Ontmoet de gastvrije locals tijdens een excursie in Kosovo

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal leuke excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je rondreis door Kosovo prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Fietsen en picknicken aan het meer

Deze excursie in Kosovo geeft wielrenners de kans om op twee wielen te stappen, weg van de drukte van de stad te fietsen en te genieten van de lokale sfeer, kleuren en het prachtige landschap. Deze fietstocht rolt door het dorp Mramor, waar je een 'beren heiligdom' kunt bezoeken. Het hoogtepunt van de reis is de picknick bij het Badovci-meer, waar lokale vissers hun vangsten van de dag serveren en hun lokale rakija delen. De wegen zijn goed geasfalteerd en slechts 25 kilometer van Prishtina (een totale afstand van 50 km). De soepele en grotendeels vlakke route zorgt voor gemakkelijk rijden met veel mooie fotomomentjes!

Een avontuurlijke klim in 'Guri i Plakes'

Wil je een geweldige ervaring op rotsen hebben? Ben je klaar voor die natuurlijke adrenalinestoot? Deze activiteit in Kosovo is een waar uniek avontuur! De excursie in Kosovo kan op maat worden gemaakt en aangepast worden op de groep. Terwijl je tussen de twee steile rotsen hangt, rijdt een rijdende trein door de twee rotsblokken - maak je geen zorgen, klimmers lopen op geen enkele manier gevaar - waardoor dit een echt onvergetelijke en unieke ervaring wordt!

Wil je een steentje bijdragen aan duurzaamheid op een smakelijke manier? Dat kan! Er is namelijk genoeg keuze aan heerlijk vegetarische eten in Kosovo.

Dansen met de rotsen

Kosovo's eerste via Ferrata werd gebouwd in 2014, in de Rugova Canyon net buiten Peja, een stad in het zuidwesten van het land. Tijdens deze tour zullen echte avonturiers een verticale klim van 100 meter maken en de Quines-grot bezoeken. Deze klimroute is goed gebouwd en je kunt deze activiteit zo gemakkelijk afmaken dat je het gevoel hebt dat je danst met de rotsen. Je hoeft dus geen hele goede klimmer te zijn. Het is ook een ongelooflijke kennismaking met de regio en de gastvrije landschappen die in het land te bieden heeft. Het via Ferrata-concept is ontstaan ​​in de Eerste Wereldoorlog, in de Dolomieten. Italiaanse troepen gebruikten veilige vastgeschroefde kabels om voedsel en voorraden te verplaatsen. De bezoekers van vandaag aan Kosovo zullen de bergbeklimstechniek kunnen gebruiken om te genieten van de prachtige Rugova-vallei en de Lumbardhi-rivier die onder je voeten ligt.

Met de trein naar Kosovo. Het is misschien niet het eerste waar je aan zou denken, maar het is erg goed te doen. Ook kom je onderweg langs de mooiste bestemmingen in Europa.

Bezoek de groene lokale markten

Bijna in elke buurt is er wel een groentemarkt met verse groenten en fruit in Kosovo. De klanten zijn altijd loyaal; ze hebben allemaal een favoriete plek om te bevoorraden en ze gaan helemaal van de ene buurt naar de andere om hun voorraad natuurlijke vitamines in te slaan. Albanese gerechten, dipsauzen en verschillende combinaties van fruit of groenten zijn een smaak waar je aan verslaafd raakt, dus probeer nieuwe dingen uit en word verliefd op nieuwe smaken van de Balkan! Vergeet ook niet om een praatje te maken met de lokale bewoners. 

Naar de top van Kosovo

Op de top van Kosovo zijn, omringd door het geweldige uitzicht die je alleen kunt zien vanaf de top van de Gjeravica (2656m), moet zeker op de eerste plaats staan op uw Kosovo-bucketlist. Dit is meer dan alleen een wandeltocht. Gjeravica is een van de mooiste bergen om te beklimmen; je bevindt je steeds tussen prachtige rotsen en groene heuvels. Wanneer je de top bereikt, kun je uitkijken over Albanië, Montenegro en Kosovo. Je kunt kamperen bij het gletsjermeer onder de Gjeravica-top, waar je ook de kans hebt om te zwemmen. Terwijl de blauwe lucht verandert door de zonsondergang, neem dan even de tijd om het adembenemende uitzichten om je heen te bewonderen. Pak snel je camera erbij, want dit moment is onvergetelijk! De bergtop is er een geweldig terrein om tot jezelf te komen. Doe mee aan een yogasessie, maak foto's en eet lokaal eten. Na het beklimmen van Gjeravica dalen we af en wandelen we terug naar de dorpen Junik, waar je de ultieme Albanese gastvrijheid kunt ervaren met het geweldige dorpelingenbedrijf in de buurt dat de speciale traditionele lunch van flija (hartig gebak gevuld met room) aanbiedt. 

Plan jouw reis naar Kosovo

Ben je op zoek naar een bijzondere Kosovo rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Uta, de reisexpert in Kosovo. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Uta.

Meer inspiratie opdoen voor Kosovo?

Wil je meer lezen wat er te doen is in Kosovo? Lees dan de mooiste bezienswaardigheden van Kosovo die Uta, de lokale reisspecialist, voor je op een rijtje heeft gezet! Toch liever een ervaring lezen van een reiziger? Lees dan hier het blog van Yvonne van der Laan die zelf door de Balkan heeft gereisd. 

Beste reistijd Kosovo

De beste reistijd Kosovo wordt met name bepaald door het weer in Kosovo. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Kosovo.

Duurzaam reizen door Kosovo

In Kosovo word je al snel overweldigd door de prachtige natuur. Die willen we graag behouden en daarom is het belangrijk dat reizigers duurzame keuzes maken. Verblijf daarom in kleinschalige hotels die zich inzetten om de omgeving te beschermen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo draag jij een steentje bij aan de locals om in hun levensonderhoud te voorzien en daarnaast help je ook de natuur te beschermen. Lees hier hoe je nog meer duurzaam op reis kan.