Suriname Fair & Groen

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Suriname werken wij samen met reisexpert Lizet, zij woont al jaren in Suriname en werkt bij een kleinschalige lokale reisorganisatie. Zij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten. Lizet geeft je graag tips over duurzaam reizen Suriname.

Lizet, reisspecialist in Suriname

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Lizet, reisexpert ter plaatse. Zij kent Suriname door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis. Je boekt rechtstreeks bij een reisorganisatie in Suriname. Makkelijk, voordelig én met alle insider tips voor een geweldige Suriname vakantie en voor duurzaam reizen Suriname.

Tips voor duurzaam reizen Suriname

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen.
Duurzaam toerisme draait om:

  • werkgelegenheid voor locals
  • het behoud van cultuur en natuur
  • om respect voor de lokale culturen
  • op de juiste manier omgaan met dieren
  • zo min mogelijk milieuvervuiling
  • kleinschaligheid

Ga je naar Suriname? Lizet, onze lokale reisexpert in Suriname, geeft haar tips voor duurzaam reizen Suriname

the-global-goals

Sustainable Development Goals

Lizet geeft haar tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou!

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Suriname

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken?

Duurzaam reizen Suriname: koop lokale producten en deel niks uit aan kinderen

Door het kopen van lokale producten en het betalen van een eerlijke prijs komt er zoveel mogelijk ten goede aan de lokale bevolking. Om bedelen niet in de hand te werken raden we aan geen snoep, schoolspullen of iets anders rechtstreeks aan kinderen uit te delen. Wil je iets bijdragen doe dit dan via een lokaal project of aan een school.

JA Foundation in Suriname

De organisatie waar Lizet werkt steunt de JA Foundation. Deze stichting ondersteunt projecten ten behoeve van kansarme (wees)kinderen in Suriname. Van elke reis die je bij ons boekt gaat  € 2,50 naar de JA Foundation. Alle gelden komen terecht bij de projecten waar ze voor bedoeld zijn.

Doel 6  – Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen

Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Hervulbare waterfles mee op reis

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Van elke Dopper die Better Places aanschaft gaat een deel naar Simavi. Gezondheidsorganisatie Simavi werkt aan projecten ter bevordering van schoon drinkwater in de armste landen van de wereld. Lees meer

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de trips wij aanbieden naar het binnenland van Suriname (zoals naar de marroncultuur of de inheemse cultuur) worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden de meeste accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Bijzondere overnachtingen in Suriname

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden, door te kiezen voor kleinschalige, mooi gelegen lodges die op een duurzame manier werken. In Suriname heb je volop keuze. Het is op veel plekken mogelijk om te overnachten in een hangmat. Leuk voor echte avonturiers, maar wie toch liever vier muren om zich heen heeft slaapt heerlijk in een lodge.

Danpaati River Lodge

Deze lodge maakt deel uit van de stichting Bonama die zich inzet voor de lokale gemeenschappen in de omgeving. Hun doel is om de lokale gemeenschappen meer te betrekken bij  de verdiensten van de lokale economie. Zo zijn de meeste werknemers afkomstig uit de lokale gemeenschap en serveert de lodge alleen lokale producten aan hun gasten.

duurzaam reizen Suriname

Bergendal Eco & Cultural River resort

Dit ecoresort heeft een sterke band met de lokale gemeenschap, de medewerkers komen allemaal uit het dorp waarin de lodge ligt. Zo profiteert de gemeenschap direct van het toerisme.

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Duurzaam reizen Suriname: duurzame excursies

Wij willen je graag het echte Suriname laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen.

Sugar trail Commewijne Suriname

Maak de suikertocht langs de suikerplantages in Suriname. Tijdens de slavernij waren er honderden suikerplantages, tegenwoordig wordt in Paramaribo de suiker geproduceerd voor rum. Deze tour neemt je mee in de geschiedenis van de Surinaamse suiker. Daarnaast leer je ook over de levensomstandigheden van de slaven.

Fietstocht langs koffie- en suiker plantages

De historie van Suriname is een niet te missen aspect in een reis naar Suriname. Door de geschiedenis te leren kennen, zul je het land en de mensen beter begrijpen. In de hoogtijdagen waren er honderden plantages in Suriname, een groot deel hiervan lag in het district Commewijne

De Surinaamse keuken

De inwoners van Paramaribo sluiten de dag graag af aan de Waterkant.  Hier kun je genieten van de Creoolse keuken, met gerechten zoals pindasoep, gebakken banaan (baka bana) en pom, een populaire ovenschotel. Maar de Surinaamse keuken kent meer diversiteit. Doordat er na de slavenperiode contractarbeiders arriveerden uit Azië wonen er ook veel Hindoestanen, Chinezen en Javanen in Suriname. In de wijk Blauwgrond vind je een straat waar Indonesische eethuisjes, warungs, het straatbeeld bepalen. Vind je het leuk om de gerechten die je in Paramaribo proeft thuis klaar te maken voor familie en vrienden? Na een kookles maak jij de beste saoto soep en kip masala!

Te gast in Suriname

Een goede voorbereiding op een verre reis is belangrijk. Het contact met de lokale bevolking zal aangenamer verlopen als je de lokale gebruiken van het land kent. Besef dat je als gast in een land verblijft waar vaak andere omgangsvormen en kledingvoorschriften gelden. Beleefdheid is belangrijk, ouderen worden bijvoorbeeld met U aangesproken. Nog een tip; trek je schoenen uit als je bij mensen thuis komt!
Via de boekjes van ‘Te gast kom je meer te weten over de bewoners, hun omgangsvormen en levenswijze. Daarnaast bevat elke uitgave informatie over duurzaam toerisme, praktische reistips en een literatuuroverzicht. Informatie en bestellen

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Verken de omgeving van Paramaribo per fiets

Een van de meest duurzame manieren om je te verplaatsen: de fiets! Hoewel Surinamers zelf niet snel de fiets zullen pakken is iedereen in de stad gewend aan Nederlandse fietsers. De fiets is ook een ideaal vervoersmiddel om de omgeving van Paramaribo te ontdekken. Een leuke bestemming waarvoor je niet ver hoeft te fietsen is Peperpot Nature Park, een voormalige cacao- en koffieplantage. Er wonen nog steeds mensen op dit stuk grond, dit zijn veelal nakomelingen van de contractarbeiders die op deze plantage hebben gewerkt. De natuurroute die door het gebied Peperpot loopt is een echte aanrader. Hier word je omringd door kleurrijke vlinders, interessante planten, vrolijke vogels en kleine hagedissen. Met wat geluk spot je zelfs miereneters, luiaards of een groep aapjes. Peperpot ligt in het district Commewijne, aan de andere zijde van de Surinamerivier. Vanaf het centrum van Paramaribo steken jij en je fiets met een bootje over naar dit district, waar ook andere plantages te bezoeken zijn.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Duurzaam reizen Suriname: Dopper en het beperken van plastic afval

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Hiermee willen wij de hoeveelheid plastic afval verminderen. In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.
Het kraanwater in Paramaribo is over het algemeen van goede kwaliteit. Ook in de resorts in het binnenland is meestal drinkbaar gefilterd water beschikbaar. Met een dopper draag je dus bij aan duurzaam reizen Suriname.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. De gidsen in Suriname die trips begeleiden, kennen de natuur en cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts, belangrijk voor duurzaam reizen Suriname.

Duurzaam reizen Suriname – Schildpaddentour

In de avond ga je samen met een lokale gids op zoek naar zeeschildpadden. Je bekijkt van dichtbij het bijzondere proces hoe schildpadden aan land komen, hun eieren leggen en weer terugkeren naar zee. Om de schildpadden niet te storen tijdens het eieren leggen, zal de gids je uitleggen hoe je op verantwoorde manier kan deelnemen aan deze natuurervaring. De tour neemt hierbij de regels van het Wereldnatuurfonds in acht. De gidsen worden hier speciaal op getraind. Alleen in de maanden februari tot half augustus.

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan. Het is verleidelijk om een aapje of kaaiman vast te houden voor de foto als mooi aandenken. Maar voor lokale bevolking is dit een reden om dieren te vangen of in gevangenschap te houden. Laat dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving, zodat ze geen stress ondervinden. Wilde dieren zitten soms in kooien als huisdier, als kijk-object of ter verkoop. Geef hier GEEN aandacht aan en koop de dieren ook niet vrij. Interesse stimuleert dit verschijnsel, en dat willen we juiste niet.  Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

Duurzaam reizen Suriname – Travelife

Sinds 2016 is onze partner in Suriname Travelife gecertificeerd. Om in aanmerking te komen voor een Travelife certificaat, moet een reisorganisatie voldoen aan criteria die betrekking hebben op intern beleid, management, productassortiment, handelspartners en consumentenvoorlichting.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

Meer duurzame reistips Suriname

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Suriname, aarzel dan niet om contact op te nemen met Lizet. Tevens kun je bij haar terecht met al je vragen over duurzaam reizen Suriname.

duurzaam reizen Suriname

Vraag een reisvoorstel aan voor een individuele reis Suriname

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Lizet, de reisexpert die al jaren in Suriname woont. Zij kent Suriname door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis. Je boekt rechtstreeks bij een kleinschalige reisorganisatie in Suriname. Lizet kan je adviseren bij het samenstellen van je individuele reis Suriname. Vraag een reisvoorstel aan.

Rondreizen Suriname

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je rondreis door Suriname? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Suriname.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* verplicht veld

Je bent succesvol ingeschreven!