

Dag 13 & 14 – Goa

Ontspan en geniet van de rustige levensstijl in Goa. Goa staat bekend om zijn Portugese koloniale erfgoed, architectuur, tempels en kerken en zijn prachtige tropische stranden.

 De enige manier om een miljoenenstad als Mumbai in slechts twee dagen te ontdekken is met behulp van een lokale gids. Daar profiteer jij van, maar zij net zo goed. De jongeren die bij Reality Tours and Travels in Mumbai werken laten jou het Mumbai zien dat alleen de echte local kent. 80% van de winst van de organisatie vloeit vervolgens weer terug naar de gemeenschap. Jij hebt een geweldige dag, zij hebben een baan en de lokale bevolking profiteert mee. Een win-win-win!

 

Hampi en Mysore

De volgende stop is Hampi waar je de ruïnes van het Vijayanagar-rijk kan bewonderen. Daarna reis je verder naar Mysore, een stad met veel bomen en gebouwen van vroegere grandeur.

Dag 16 – naar Hampi

Vandaag stap je in de trein van Goa naar Hospet. Op slechts een klein eindje rijden van Hospet liggen de prachtige ruïnes van het Vijayanagar-rijk in Hampi. Je wordt opgewacht bij aankomst in Hospet en naar je hotel gebracht.

Dag 17 – Hampi

In de 16e eeuw was Hampi minstens net zo mooi als Rome als het gaat om pracht en praal. De stad controleerde bijna heel Zuid-India. Na de Islamitische invasie bleven echter alleen de stenen gebouwen en een spookstad over. Tijdens je wandeling van vandaag zie je de bijzondere bezienswaardigheden van deze eeuwenoude stad.

Dag 18 – Nachttrein naar Mysore

Je hebt een vrije dag om Hampi verder te verkennen, een ritje op een traditioneel bootje te maken of gewoon te ontspannen. 's Avonds neem je een nachttrein naar Mysore.

Dag 19 - Mysore

In de ochtend kom je aan in Mysore, een vriendelijke stad met veel schaduwrijke bomen en gebouwen van vroegere grandeur. Met een aantal prachtige paleizen en architectuur van voor de onafhankelijkheid, heeft Mysore een zekere charme die reizigers uit de hele wereld aantrekt tijdens hun vakantie in India. De stad is een ambachtelijk centrum en heeft tal van winkels die een breed scala van sandelhout, palissander en teak houtsnijwerk, meubels, traditionele Mysore zijde, popppen en lakwerk en ander handwerk aanbieden.

 Met de trein reizen tijdens je vakantie in India is niet alleen comfortabel, het is ook nog eens hartstikke leuk! Van comfortabele coupes tot gezellige slaaptreinen, alles komt langs. Gelukkig rijdt de trein doorgaans niet al te hard, dus je hebt ook nog eens alle tijd om van de omgeving te genieten. En vergeet niet om een praatje te maken met je buurman, want juist op dit soort plekken vind het échte India. Geniet van het uitzicht of slaap lekker, het is hoe dan ook een geweldig avontuur! 

 

Nagarhole National Park en Ooty

Vanuit Mysore reis je door naar Nagarhole National Park. Hier ga je op jeepsafari en ga je op zoek naar luipaarden, tijgers en olifanten. Daarna vervolg je de trip naar Ooty, een dorp waar oorspronkelijk de Toda stam woonde.

Dag 20 – naar Nagarhole

Tijdens de rondleiding door Mysore van vandaag bezoek je de kleurrijke voedselmarkten en het prachtige Maharadja paleis met zijn schitterende interieur. Het 19de-eeuwse paleis is het middelpunt van de stad en een deel ervan wordt nog steeds gebruikt door de koninklijke familie bij feestelijke gelegenheden. Je rijdt ook de Chamundi-heuvel op voor een prachtig uitzicht over de stad en een bezoek aan het gigantische, monolithische Nandi-stierenbeeld.

Na de lunch rijd je naar Nagarhole National Park. Nagarhole strekt zich uit ten noorden van de Kabini rivier, die in 1974 werd afgedamd tot een schilderachtig kunstmatig meer. Deze eeuwigdurende waterbron trekt grote aantallen dieren aan. In de middag neem je een gedeelde jeepsafari om op zoek te gaan naar wilde dieren, waaronder de tijger, het luipaard en de wilde hond. Je kan je ook verheugen op het kijken naar de 300 vogels die het gebied rijk is.

Dag 21 – Nagarhole

Je gaat 's morgens en 's middags op safari in het nationaal park, op zoek naar luipaarden, tijgers, olifanten en meer.

Dag 22 - naar Ooty

Oorspronkelijk was Ooty een dorp waar de Toda stam woonde, maar in de 19e eeuw maakte de Britten er een bergresort van. Je ziet en voelt altijd nog een vleugje van de Raj in de Engelse huisjes, clubs, internaten en kerken. Ooty is verspreid over een groot gebied tussen glooiende heuvels en valleien. De meest opvallende kenmerken zijn het meer en de renbaan. Er zijn hier ook botanische tuinen met onberispelijke gazons met honderden soorten planten.

Dag 23 – Ooty

Vandaag neem je tijdens je vakantie in India de charmante 'speelgoedtrein' van Ooty naar Coonoor, een overblijfsel uit de Britse tijd. Je zit tussen de locals en samen geniet je van de heuvelachtige omgeving - een geweldige manier om van het uitzicht te genieten. Bewonder de peperplantages of voer een gesprek met je buurman. De rest van de dag kan je Ooty verkennen of een wandeling in de heuvels maken.

 

Palakkad en Kochi

 

Dag 24 - Palakkad

Palakkad, ook wel de graanschuur van Kerala genoemd, is een uitgestrekt gebied van groene vlakten afgewisseld met heuvels, rivieren en bossen. Je slaapt in een homestay in de buurt die je de kans geeft om het échte leven te leren kennen. Verken het dorp, bezoek de tempel of wandel over kronkelende wegen door prachtige ongerepte landschappen.

Dag 25 - Kochi

Kochi, een van de meest bijzondere steden in Zuid-India met Portugese, Joodse, Chinese, Nederlandse en Britse invloeden, staat op het programma! Kochi ligt op een cluster van eilanden en smalle schiereilanden en heeft een van de beste natuurlijke havens ter wereld. De beroemde 'Malabar Spices' werden vanuit deze haven geëxporteerd en brachten bezoekers zo gevarieerd als de Arabieren, Nederlanders, Portugezen en tenslotte de Britten naar Kochi. Allemaal hebben ze hun stempel gedrukt op de architectuur, waardoor Kochi een van de meest unieke en fascinerende steden van India is.

Dag 26 - Kochi

Vandaag maak je in de ochtend een tour door Fort Cochin met de fascinerende Chinese visnetten, de Franciscuskerk, een 17de-eeuwse Joodse synagoge en het 'Nederlandse Paleis', gebouwd door de Portugezen en geschonken aan de Raja van Cochin. 's Avonds kan je een voorstelling van Kathakali dansers bekijken. De acteurs beelden personages uit de Puranas en de Mahabharata uit - bovenmenselijke wezens, demonen en gewone mannen en vrouwen. De dansers, allemaal mannen, tooien zich met grote rokken en hoofddeksels en dragen ongetwijfeld de meest ingewikkelde make-up uit de danswereld.

 De Indiase keuken is niet alleen overheerlijk, hij is ook nog eens uitermate geschikt voor vegetariërs en vegans. Van aloo gobi tot heerlijke naanbroden. Van chana masala tot goedgevulde paratha. En van samosa tot masala dosa. Er is genoeg om naar uit te kijken. Wil je voor je op reis gaat meer weten over de Indiase keuken? Lees dan ons blog over vegetarisch eten in India

 

Eindig je reis in Allapuzha en Mararikulam

 

Dag 27 - Allapuzha

Je gaat naar Allapuzha, het centrum van Kerala's backwaters, waar veel homestays te vinden zijn. Jouw homestay is een prachtig oud huis in de traditie van de backwaters met een zeer gastvrije jonge gastheer die gepassioneerd gelooft in het behoud van de tradities van zijn familie.

Dag 28 - Allapuzha

Neem vandaag even lekker rust. Je hebt een indrukwekkende reis achter de rug, dus vanaf nu gaan we het iets rustiger aan doen. Je kan nog wel even gaan kijken naar de sap-tappers die zonder moeite de hoge bomen beklimmen, je kan wandelen tussen de rijstvelden of langs de oevers van de rivier, of roeien door de smalle kanalen in een klein bootje.

Dag 29 & 30 - Mararikulam

Het is een kort ritje naar Mararikulam (Marari), een van de pittoreske vissersdorpjes aan de prachtige kustlijn van Kerala. Het biedt een van de meest fantastische stukken zacht zandstrand, omzoomd met slingerende palmen. De mensen in het dorp leven nog steeds zoals honderd jaar geleden, met de mannen die elke dag de zee op gaan om de dagelijkse vangst binnen te halen. Het is een idyllisch toevluchtsoord voor degenen die "er even tussenuit willen". Kom deze laatste dagen lekker tot rust of ga kijken hoe de vissers 's ochtends vroeg hun vangst binnen halen.

Dag 31 - Einde van je India reis

Je rijdt vandaag van Marari naar de luchthaven van Kochi om je vlucht naar huis te halen. De reis zit erop!

Doordat deze reis ongeveer een maand duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Shalome je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Voorstel op maat

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door India maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies India

Alle praktische informatie voor een rondreis naar India. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd India

beste reistijd India

Beste reistijd India

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je India vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Bekijk ook deze reizen