De meest bijzondere excursies in Ethiopië

  • Homestay bij de locals
  • Woon een Bull-Jumping ceremonie bij
  • Maak een trekking rond Lalibela
  • Bezoek een authentieke koffieplantage
  • De Mercato van Addis Abeba
  • Bezoek één van de vele festivals

Homestay bij de locals

Het zuiden van Ethiopië is het leefgebied van een groot aantal verschillende stammen. Zij leven nog steeds zoals ze dat eeuwen geleden ook deden en het is heel bijzonder om kennis met hen te maken. Wil je echt meemaken hoe ze leven? Kies dan voor een homestay bij één van de stammen. Homestay is eigenlijk een groot woord, want je reist af naar een gastvrije familie (vaak van de Hamer-stam) die in het bos woont. Er gaan een gids en kok met je mee en je kampeert in een tent naast de familiehut. De omstandigheden zijn primitief, maar daar krijg je een van de meest unieke ervaringen in Ethiopië voor terug. Tijdens je verblijf wordt niets in scene gezet: je draait gewoon mee in het dagelijkse leven van de stam. Je gaat mee water halen, je verzorgt de koeien en je communiceert ondertussen met handen en voeten. De familie waarbij je te gast bent, heeft vaak vrijwel nooit buitenlanders gezien. Je bezoek is voor hen ook heel bijzonder.

Excursies Ethiopië: Bull Jumping

De verschillende stammen in de Omo Vallei hebben elk hun eigen tradities en rituelen. Als je de kans krijgt, probeer dan zeker de unieke Bull Jumping-ceremonie bij de Hamer bij te wonen. Dit is de overgangsrite van jonge jongens naar volwassenheid. Als ze over stieren kunnen springen, zijn ze officieel volwassen en mogen ze ook trouwen.

Onze lokale reisspecialist Daniel heeft inmiddels honderden reizen op maat gemaakt. Bekijk de positieve ervaringen van onze reizigers!

Trekking rond Lalibela

De rotskerken van Lalibela zijn een hoogtepunt van elke reis door Ethiopië, maar de omgeving is ook erg de moeite waard. Die leer je het beste kennen tijdens een meerdaagse trekking van twee tot drie dagen. Dit is geen toeristisch gebied en de kans is groot dat je hier de enige reiziger bent. Het bergachtige landschap is ongelofelijk mooi en onderweg kom je bavianen en talloze vogelsoorten tegen. Je ontmoet bovendien de boeren op het platteland. ’s Avonds slaap je in een gasthuisje in het dorp. Je maakt zo kennis met het echte plattelandsleven en die kans krijg je nergens anders in Ethiopië. In het zuiden van Ethiopië kun je ook meerdaagse trekkings maken. Je loopt dan van stam naar stam en slaapt telkens in de nederzetting van een ander volk.

Bezoek een authentieke koffieplantage

Ethiopische koffie geldt als de beste koffie ter wereld en je kunt op verschillende plekken kleine authentieke koffieplantages bezoeken. Dat kan bijvoorbeeld in Yirgacheffe, waar de beroemde Yirgacheffe-koffiebonen vandaan komen. Op de plantage legt de koffieboer je graag uit hoe de koffiebonen verbouwd worden. Ervaringen als deze in Ethiopië laten je beter zien hoe het lokale volk leeft en werkt.

Met Better Places boek je een reis die de wereld een beetje mooier kan maken. Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Excursies Ethiopië: Mercato in Addis Abeba

Ethiopië wordt nog relatief weinig bezocht door toeristen. Dat maakt het makkelijk om authentieke ervaringen te beleven, want veel plekken zijn nog niet beïnvloed door het toerisme. Om het lokale leven te leren kennen, hoef je lang niet altijd uitgebreide excursies te maken. Ga eten in een lokaal restaurant of bezoek een drukke markt. De Mercato in Addis Abeba is daar een goed voorbeeld van. Dit is één van de grootste, meest kleurrijke markten van het Afrikaanse continent en je kijkt hier zonder twijfel je ogen uit. Hier zie je hoe gewone Ethiopiërs hun inkopen doen en maak je kennis met groenten- en fruitsoorten die je thuis niet kunt krijgen.

Bezoek een festival

Het christelijke geloof is in Ethiopië heel belangrijk: 63% van de mensen is christelijk. De Ethiopisch-orthodoxe kerk bepaalt dan ook hoe het leven in de christelijke hooglanden eruit ziet. Festivals zijn daar een groot onderdeel van. De Ethiopiërs vieren volop feest: de naamfeesten van de belangrijkste heiligen worden gevierd, naast natuurlijk de grote Christelijke gebeurtenissen als kerst en Pasen. Tijdens deze religieuze festivals vinden urenlange missen plaats en in de straten trekken indrukwekkende processies voorbij. Daniel geeft je meer uitleg over deze festivals.

Plan jouw reis naar Ethiopië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Ethiopië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Daniel, de reisexpert in Ethiopië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Daniel.

Meer inspiratie voor je Ethiopië vakantie

Wil je meer lezen over Ethiopië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of de vele reistips in dit land. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Afrika erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Duurzaam reizen in Ethiopië

Een Ethiopië-reis bevat volop duurzame elementen. Zo bezoek je niet alleen de beroemde bezienswaardigheden, maar ook minder bezochte plekken. Dat spreidt het toerisme en zorgt dat bekende plaatsen niet overlopen worden. Zo bezoek je in de beroemde Omo-vallei juist de stammen die maar weinig bezoekers krijgen. Hun manier van leven is mede daardoor nog authentiek en je kunt in alle rust kennis maken met hun unieke tradities. Bezoek je het Simiengebergte, dan kun je kiezen voor het maken van meerdaagse wandelingen met kampeerovernachtingen, onder leiding van een lokale gids. Zo heeft je reis een positieve impact op je bestemming. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.