Reviews ontbreken vanwege de cookie instellingen van je browser, klik hier om ze te bekijken

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Mongolië vakantie

Start reis in Ulaanbaatar en Murun

Je Mongolië vakantie start in Ulaanbaatar, waar je per vliegtuig aankomt. De eerste twee dagen heb je de gelegenheid om deze bijzondere stad te ontdekken waarna je verder reist naar Murun. Hier is je eerste bijzondere verblijf in een traditionele ger.

Dag 1 - Start Mongolië vakantie

Je komt aan in de bijzondere hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar. Je wordt naar je hotel gebracht waar je even tot rust kan komen. In de avond geniet je van een traditionele kunstvoorstelling en een verrukkelijk welkomstdiner. Je overnacht in een comfortabel hotel in de hoofdstad.

Dag 2 - Ulaanbaatar, nachtbus Murun

Vandaag kan je op eigen gelegenheid op ontdekkingstocht in Ulaanbaatar. Verschillende bezienswaardigheden bevinden zich rondom het centrale plein. Bijvoorbeeld de bekende "Klok van de vrede" en Sükhbaatar Mausoleum. In de avond word je door een lokale chauffeur opgehaald bij je hotel en hij brengt je naar het busstation van Drogan. Je reist 's nachts met de bus naar de noordelijk gelegen stad Murun.

Dag 3 - Murun

Je wordt door een lokale gids opgehaald van het busstation in Murun en naar een bijzonder Eco Camp gebracht, middenin de weidse valleien waar Mongolië zo bekend om is. Dit wordt ook gelijk de eerste overnachting in een traditionele ger (soort vilten tent) van je Mongolië vakantie. 's Middags ga je op verkenningstocht bij een plek genaamd Uushig, beroemd om zijn bijzondere stenen en rotsformaties.

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Tsagaannuur en de Tsaachin gemeenschap

Je gaat naar Tsagaannuur. Hier begint je paardrijtocht naar het Tsaachin volk. In 2 dagen rijd je door het Mongoolse landschap en kan je genieten van de mooie omgeving. Aangekomen bij de gemeenschap, leer je de mensen, maar ook hun gebruiken en cultuur kennen.

Dag 4 – Homestay Tsagaannuur

Vandaag reis je naar een dorpje op 290 kilometer rijden. Onderweg steek je rivieren en bergpassen over en heb je een prachtig uitzicht. 's Avonds kom je aan bij Tsagaannuur, op 2350 meter hoogte. Je overnacht in een homestay.

Dag 5 & 6 – Paardrijden naar Taiga

We gaan te paard verder, met lokale gidsen die gespecialiseerd zijn in het vinden van wilde paarden. Je krijgt instructies voor het rijden van Mongoolse paarden en maakt kennis met je eigen paard. Je rijdt in twee dagen naar het Tsaachin volk. De eerste nacht slaap je in een tent. De tweede nacht ben je te gast bij de Tsaachin gemeenschap en slaap je in een tipi.

Dag 7 & 8 – Bezoek rendierhoeders

Deze twee dagen leer je veel over het leven, de cultuur en de gebruiken van het Tsaachin volk. Via de gidsen kun je met hen in gesprek komen en kom je van alles te weten over hun tradities.

Dag 9 – Bezoek Sjamaan

Ook vandaag blijf je bij de Tsaachin, maar breng je een bezoek aan de Sjamaan van het gebied en leer je over deze unieke traditie. Je woont een Sjamanistische rituele ceremonie bij die rond middernacht zal worden gehouden, vlak voordat je weer lekker gaat slapen in je eigen tipi.

Paardrijden is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Mongolië. Paarden worden gebruikt voor het vervoeren van mensen en goederen. Vooral in de landelijke gebieden en in de kleine dorpen zie je veel paarden. Maar dat niet alleen! Er zijn ook vele wilde paarden die vrij over de steppe galopperen en grazen. Te paard door het landschap van Mongolië trekken is daarom een hele belevenis.

 

Terug naar Tsagaannuur en Murun

 

Dag 10 & 11 – Paardrijden naar Tsagaannuur

Je gaat te paard weer verder naar het dorp Tsagannuur. In deze twee dagen volg je een pad langs prachtige beboste bergen en valleien en steek je de bergpas Ebed over. Het is een andere route dan op de heenweg. Onderweg overnacht je weer in een tent. De tweede nacht slaap je in het dorp in een lokaal guesthouse.

Dag 12 – naar Murun

Je reist terug naar het stadje Murun dat als het centrum van de provincie Khuvsgul wordt gezien. Je slaapt in een kleine B&B.

Dag 13 – Murun - Ulaanbaatar

Vandaag bezoek je in Murun de lokale markt. Aan het einde van de middag neem je afscheid van je lokale gids en reis je 's nachts met de lokale bus terug naar Ulaanbaatar.

Dag 14 – Ulaanbaatar

Je komt vroeg in de ochtend aan in Ulaanbaatar. Je wordt door een chauffeur opgepikt vanaf het Drogan busstation en hij brengt je naar je hotel. De rest van de dag kun je nog gebruiken om even tot rust te komen of de stad verder te verkennen.

 

Op bezoek bij de Gurvanbulag community

 

Dag 15-17 – Bezoek nomadenfamilie

Vandaag staat de busrit naar de Gurvanbulag gemeenschap op het programma! Een lokale gids haalt je op als je aankomt en brengt je naar de nomadenfamilie waar je te gast zal zijn. De familie verwelkomt je met de unieke gastvrijheid waar Mongolië zo bekend om staat. Je gaat van alles proeven, zoals "aaruul" - gedroogde wrongel - en "Suteei tsai" - Mongoolse zoute melkthee. Je leert over hoe zij met de natuur omgaan en over hun liefdevolle levensstijl. 's Avonds is het tijd voor een spelletje. Het traditionele "Shagai" wordt veel gespeeld en jij mag het opnemen tegen de rest van de familie. Pas op! Ze zijn super fanatiek. Je slaap deze dagen in één van de traditionele nomadententen, of ger's, die in het dorp te vinden zijn.

Dag 18 – naar Kharakhorum

Vandaag reis je richting de oude hoofdstad van Mongolië, Kharakhorum. Hier vestigde de beroemde Chinggis Khaan in 1220 zijn hoofdkwartier. In 1235 bouwde zijn zoon en opvolger, Ogodei, een paleis omgeven door muren. Een bezoek aan deze bijzondere plek is niet compleet zonder het nieuw gebouwde Kharakhorum museum. Je gaat ook het Erdenezuu klooster bezoeken, het grootste en eerste Mongoolse boeddhistische tempelcomplex, gebouwd op de overblijfselen van de oud Kharakhorum stad. Daarna bezoek je een lokale onderneming voor een workshop waar je leert hoe je vilten voorwerpen met de hand kan maken. Je overnacht in een traditioneel ger kamp.

Dag 19 – Orkhon vallei

De 110 kilometer lange rit naar de Orkhon vallei duurt ongeveer twee tot drie uur. Vandaag ga je naar de berg- en steppezone. Je brengt weer een leuk bezoek aan een nomadenfamilie die jaks fokken. Je blijft ook bij deze familie slapen, in een ger.

Dag 20 – Wandeling Orkhon waterval

Na het nomaden ontbijt begint een pittige trektocht van 12 kilometer naar de Orkhon waterval. Je picknickt in de natuur met een lunch die voor je is klaargemaakt en meegenomen. Als je terug bent van de trektocht sluit je de dag af bij de familie in hun tent.

Het is fijn om tot rust te komen tijdens je reis, zeker met zoveel indrukken als tijdens een Mongolië vakantie. Tijdens zo'n reis ontstaan de mooiste herinneringen bij de lokale bevolking thuis en in Mongolië is het niet moeilijk om dat soort ervaringen op te doen! De meeste plekken waar je slaapt zijn in traditionele nomadendorpen. Je slaapt in gers, een soort vilten tenten, en je geniet van de ultieme gastvrijheid die zo past bij de Mongoolse cultuur. Geniet van het samenzijn, het plezier en de heerlijk rustige nachten in je ger.

 

Khognokhaan Natuurreservaat en Khustai Nationaal Park

Dag 21 & 22 – Khognokhaan

Vandaag ga je naar het Khognokhaan Natuurreservaat. Het ligt op ongeveer 150 kilometer rijden en is een unieke combinatie van bergen, bossen en Gobi-landschappen. Dit is een heel bijzonder onderdeel van je Mongolië vakantie en je bezoekt een nomadenfamilie die kamelen fokt.

Dag 23 – Kushtai Nationaal Park

Khustai Nationaal Park beslaat een gebied van 50.620 hectare en is de habitat van prachtige wilde Mongoolse paarden, in de volksmond bekend als Takhi (Prezwalski's paard). Je verkent vandaag het park om de Takhi paarden in de wildernis te zien grazen en galopperen.

De Trans-Mongolië express is één van de meest beroemde treinreizen ter wereld. De treinreis is een avontuur op zich én het eindpunt is minstens zo bijzonder. Vanuit je 4-persoons coupé trekken de vergezichten aan je voorbij. Eindeloze witte berkenbossen worden afgewisseld door dennenbomen. Dan volgen Irkutsk en het Baikalmeer en voor je het weet kom je aan op de plaats van bestemming: Ulaanbaatar. Dit is een reis die je nooit meer gaat vergeten. Maak jouw Mongolië vakantie onvergetelijk, ga met de trein!

 

Beëindig je positieve impact reis in Ulaanbaatar

Aan het einde van je reis kan je nog één keer genieten van al het moois dat de hoofdstad van Mongolië te bieden heeft. Ook zal er nog een laatste maal voor je gekookt worden door de lokale bevolking.

Dag 24 – Ulaanbaatar

Vandaag reis je terug naar Ulaanbaatar, waar je naar je hotel wordt gebracht. Geniet tijdens de reis vooral nog even van de prachtige uitzichten. 's Avonds wacht er een afscheidsdiner.

Dag 25 – Einde Mongolië vakantie

Je wordt vandaag teruggebracht naar het vliegveld voor je vlucht naar huis. De reis zit erop!

Doordat deze reis zo'n 3,5 week duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Shinee je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Voorstel op maat

Vliegtickets rondreis Mongolië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Mongolië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Shinee geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

logo SGR logo Calamiteitenfonds

 

logo voetafdrukIn plaats van compenseren wil Better Places de CO2-uitstoot van al haar reizen elk jaar met 5% verminderen.

Reisadvies Mongolië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Mongolië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Mongolië

beste reistijd Mongolië

Beste reistijd Mongolië

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Mongolië vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.