Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de ultieme Kirgizië vakantie

Start je reis in Bishkek

Je Kirgizië vakantie start in Bishkek, de hoofdstad, waar je per vliegtuig aankomt. In deze eerste dagen bezoek je het Nationaal Park de Chong-Kemin Vallei en ga je de omgeving ontdekken.

Dag 1 - Je vakantie in Kirgizië is begonnen!

Je rondreis begint in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Je maakt kennis met je tolk die de hele reis bij je blijft. Na de lunch krijg je een briefing en is er tijd om de stad te bekijken. Je maakt een wandeling in het park, brengt een bezoek aan de bazaar, het openluchtmuseum en het historisch museum. In de avond is er een welkomstdiner gepland.

Dag 2 - Nationaal Park de Chong-Kemin Vallei

Na het ontbijt vertrek je naar Nationaal Park de Chong-Kemin Vallei. Onderweg bezoek je een architectonisch complex dat dateert uit de tijd van de Grote Zijderoute. Aan het eind van de middag kom je aan in het dorp Karol-Dobo, waar de je komende twee nachten verblijft bij een lokale familie.

Dag 3 - Vrije dag in Chong-Kemin

Vandaag heb je een vrije dag in Chong-Kemin. Je kunt door het dorp wandelen en zien hoe de lokale mensen leven. Optioneel kun je kiezen voor een excursie. Je kunt bijvoorbeeld een (halve) dag gaan paardrijden of een leuke wandeling gaan maken.

 Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Chyrpykty en Semenovka

Je gaat naar Chyrpykty, waar je kan genieten van een uitje naar het strand van het meer of het dorp kan ontdekken. Daarna reis je verder naar Semenovka waar je kennis maakt met de lokale religie, kunst en literatuur.

Dag 4 – naar Chyrpykty

Je komt aan in het dorp Chyrpykty. Dichtbij het grote Yssyk Kul meer gelegen. Onderweg rijd je door de bekende Boom Canyon. De weg is recent vernieuwd, maar je ziet nog goed de Chui rivier die door de kloof heen loopt. Je maakt een stop bij de Konorchek kloof voor een mooie wandeling.

Dag 5 – Vrije dag in Chyrpykty

Vandaag kun je heerlijk relaxen en bijkomen van het eerste deel van je reis. Ga naar het strand van het meer voor een picknick of bezoek het dorpje. Of ga naar de rotstekeningen die ten noorden van het dorp verspreid liggen op de vlakte. Je slaapt in een homestay. Vrij basis, maar heel authentiek en gezellig.

Dag 6 – Semenovka en het Ruh-Ordo park

Onderweg naar Semenovka maak je een stop in de stad Cholpon-Ata. Hier bezoek je Ruh-Ordo, een educatief park, waar je leert over religie, kunst en literatuur. Je eet en verblijft weer bij een lokale familie, waardoor je op een gezellige manier leert over het leven in Kirgizië.

Dag 7 – De natur van de Kyrgyn vallei

Vandaag trek je erop uit. Je gaat naar de Kyrgyn vallei waar in 2018 nog de World Nomads Games zijn gehouden. Het gebied ligt 15 kilometer ten noorden van Semenovka en is een uitstekende uitvalsbasis voor dagtochten met een paard of om een dagwandeling te maken in de omliggende bergen. Kom je tussen half juli en half augustus? Dat is de tijd dat de lokale vrouwen verse jam maken en daar kun jij dan gezellig bij helpen!

 Er zijn veel mooie landen om te bezoeken. Het is daarom altijd lastig kiezen. Wij helpen je graag op weg en geven je vijf redenen waarom Kirgizië een hele goede keuze is. Van slapen bij de nomaden tot overweldigende natuur; Kirgizië heeft allemaal! Dit wordt een unieke reis die je nooit meer zal vergeten.

 

Karakol en het Jyrgalan gebergte

Dag 8 – naar Karakol met stop in de San Tash vallei

Je brengt vandaag een bezoek aan San Tash en leert over de agrarische cultuur in deze vallei. Optioneel kun je samen met je gastheer een wandeling tussen de landerijen naar de Dolonsee maken.

Dag 9 – Op ontdekkingstocht door Karakol

Vandaag ga je Karakol ontdekken. Je bezoekt de lokale bazaar, de prachtige Dungan-moskee en de Russisch-orthodoxe kerk met een speciale architectuur. Verken de kleurrijke straten en markten. Je leert zo hoe het zich ontwikkelde van een voorpost van het Russische rijk tot het belangrijkste kruispunt van culturen en keukens in Centraal-Azië.

Dag 10 – De bergen in naar Jyrgalan

In het bergdorp Jyrgalan kun je paardrijden of een fietstocht maken. Het dorp ligt in een kleine, idyllische vallei die nog niet zolang geleden is geopend voor toeristen. De vallei begroet je met groene bergen, verlicht door felle zon en gekoeld met frisse berglucht. Je slaapt vannacht in een CBT guesthouse, dat prachtig gelegen is in het hart van het Tian Shan-gebergte.

Dag 11 – Trekking in het Jyrgalan gebergte

Vandaag maak je een trekking in dit prachtige gebied. Ontdek heilige rotsten, verborgen watervallen en meer! Het is een dag voor wandelaars van elk niveau die op zoek zijn naar een 'off-the-beaten-track' toch met prachtige uitzichten, bergmeren en mooie rivieren. Je kunt op verzoek een lokale gids meenemen.

 Reizen als vegetariër is niet altijd even makkelijk. Ook in Kirgizië is dat het geval. Van gerechten als Schakarap, Plov of Lagman tot vegetarische varianten van Dymdama, Manty of Samsa. Steden als Karakol zijn mulitcultureel en daar zijn voor vegetariërs veel mogelijkheden.

 

Jeti-Oguz Gorge en trekking Saruu - It Tishi

De Jeti-Oguz Gorge staat bekend om zijn zeven grote rode rotsen. Hier ga je op ontdekkingstocht en daarna verblijf je bij een lokale familie in Saruu. Vandaaruit ga je een 3-daagse trekking maken.

Dag 12 – De Jeti-Oguz Gorge

Na het ontbijt rijd je naar Jeti-Oguz Gorge waar zeven grote rode rotsen bekend als "Seven Bulls" op je wachten. Vervolgens bezoek je een enorme rots in de vorm van een gebroken hart. Je kunt ook een sanatorium uit de Sovjetperiode bezoeken. In het gebied van Kok Jaiyk ga je picknicken. Tegen de avond kom je aan in het dorp Saruu, waar je verblijft bij een lokale familie.

Dag 13 – Dag 1 van de trekking: Saruu naar It Tishi

Na het ontbijt word je door een transfer naar het punt gebracht waar je zult gaan wandelen of paardrijden. Je gaat langs de rivier en passeert twee bruggen en loopt verder in een open weide. Je luncht en dineert in de natuur en slaapt in tenten.

Dag 14 – Dag 2 van de trekking: It Tishi - Green Lakes

Je vervolgt vandaag de prachtige wandelroute. Je wandelt onderweg langs drie bergmeren, die bekend staan als de groene meren. Het kamp wordt opgezet vóór de pas Juuku (3631m), waar je weer lekker gaat slapen in tenten.

Dag 15 – Dag 3 van de trekking: Green Lakes - Tosor

Vandaag trek je de Juuku pas over via de Serpentineweg en ga je op weg naar de pittoreske Arabel-vallei. Je loopt dat tot aan de weg naar de Kumtor (goudmijn) waar een auto op je staat te wachten. De auto brengt je naar de plaats Tosor. Je slaapt daar in een comfortabel eco-hotel waar je na een welverdiende douche bij kunt komen van de trekking.

 

Yssyk Kul meer, slapen in een yurt en Kochkor

De komende nachten verblijf je op verschillende plekken in een traditionele yurt. Hierna reis je verder naar de stad Kochkor. Onderweg kun je een tussenstop maken in Kyzyl Tuu, waar al eeuwenlang yurts gemaakt worden.

Dag 16 – Yssyk Kul Meer en slapen in een yurt

Na het ontbijt reis je verder aan de zuidkant van het Yssyk Kul meer. Onderweg bezoek je een bijzonder plaatsje genaamd Skazka dat sprookje betekent. De plaats bestaat uit zanderige kleirotsen die door de eeuwen heen op mysterieuze wijze gevormd zijn door erosie van wind, regen en zon. Als je je verbeelding de vrije loop laat, waan je jezelf daadwerkelijk in een sprookje! Of bezoek Manjyli Ata, een plaats die bij de lokale bevolking bekend staat om zijn genezende krachten van de heilige bronnen. Je slaapt vanavond op een bijzondere plek: een echt yurt kamp! Je hebt een eigen yurt en slaapt in comfortabele bedden, net zoals de nomaden leven.

Dag 17 – Jaichy yurt kamp

Je slaapt vanavond weer in een yurt kamp, maar het Jaichy kamp ligt hoger in de bergen in een breed dal. Je wandelt tussen schapen en jaks. De lucht is helder en fris en je kunt hier heerlijk genieten van de stilte. Er zijn toiletten en douches buiten de yurt waar het water wordt verwarmd door zonne- en elektrische energie.

Dag 18 – Jaichy yurt kamp

Ga vandaag paardrijden of wandel naar de waterval in het natuurreservaat Baiboosun. Geniet van de omgeving in dit bijzondere reservaat van 10.000 hectare groot. Het is door twaalf jagers uit de regio opgericht en wordt nu beschermd. Ga vooral in gesprek met de locals. Ze zijn terecht erg trots op het resultaat.

Dag 19 - Bezoek aan de stad Kochkor

Na het ontbijt vertrek je naar de stad Kochkor. Onderweg kun je een stop maken in het dorp Kyzyl Tuu. Het dorp is bekend omdat hier al eeuwen yurts worden gemaakt. Na een lekkere lunch rijd je door naar Naryn, waar je slaapt. Optioneel kun je in Kochkor een bezoek brengen aan de bazaar en viltwinkels.

Tijdens je vakantie in Kirgizië slaap je regelmatig bij de lokale bevolking thuis. Meer dan eens zal een bedje voor je worden opgemaakt in een traditionele yurt. Deze unieke overnachtingen ga je nooit meer vergeten! De gastvrijheid van de lokale bevolking, de tochten naar afgelegen dorpen waar je overnacht en het slapen in zo'n bijzondere ronde tent.

 

Tash Rabat en Eki Naryn

 

Dag 20 – Caravanserai van Tash Rabat

Je gaat naar Tash Rabat, een Caravanserai die stamt uit de tijd van de oude handelsroute van Centraal-Azië naar China. Dit was een plek waar handelaren, ambassadeurs en reizigers konden rusten. Het is de grootste Centraal-Aziatische uit steen gebouwde constructie van dat tijdperk. Je luncht onderweg, maakt een stop bij een oud fort en 's avonds slaap je weer in een yurt.

Dag 21 – Tash Rabat

Vandaag kun je zelf lekker de omgeving gaan verkennen. Je maakt kennis met de lokale bevolking en geniet tegelijkertijd van de natuur. Het is mogelijk om paard te rijden.

Dag 22 - Eki Naryn yurt camp

Je rijdt richting het noorden om een bezoek te brengen aan Salkyn Tor, een nationaal park met een speciale status. Hierdoor blijven dieren, vogels, insecten en planten beschermd. Je vervolgt je weg langs kleurrijke weiden en velden van graan. De Naryn-rivier komt plotseling in zicht, neergestreken op een klif boven de wilde samenvloeiing van twee rivieren. Daar slaap je weer in een comfortabele yurt.

Dag 23 – De route naar Son Kul

Dag 24 - Vrije dag in Son Kul

Je kunt relaxen aan het meer en deelnemen aan het leven van de herders: melken van de merries; het maken van zuivelproducten zoals kymyz (gefermenteerde merrie melk) of airan en het vee verzorgen. Na een heerlijke lunch kun je een wandeling maken door de groene weilanden of langs de oever van het meer. In juni staan de weilanden vol met bloemen.

 Wist jij dat jouw vakantie in Kirgizië al kan beginnen in eigen land? Als je met de trein reist is het niet alleen beter voor het milieu, je avontuur begint al in Nederland. Vanuit Amsterdam reis je via Berlijn, Warschau, Minsk, Moskou en Jekaterinenburg naar de eindbestemming Bishkek. Een avontuur waar wij je graag bij helpen!

 

Kyzyl Oi en terug naar Bishkek

De laatste dagen van je reis zijn aangebroken. In deze dagen breng je een bezoek aan Kyzyl Oi waar je heerlijk kan relaxen of kennis kan maken met de lokale bevolking. Je sluit je reis af in Bishkek waar je nog één keer kan genieten van een Kirgizische maaltijd.

Dag 25 - Son Kul naar Kyzyl Oi

Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar Kyzyl Oi in de Susaamyr vallei. Door de Kokomeren rivier is dit een geweldige plek om te bezoeken. Vanaf het vroege voorjaar zie je hier hoe de bergen tot leven komen en zijn de vele kleuren een lust voor het oog.

Dag 26 - Vrije dag in Kyzyl Oi

Je kunt vandaag gaan paardrijden of een dagtrekking maken. Maar je kunt ook contact zoeken met de lokale bevolking en helpen met het koken van eten. Kyzyl Oi bestond al voor de grote socialistische revolutie en heeft daarom zijn uitgesproken Centraal-Aziatische karakter behouden. Je kunt hier heerlijk ontspannen in het hart van de Kirgiz Ala-te bergketen.

Dag 27 - Reis terug naar Bishkek

Vandaag verlaat je de bergen, maar je maakt eerst nog even een stop bij het oude graf van Kojomkul. We verlaten de Susameer vallei via vele haarspeldbochten naar de Too Ashuu pas om van daaruit in een paar uur weer terug te zijn in Bishkek. Je wordt naar je hotel gebracht. 's Avonds geniet je van het afscheidsdiner.

Dag 28 - Bishkek, einde van je vakantie in Kirgizië

Je Kirgizië rondreis zit er helaas op. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor je vlucht naar huis.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Anne je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kaapverdië

Let op: Vanwege de politieke situatie in Ethiopië is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: De verwachting is dat China vanwege corona pas in 2023 weer toeristen toelaat. Op dit moment is het daarom niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Vanwege de politieke situatie in Myanmar is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kosovo.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Moldavië.

Let op: het is op dit moment enkel mogelijk een actieve (wandel- en/of fiets-) reis door Zwitserland aan te vragen. 

Let op: Wales kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Helaas is het tot en met eind oktober niet mogelijk om een aanvraag te doen voor een rondreis door Panama. 

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Kirgizië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Reisadvies Kirgizië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Kirgizië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Kirgizië

beste reistijd Kirgizië

Beste reistijd Kirgizië

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Kirgizië vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op reis te kunnen gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.