Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van de winst in goede doelen.

Route voor de ultieme Myanmar vakantie

Start reis in Loikaw

Je Myanmar vakantie start in Yangon, waar je per vliegtuig aankomt. Op de dag van aankomst kan je rustig aan doen, want je hebt daarna nog een gehele dag om de stad te verkennen. Na de ontdekkingstocht door Yangon trek je verder naar Loikaw. Het is een klein dorpje en tijdens je verblijf daar, maak je kennis met de lokale bevolking en hun gebruiken.

Dag 1 - Aankomst Yangon

Je vakantie in Myanmar begint in het bruisende Yangon, de grootste stad van het land. Hier zijn diverse pagodes die je kunt bewonderen. Je kunt rustig aan doen, want morgen heb je de hele dag om de stad te ontdekken. Dwaal bijvoorbeeld door de kleurrijke straatjes en bezoek onderweg een theehuis.

Dag 2 - Yangon

Vandaag kan je de hoogtepunten van de stad te bezoeken. Er ligt onder andere een Boeddha van maar liefst 70 meter lang waar je je toekomst kunt laten voorspellen. Bezoek ook zeker de beroemde Shwedagon pagode, die meer dan 2500 jaar geleden is gebouwd en bedekt is met bladgoud en edelstenen. Het is het heiligste gebouw van Myanmar en een pelgrimsdoel voor lokale Boeddhisten.

Dag 3 - naar Loikaw

Ook vandaag kun je Yangon verder verkennen. Maak bijvoorbeeld een ritje met de beroemde Yangon Circular Railway. Optioneel kan Nwai in de ochtend een fietstocht in Dala voor je organiseren, een echte aanrader! Een lokale ferry brengt je naar de overkant van de Yangon River, waar je met een gids dit bijzondere stadsdeel gaat verkennen. ‘s Avonds stap je op de nachtbus naar het Inlemeer.

Dag 4 - Loikaw

De bus komt vroeg in de ochtend aan in het kleine plaatsje Loikaw. Je wordt naar je hotel gebracht, waar je je op kan frissen en waar je kan genieten van het uitzicht over een prachtig meer en een heerlijk kopje koffie. De lodge waar je slaapt staat midden in de gemeenschap en is nauw betrokken bij de community based activiteiten die de komende dagen op de planning staan. 

Dag 5 - Loikaw

Na het ontbijt word je opgehaald door een lokale gids, die de aankomende 2 dagen bij je blijft. De gids spreekt goed Engels en vertaalt de gesprekken met de locals. In het dorpje Pan Pet ontmoet je de dorpsgids, die je alles kan vertellen over de omgeving. Tijdens een wandeling naar een prachtig uitzichtpunt (af en toe bergopwaarts), vertelt ze over de natuur en de lokale gebruiken. Na de wandeling staat er een traditionele lunch klaar, gemaakt door de vrouwen uit het dorp. Je maakt kennis met de long-neck vrouwen en leert alles over hun bijzondere traditie. De Kayan-vrouwen laten ook graag zien hoe zij garen spinnen en sieraden maken. Na afloop van de tour word je weer teruggebracht naar je hotel in Loikaw.

Dag 6 - Loikaw

Vandaag neemt de gids je mee naar het dorpje Hta Nee La Leh. Hier wonen de etnische Kayah. In het community centre maak je kennis met de dorpsgids. De eerste stop is een veld met enorme totempalen. De dorpsgids vertelt over de animistische tradities en rituelen die hier worden uitgevoerd. Even verderop bezoek je een altaar en leer je over de rituele jacht. In het Kayah dorp ga je op bezoek bij een lokale muzikant. Bij de laatste familie die je vandaag bezoekt, word je uitgenodigd om de traditionele klederdracht aan te trekken, inclusief tientallen beenringen die zij dragen. Na de lunch ga je terug richting Loikaw. Voor de dag voorbij is maak je nog een stop bij het Loikaw Weaving Centre. Daar krijgen jonge meiden gratis lessen in het weven van traditionele doeken. Hier zie je hoe de garen met natuurlijke ingrediënten worden gekleurd en tot prachtige sjaals worden geweven.

 Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Inlemeer

De volgende bestemming op je Myanmar reis is het Inlemeer. Hier maak je een boottocht over het meer en vaar je langs de iconische beenvissers. Verder stop je onderweg bij een pagode en bezoek je het dorpje eromheen. Ook ga je een bijzondere kookles bijwonen tijdens je bezoek aan het Inlemeer.

Dag 7 - naar Inlemeer

Na het ontbijt pak je de bus van Loikaw naar Phe Khone. Daar stap je over op de boot naar het Inlemeer. Het is ongeveer 6 uur varen, maar in deze prachtige omgeving verveel je je geen minuut. Na de lange, maar mooie tocht, word je warm ontvangen door Kyaw en zijn familie in de ecolodge. De rest van de middag kun je relaxen in de prachtige tuin van het hotel. Of je leent een fiets en bezoekt tijdens je vakantie in Myanmar het centrum van Nyaung Shwe.

Dag 8 - Inlemeer

Na je ontbijt word je door een tuktuk naar de stad gebracht. Daar begin je de boottocht over het Inlemeer. Je vaart langs de iconische beenvissers, die varen door met één been op de rand van de boot te balanceren. De gids neemt je mee naar de Shwe Indein Pagoda. Het dorpje eromheen is bekend vanwege de lange markt met traditionele souvenirs die naar de tempels leidt. In de middag legt de boot aan bij Inle Heritage, waar jongeren uit de omgeving worden opgeleid in het toerisme. Ze leren duurzaam ondernemen en werken aan manieren om het afval uit de omgeving beter te beheren en het meer schoon te houden. Op het eiland is een kattendorp, waar de originele Birmese kat leeft en beschermd wordt. Bovendien kun je er heerlijk lunchen. Voor je terug gaat naar je hotel, vaar je door de drijvende tuinen waar families op het water leven en eten verbouwen.

Dag 9 - Inlemeer

Vanochtend staat er een bijzondere kookles op het programma. Je moet namelijk eerst zelf de ingrediënten verzamelen. Met een lijst ingrediënten en Birmese woorden ga je allereerst bij de bewoners langs. Door met de bewoners te kletsen probeer je duidelijk te maken welke producten je nodig hebt. Na de huisbezoeken brengt een tuktuk je naar de lokale markt, waar je zelf groenten verzamelt. Terug bij de lodge zoek je de laatste ingrediënten zelf in de prachtige tuin van het hotel. Als je alle producten verzameld hebt ga je aan de slag met de chef om er heerlijke, traditionele gerechten van te maken. Als beloning mag je uiteraard na afloop alles lekker oppeuzelen.

Dag 10 - Inlemeer

De omgeving van de lodge is prachtig te voet te ontdekken. Wandel door de omliggende velden, geniet van een lunch in het restaurant of boek een massage. Je kan ook een fiets huren en naar het dorpje Nyaung Shwe fietsen. Verschillende mooie tempels, leuke restaurantjes en gezellige cafés zijn een bezoek waard!

 Ervaar een bijzonder overnachting tijdens je verblijf in A Little Ecolodge aan het Inlemeer. De eigenaar doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen, zonder dat het ten koste gaat van je comfort. Zo is al het eten biologisch en uit eigen tuin. Het prachtige restaurant is een echte eye-catcher en helemaal van bamboe gebouwd.

 

Kalaw en Bagan

Je volgende stop op de reis is Kalaw. Het is een hoger gelegen dorpje en geeft je de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de bergdorpjes in de omgeving. Op de weg naar Bagan maak je een tussenstop in Meikhtila, waar je kan leren over de geschiedenis of kan genieten van de omgeving. Uiteindelijk arriveer je in Bagan, bekend om haar vele stoepa's en tempels.

Dag 11 - naar Kalaw

Een rit van ongeveer 1,5 uur brengt je naar Kalaw. Het hoger gelegen stadje was vroeger vanwege het koelere klimaat geliefd bij de kolonisten. Je kunt vandaag een bezoek brengen aan de bergdorpjes in de omgeving, waar de lokale bevolking je ietwat verlegen maar hartelijk zal begroeten.

Dag 12 - Kalaw

Het is een aanrader om vandaag Green Hill Valley te bezoeken, een project opgezet om de natuur te beschermen. Dit project helpt bij het beschermen van de omgeving en je mag zelfs een eigen boom planten. Een leerzame middag, terwijl je geniet van vlinders en zelfs olifanten in een natuurlijke omgeving.

Dag 13 - naar Meikhtila

Het is tijd om verder te reizen naar Meikhtila. In Meikhtila leer je over de geschiedenis die zich in deze stad heeft afgespeeld, of kan je gewoon genieten van de pagodes en het gelijknamige meer.

Dag 14 - naar Bagan

Je vervolgt je vakantie in Myanmar en reist naar Bagan. Onderweg bezoek je de beroemde Popa-berg, waar volgens animistische Birmezen de 37 geesten van het goede en het kwade wonen. Bagan staat vooral bekend om haar vele stoepa’s en tempels, die op een enorm complex staan. De komende dagen heb je alle tijd om te ontdekken wat deze bijzondere plek te bieden heeft en te leren wat deze tempels betekenen. Je zult genieten van de mooiste zonsopkomst/ondergang die je ooit hebt gezien.

Dag 15 - Bagan

De tempels van Bagan liggen verspreid over een terrein van 40 vierkante kilometer. Je kan ervoor kiezen om je ontdekkingstocht per fiets te doen of met een elektrische scooter. Beide klimaatneutraal en je kan op deze manier op je eigen tempo genieten. Nwai kan een lokale gids voor je boeken die je wegwijs kan maken in het gebied en je er veel over kan vertellen. Er staan honderden tempels, pagodes en stoepa’s die tussen de 11e en 13e eeuw zijn gebouwd, dus er is meer dan genoeg te zien. De gids kan je ook meenemen naar lokale ambachtslieden, uitkijkpunten en leuke restaurants.

Dag 16 - Bagan

Vandaag kun je nog een fietstochtje tussen de stoepa’s maken, want het complex is zo groot dat het niet binnen 1 dag te bezichtigen is. Ga tegen zonsondergang naar de Shwesandaw pagode, hier is een uitzichtpunt vanwaar je een goed overzicht hebt op de tempels. Aan het einde van de dag zit je tijd in Bagan erop en is het tijd om je vakantie in Myanmar te vervolgen.

 Wist je dat reizigers gemiddeld 2 flesjes per persoon per dag gebruiken? Dat izjn bijna 42 flesjes tijdens een rondreis van 3 weken! Soms wordt het plastic in Myanmar gerecycled, maar meestal niet. Daarom zegt het resort in Ngwe Saung Beach "nee" tegen plastic! Hier kan je je herbruikbare flesje vullen met een watertap. Lees meer over plastic vrij reizen in Myanmar.

 

Hsipaw, Kyauk Me en Pyin Oo Lwin

Vanuit Mandalay reis je naar Hsipaw door een heuvelachtig landschap. Hier verblijf je één nacht waarna je begint aan een meerdaagse trektocht. Je loopt langs landbouwvelden, bossen en dorpjes en over hangbruggen. Na de trektocht stap je op de trien naar Pyin Oo Lwin, een schilderachtig dorpje bekend om de zijde-, groente- en koffieteelt.

Dag 17 - naar Mandalay

Je stapt vandaag aan boord van een boot om van Bagan naar Mandalay te varen. Je vaart in een relaxt tempo over de Irrawaddy rivier. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de dorpjes van de rivier. Als je aan het einde van de middag aankomt, heb je prachtig zicht op de ondergaande zon.

Dag 18 - naar Hsipaw

Vandaag vertrek je van Mandalay naar Hsipaw. Vanuit de auto geniet je van prachtige uitzichten terwijl je door het heuvelachtige landschap rijdt. De rit duurt zo’n 5 uur. Je overnacht in een comfortabel hotel in Hsipaw.

Dag 19 - naar Kyauk Me

Vandaag begin je aan een meerdaagse trektocht. Je kunt kiezen om 5 of 8 uur te lopen. De tocht begint vlak en loopt langs landbouwvelden met groenten en natuurlijke bronnen. Vervolgens begin je aan een klimtocht totdat je bij Palaung aankomt, waar je zult lunchen. Na de lunch loop je door bossen en dorpjes totdat je bij een afgelegen bergdorpje aankomt, waar je in een homestay overnacht.

Dag 20 - Kyauk Me

Na het ontbijt wandel je verder door de omgeving. Er staat een tocht van zo’n 7 uur gepland, met onderweg diverse tussenstops. Je wandelt door de bossen en over hangbruggen totdat je weer bij Palaung aankomt. Hier lunch je waarna je nog zo’n 2 uur verder wandelt naar je eindpunt van vandaag. Je overnacht in een homestay.

Dag 21 - naar Pyin Oo Lwin

Na het ontbijt word je naar het treinstation gebracht, voor de trein naar Pyin Oo Lwin. Je rijdt over het beroemde Gokteik viaduct, die zo’n 750 meter lang en meer dan 100 meter hoog is. De oversteek over het viaduct is een waar avontuur en lijkt een vreemde combinatie van koorddansen en een extreem langzame achtbaan. De treinreis duurt lang, maar je zult genieten van alle prachtige uitzichten onderweg. Aan het eind van de middag kom je aan in Pyin Oo Lwin, een schilderachtig dorpje, dat bekend staat als centrum van onder meer de zijde-, groente- en koffie teelt. 

 Steeds meer reizigers zijn zich bewust van hun impact op het milieu en proberen tijdens hun vakantie zo min mogelijk te vliegen. In grote landen, zoals Myanmar, is het verleidelijk om lange afstanden met het vliegtuig te overbruggen. Dat is nergens voor nodig! Over land reizen door Myanmar betekent luxe bussen, prachtige treinreizen en leuke ontmoetingen met de lokale bewoners. Kies jij ook voor het openbaar vervoer in Myanmar?

 

Beëindig je positieve impact reis in Mandalay

Je eindigt je ultieme Myanmar vakantie in Mandalay, het centrum van de Birmese cultuur. In je laatste dagen kan je de stad lopend of op de fiets verkennen, maar ook de omgeving van de stad is de moeite waard om te bezoeken!

Dag 22 - naar Mandalay

Het is het een korte rit naar Mandalay, het centrum van de Birmese cultuur. In de middag kun je de stad verkennen. Zo kun je een van de heilige pagodes bezoeken. In de Kuthodaw pagode vind je een enorme collectie marmeren platen met de leer van Boeddha. Vanaf Mandalay Hill heb je een goed uitzicht op de stad.

Dag 23 - Mandalay

Zowel in de stad als in de omgeving van Mandalay is veel te doen. Bezoek de hoogtepunten al lopend of op de fiets, een leuke bezigheid terwijl je ook nog eens veel ziet. 

 De milieu impact van je reis wordt verkleind als je kiest voor een vegetarisch dieet. Dat lijkt een open deur, maar de keuze voor vleesloos vakantie vieren wordt nog steeds niet vaak gemaakt. Dat terwijl de vegetarische keuken in Myanmar overheerlijk is! Wat dacht je van een heerlijke theeblaadjes salade? Of vegetarische Shan noedels? Lees in dit artikel alles over vegetarisch eten in Myanmar!

Dag 24 - Mandalay

Je hebt nog een dag om de omgeving van Mandalay te verkennen. De U Bein Bridge is de bekendste brug van het land. De 1 kilometer lange houten brug is zeer indrukwekkend. Of ga naar het dorpje Mingun, waar een pagode staat die de grootste ter wereld had moeten worden, maar die door natuurrampen nooit is afgemaakt.

Dag 25 - Vertrek vanuit Mandalay

Je ultieme vakantie in Myanmar zit erop. Met tientallen nieuwe ervaringen en herinneringen word je naar het vliegveld gebracht voor de reis naar huis.

 Doordat deze reis zo'n 3,5 week duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Nwai je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kaapverdië.

Let op: Vanwege de politieke situatie in Ethiopië is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: De verwachting is dat China vanwege corona pas in 2023 weer toeristen toelaat. Op dit moment is het daarom niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Mongolië.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Vanwege de politieke situatie in Myanmar is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen.

Let op: Vanwege de vele aanvragen duurt het momenteel wat langer voor je een reactie op je aanvraag ontvangt van onze reisexpert voor Kroatië & Slovenië.

Let op: Vanwege corona is het momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Maleisisch Borneo.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Myanmar maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis in Myanmar prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Myanmar

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Myanmar. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Myanmar

rondreis-myanmar

Beste reistijd Myanmar

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Myanmar vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

CO2 compensatie

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van het landarrangement wat je bij ons boekt. Daarnaast compenseren wij als één van de weinige reisorganisaties in Nederland de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken, ook als je de vlucht niet bij ons boekt. Om de uitstoot in kaart te brengen, maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Wij compenseren de CO2 uitstoot van jouw reis door te investeren in een Gold Standard project met efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over CO2 compensatie.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op reis te kunnen gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.