Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de ultieme Ethiopië vakantie

Start reis in Addis Abeba

Je Ethiopië vakantie begint in de hoofdstad, Addis Abeba. Op de eerste dag krijg al meteen een rondleiding door de stad en krijg je indrukken van het Ethiopische leven. Daarna reis je verder naar Bahir Dar, waar je een vrije dag hebt. De volgende stop zijn de Blue Nile Falls, de op één na grootste waterval van Afrika en daarna reis je verder naar Lake Tana.

Dag 1 - Aankomst Addis Abeba

Je vakantie in Ethiopië begint in Addis Abeba, de hoofdstad. Na aankomst op de luchthaven word je naar het hotel gebracht. Vandaag krijg je een rondleiding door de stad en krijg je de eerste indrukken van het dagelijks leven in Ethiopië. Je brengt een bezoek aan de oudste kerk van de stad, het nationaal museum dat veel bijzondere cultuurschatten herbergt. Hier vind je ook Lucy, de beroemdste van alle mensachtigen en maar liefst 3.2 miljoen jaar oud. Ook zal je naar de Mercato gaan, de grootste buiten-markt van Afrika. Je verblijft in een kleinschalig guesthouse in de stad.

 Ethiopië wordt nog relatief weinig bezocht door toeristen. Dat maakt het makkelijk om authentieke ervaringen te beleven, want veel plekken zijn nog niet beïnvloed door het toerisme. Om het lokale leven te leren kennen, hoef je lang niet altijd uitgebreide excursies te maken. Ga eten in een lokaal restaurant of bezoek een drukke markt. De Mercato in Addis Abeba is daar een goed voorbeeld van. Dit is één van de grootste, meest kleurrijke markten van het Afrikaanse continent en je kijkt hier zonder twijfel je ogen uit. Hier zie je hoe gewone Ethiopiërs hun inkopen doen en maak je kennis met groenten- en fruitsoorten die je thuis niet kunt krijgen.

Dag 2 - naar Bahir Dar

Vanochtend vertrek je met de auto naar Bahir Dar. Dit is een prachtige tocht waar je volop kan genieten van de uitzichten onderweg. Ook kan je een stop maken om het heilige klooster van Debre Libanos te bezoeken, of te stoppen bij de brug over de Nijl. In Bahir Dar heb je de dag vrij te besteden om een boottocht te maken, of een bezoek te brengen aan de beroemde 16e-eeuwse Ura Kidane Mihret-kerk met haar kleurrijke muuschilderingen.

Dag 3 - naar Blue Nile Falls

Over een slechte weg reis je naar de Blue Nile Falls ‘Tiss Issat’ (‘Het Rokende water’). Het is de op één na grootste waterval van Afrika, alleen de Victoria Falls zijn groter. Na de regentijd stort het water hier over een breedte van 400 meter maar liefst 45 meter naar beneden; een indrukwekkend schouwspel en een waar hoogtepunt. Hier kan je rondwandelen en het gebied verkennen.

Dag 4 - Lake Tana

Vandaag ga je het grote meer Tana op met de boot. Dit is het op drie na grootste meer van heel Afrika. In het meer liggen veel (schier) eilanden, waarop kerken en kloosters zijn gebouwd. Een bezoek aan de beroemde 16e-eeuwse Ura Kidane Mihret-kerk met haar kleurrijke muurschilderingen, handgeschreven Bijbels en zilveren kruizen kan eigenlijk niet ontbreken. 

 Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Gondar en Simien Nationaal Park

Je volgende bestemming is Gondar, een prachtige stad met veel bezoekwaardige culturele schatten. Hierna vervolg je je reis naar het Simien Nationaal Park. Hier maak je een wandeling met een gids en verkenner en je krijgt de mogelijkheid om dichtbij de Gelada bavianen te komen.

Dag 5 - naar Gondar

Vandaag kun je een bezoek brengen aan de culturele schatten van Gondar. Eén van de mooiste kerken van het land is de Debre Berhan Selassie. De rijke muur- en plafondschilderingen zijn er nog in de originele staat. Bijzonder is het houten plafond, vanwaar allerlei hoofden met een andere gelaatsuitdrukking alle kanten op kijken.

Dag 6 - Gondar

Je verblijft nog een hele dag in Gondar en die kan je naar eigen wens invullen. Gondar is een prachtige en culturele stad waar je je flink kan vermaken. Bezoek de lokale markt of het paleis. Ook kan je natuurlijk bij het zwembad luieren of je tegoed doen aan een goeie kop koffie in de lokale café’s.

Dag 7 - naar Simien NP

Je rijdt vandaag naar het kleine dorp van Debark, wat midden in Siemen National Park ligt. Vandaag krijg je een gids en verkenner mee tijdens de wandeling door het park. Geniet van de prachtige uitzichten. Dit park is een UNESCO-Site en je krijgt hier de mogelijkheid om dichtbij de Gelada bavianen te komen. Zeer fotogenieke dieren die je hier goed kunt zien!

Dag 8 - Simien NP

Tijdens je rondreis in Ethiopië krijg je volop de tijd om het land rustig te ontdekken. Daarom verblijf je nog een volle dag in het nationale park om het landschap te verkennen. Ga weer wandelen of relax bij de lodge. De hoogste piek van het park ligt op 4543 meter hoogte en vanaf daar heb je de vergezichten over het laagland. Er zijn werkelijk duizenden bavianen te zien.

 Het Simien National Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en laat je spectaculaire landschappen zijn tijdens je rondreis. Het gebied biedt een geweldig uitzicht over de laaglanden en je komt hier gegarandeerd de bijzondere Geelada-bavianen tegen. Deze apensoort is heel sociaal en vriendelijk en je kunt de apen zonder problemen tot op een paar meter afstand naderen. Jouw bijdrage aan dit National Park zorgt voor de juiste financiele middelen om mooie parken als deze te kunnen behouden.

 

Aksum en Gheralta

Je reis vervolgt zich naar Aksum, een stad vol indrukwekkende monumenten die getuigen van het rijke en glorieuze verleden van het land. Je volgende stop is Gheralta, waar je een bezoek kan brengen aan tientallen kerken.

Dag 9 - naar Aksum

Vandaag reis je naar Aksum, via een route langs de diepe afgronden van het Simiengebergte. In de provincie Tigray, waar je doorheen rijdt, gaan de kleine boerderijtjes met daken van gras op in het uitgestrekte landschap. De komende twee nachten slaap je in een comfortabel hotel in Aksum.

Dag 10 - Aksum

Aksum is een stad vol indrukwekkende monumenten die getuigen van het rijke en glorieuze verleden van het koninkrijk. De Aksumieten waren bekwame bouwlieden, getuige de 2500 jaar oude obelisken, gehakt uit een massief stuk graniet. De hoogste nog staande obelisk is maar liefst 23 meter hoog! Breng ook een bezoek aan de kerk St. Mary Zion.

Dag 11 - naar Gheralta

Je rijdt vandaag richting Hawzien, waar je onderweg stopt bij de Yeha Tempel. Deze tempel schijnt zo’n 2.500 jaar oud te zijn en is zeker een bezoek waard. Je overnacht in Gheralta Lodge met unieke uitzichten over de bergen.

Dag 12 - Gheralta

Vandaag kun je een bezoek brengen aan enkele van de tientallen kerken van dit gebied, die versierd zijn met prachtige muurschilderingen. Bezoek bijvoorbeeld de Enda Selassie Degum, die vrij makkelijk te bereiken is. Je kunt ook de Daniel Korkor en de Maryam Korkor bezoeken, iets verder gelegen.

 Tijdens je bezoek aan de mooie kerken van Gheralta verblijf je twee nachten in de Gheralta Lodge. Een mooie lodge dat is gelegen op een prachtige plek. Je krijgt dan ook de meest indrukwekkende uitzichten voorgeschoteld tijdens je verblijf hier. Dit kleinschalige hotel is een favoriet van Better Places en de lokale reisspecialist. Bij de constructie zijn zoveel mogelijk lokale materialen gebruikt die ook door de lokale boeren worden gebruikt. Je krijgt hier trouwens ook heerlijke maaltijden aangeboden met ingrediënten uit eigen tuin.

 

Mekella en Lalibela

De volgende stop op de reis is Mekella, een plaats die dient voor de handel van zout. Een bezoek aan de markt is dan ook zeker de moeite waard. Je vervolgt de reis naar Lalibela, een plek waar veel gebouwen onder UNESCO bescherming vallen.

Dag 13 - naar Mekella

Je rijdt vandaag terug naar de bewoonde wereld. Aan het begin van de middag kom je aan in Mekella. Bezoek bijvoorbeeld het paleis van Keizer Yohannes, wat tegenwoordig als museum dient. Mekelle dient ook als handelsplaats van zout, dat via karavanen uit Dallol komt. Een bezoek aan de bedrijvige markt is dan ook de moeite waard.

Dag 14 - naar Lalibela

Er staat een reis van 380 kilometer voor de boeg. Op weg naar Lalibela passeer je panoramische vergezichten en gemoedelijke dorpjes. Via het groene berglandschap rijd je naar de warmere vlaktes, om vervolgens via een indrukwekkende bergpas met veel haarspeldbochten en de koele hoogvlakte in Lalibela aan te komen. Je verblijft drie nachten in Lalibela.

Dag 15 - Lalibela

Je brengt een bezoek aan de heilige plaats van de Orthodoxe Kerk. De gebouwen, allen onder UNESCO bescherming, werden in de 13e eeuw in opdracht van koning Lalibela uitgehouwen. Alles, zowel binnen als buiten de kerk, heeft een symbolische betekenis.  Sommige kerken staan volledig vrij van de rots waaruit de kerk is ontstaan. Bet Giorghis is de meest beroemde kerk en is in de vorm van een kruis gebouwd.

Dag 16 - Lalibela

Vandaag heb je nog een vrije dag in Lalibela. Kom bij van de reis, of klim naar het hooggelegen klooster van Asheten Maryam. Deze klim is pittig, maar biedt zulke unieke vergezichten dat het zeker de moeite loont. We nemen je ook mee naar een echte koffie-ceremonie waar je samen met een lokale familie een mooi moment deelt.

 Tijdens je vrije dag in Lalibela krijg je met ons de mogelijkheid om een echte koffie-ceremonie bij te wonen. Niet alleen krijg je op deze manier de lekkerste lokale koffie van Ethiopië te proeven, maar deel je ook een mooie ervaring met een lokale familie. ”Op die manier leer je een land pas echt kennen.” Zegt onze lokale reisexpert Daniel. Ook niet onbelangrijk; zo krijgen de lokale inwoners van Lalibela ook geld in het laatje via het toerisme.

 

Yemerahana klooster en een bezoek aan het Dorze volk

Vanuit Lalibela rijd je naar een klooster. De volgende dag vlieg je naar Addis Abeba en rijd vanuit daar naar het Langano-meer, waar je een verfrissende duik kan nemen! Hierna ga je een bezoek brengen aan het Dorze volk en maak je kennis met de lokale bevolking.

Dag 17 - Yemerahana klooster

Vanuit Lalibela rijd je richting een mooi klooster waar je ook een prachtige wandeling door een bijzonder gebied kan maken. Je verblijft nog 1 nacht in Lalibela voor je morgen weer richting Addis Abeba vertrekt.

Dag 18 - Vlucht naar Addis Abeba

Je hebt vandaag een vroege binnenlandse vlucht terug naar de hoofdstad. Hier wordt je opgewacht door een chauffeur die je richting je volgende bestemming brengt: Langano-meer. Je verlaat de highlands en daalt langzaam richting Rift Valley. Je zal de omgeving zien veranderen naar een droger gebied vol met prachtige Acacia-bomen. Je verblijft in een lodge wat pal aan het meer staat. Langano is een prachtig meer waar je ook kan zwemmen, dus neem voor een verfrissende duik in het water!

 In deze voorbeeldreis is 1 binnenlandse vlucht opgenomen. Tip van onze lokale reisexpert: Vlieg je naar Ethiopië met Ethiopian Airlines? Dan ben je voor je binnenlandse vluchten vele malen goedkoper uit! Liever minder binnenlandse vluchten? Bespreek de alternatieven met Daniel.

Dag 19 - Bezoek Dorze volk

Vandaag staat er een bijzondere dag op het programma. Je vertrekt van je mooie lodge in Langano richting een dorp (Chencha) wat bewoond wordt door het Dorze volk. Je krijgt de mogelijkheid om de lokale mensen hier te ontmoeten. Zo krijg je een uniek kijkje in het leven van deze kleine etnische groep. De mannen staan bekend om het weven van de sjaals, die je ook zeker te zien krijgt. De traditionele hutten, die wel 13 meter hoog kunnen zijn, zijn ook nog steeds te bewonderen. Je brengt hier wat tijd met de locals door en overnacht ook in een mooie lodge in het Dorze dorp, met een mooi uitzicht op de Chamo en Abaya meren.

 Het zuiden van Ethiopië is het leefgebied van een groot aantal verschillende stammen. Zij leven nog steeds zoals ze dat eeuwen geleden ook deden en het is heel bijzonder om kennis met hen te maken. Tijdens je verblijf wordt niets in scene gezet: je draait gewoon mee in het dagelijkse leven van de stam. Je gaat mee water halen, je verzorgt de koeien en je communiceert ondertussen met handen en voeten. Dit is een unieke mogelijkheid om de verschillende culturen beter te leren begrijpen; een onvergetelijke ervaring.

 

Chamomeer, Hamer volk en Karo volk

Op het Chamomeer maak je een boottocht. Tijdens deze boottocht is het waarschijnlijk dat je een van de grootste krokodillensoort ter wereld spot, maar ook andere dieren, zoals nijlpaarden, kunnen gezien worden! De komende dagen duik je het lokale leven in en ontmoet je de Konso, het Hamer volk en het Karo volk.

Dag 20 - Chamomeer

Je maakt een boottocht op het Chamomeer van ongeveer 2 uur. Onderweg kun je waarschijnlijk een van de grootste krokodillen-soorten ter wereld spotten. Verder is het meer gevuld met nijlpaarden, nijlvaranen en watervogels. Daarna reis je door naar de Konso. De Konso zijn ijverige mensen en staan bekend om hun terrassencultuur. Het stamhoofd leeft in het bos, mengt zich niet in het dagelijkse leven van zijn onderdanen en gebruikt zijn spirituele krachten om de goede weg te wijzen aan zijn volk.

Dag 21 - Bezoek Hamer volk

Je rijdt naar Turmi om de vriendelijke Hamer-groep te ontmoeten. Deze stam is wereldberoemd dankzij de lipschotels die de vrouwen dragen, al zijn de gespierde mannen niet minder indrukwekkend. De Hamer vrouwen dragen koeien- en geitenhuiden die ze zelf versieren met op de markt gekochte kralen. Een bezoek aan de markt van Dimeka of Turmi kan ook niet ontbreken; er wordt weinig verhandeld, maar het draait vooral om het ontmoeten van familieleden bij een stevige pot maisbier. Je overnacht in een comfortabele lodge, maar je kunt ook kiezen voor een overnachting bij de Hamer stam.

Dag 22 - Bezoek Karo volk

Het programma van de komende twee dagen zal ter plaatse worden ingevuld, afhankelijk van de mogelijkheden. Prioriteit is het bezoeken van een bull jumping, de initiatie ceremonie waarbij een jongen in de wereld van de volwassenen toegelaten wordt. Hiervoor moet hij over de rug van 12 stieren springen.

Dag 23 - Bezoek Karo volk

Pas bij aankomst in Turmi zal het duidelijk zijn of zo’n ritueel op dat moment plaatsvindt. Mocht er geen ceremonie plaatsvinden, dan worden de stammen die leven naast het leefgebied van de Hamer bezocht, de Dassanetch en Karo stammen.

 De Buska Lodge ligt in het hart van Zuid-Ethiopië in de Omo-vallei. Het is een eenvoudige ecolodge die je de beste accommodatie en maaltijden in de regio kan bieden. Je kijkt uit over de vlakten van het Buska-gebergte. De lodge is erop gebouwd om prachtig op te gaan in de natuurlijke omgeving, en is veelal gebouwd uit natuurlijke materialen met een kleine impact op de leefomgeving. Een geweldige plek om te overnachten tijdens je verblijf bij de lokale stammen in het gebied.

 

Beëindig je positieve impact reis in Yabello en Yirga Alem

In deze laatste dagen verplaats je je van rood gekleurde laaglanden, waar Yabello ligt, naar de groene Sidamo Mountains. Hier kan je één van de vele koffieplantages bezoeken.

Dag 24 - naar Yabello

In de vroege ochtend vertrek je richting het land van de Borana, een stam van Somalische afkomst. Dit is ook meteen de laatste groep locals die je zal ontmoeten tijdens je vakantie. Je reist naar Yabello. Je kunt een tocht naar de zoutkrater van El Sod maken. In deze krater wordt het zwarte zout door ijverige mannen met de hand gedolven, enorm zwaar werk. Ezels dragen het vervolgens naar boven via een steil pad en brengen het naar de zoutmarkt, waar ze 6 dagen over doen.

Dag 25 - naar Yirga Alem

Je laat de rood gekleurde laaglanden van de Borana achter je om richting de groene Sidamo Mountains te rijden. Dit is het gebied van de beroemde Yirga Cheffe koffie. Als het seizoen zich daartoe leent kun je één van de vele plantages bezoeken. Je eindigt de dag in Yirga Alem, in een lodge waar enkel producten uit eigen tuin gebruikt worden.

Dag 26 - Vertrek vanuit Addis Abeba

Helaas, het einde van je reis door Ethiopië is aangebroken. Nog even genieten van je ontbijt op de veranda van de lodge. Waarschijnlijk zal je de nieuwsgierige Colobusapen zien. Na het ontbijt begint een lange reisdag van 320 kilometer terug naar Addis Abeba. Je wordt naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar huis, of je kiest ervoor je reis te verlengen met bouwstenen.

 Doordat deze reis zo'n 3,5 week duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Daniel je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kaapverdië.

Let op: Vanwege de politieke situatie in Ethiopië is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: De verwachting is dat China vanwege corona pas in 2023 weer toeristen toelaat. Op dit moment is het daarom niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Mongolië.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Vanwege de politieke situatie in Myanmar is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Vanwege de vele aanvragen duurt het momenteel wat langer voor je een reactie op je aanvraag ontvangt van onze reisexpert voor Kroatië & Slovenië.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Maleisisch Borneo.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Ethiopië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Vliegtickets rondreis Ethiopië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Ethiopië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Daniel geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bij Better Places compenseren we de CO2-uitstoot van al onze reizen.

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Ethiopië vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

CO2 compensatie

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van het landarrangement wat je bij ons boekt. Daarnaast compenseren wij als één van de weinige reisorganisaties in Nederland de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken, ook als je de vlucht niet bij ons boekt. Om de uitstoot in kaart te brengen, maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Wij compenseren de CO2 uitstoot van jouw reis door te investeren in een Gold Standard project met efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over CO2 compensatie.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op reis te kunnen gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.