Familiereis Cuba

“De mooiste herinneringen hebben we aan de Cubanen zelf”

Hun drie kinderen haalden dit jaar allemaal het diploma van hun opleiding en het zou de laatste keer zijn dat ze met het hele gezin op vakantie gingen. Lian en Jos de Koning wilden er daarom een extra speciale reis van maken. Ze kozen voor een familiereis Cuba, op maat gemaakt door de lokale reisspecialist van Better Places. Ze reden zelf het land door, sliepen bij mensen thuis en leerden het kleurrijke Cubaanse leven van dichtbij kennen.

Dat hun reisbestemming uiteindelijk Cuba werd, was toeval. Jos en Lian waren aan de late kant met boeken en wilden hun AirMiles gebruiken om de tickets mee te betalen. “Dat betekende dat we nog uit drie bestemmingen konden kiezen”, zegt Lian lachend. “Met het hele gezin hebben we toen besloten dat het Cuba moest worden. Dit was de laatste keer dat onze kinderen van 23, 21 en 18 nog allemaal mee op vakantie wilden, dus het mocht een bijzondere bestemming worden.” Het gezin wilde niet op de bonnefooi of met een groepsreis naar Cuba, dus zochten ze een reisspecialist die hun individuele reis op maat kon maken. “Dat werd Jacqueline, de lokale reisexpert van Better Places”, zegt Lian. “Het contact verliep meteen prima.”

Kennismaken met de Cubanen

Jacqueline stelde een vijftiendaagse reis vol hoogtepunten samen. De familie begon in Havana, reisde naar Vināles, bezocht het strand van Playa Larga, sliep in Cienfuegos, Trinidad en Remedios en eindigde op het strand van Varadero. Tien dagen reden ze in hun huurauto het eiland over en ze sliepen bij mensen thuis, in casas particulares. “We wilden graag kennismaken met de Cubanen en hun manier van leven”, zegt Lian. “Dat bleek erg leuk, want de casas waren allemaal heel verschillend van karakter. In Havana sliepen we bij mensen die net gestart waren met hun casa. De hele familie kwam kennismaken en elke ochtend deed de gastfamilie haar uiterste best om ons een geweldig ontbijt voor te zetten. Uiteindelijk waren het de mensen die elk verblijf bijzonder maakten. Onze mooiste herinneringen hebben we aan de Cubanen zelf.”

Trinidad per fietstaxi

Lian en haar gezin maakten in elke plaats uitstapjes. Ze liepen kilometers door Havana, van het gerenoveerde toeristische deel tot de wijken waar de gewone Cubanen wonen. Ze wandelden met een gids door de tabaksvelden rond Vinãles en bij Playa Larga gingen ze snorkelen. “Onze excursie in Trinidad was ook geweldig”, zegt Lian enthousiast. “Met een fietstaxi toerden we door het deel van de stad waar je als toerist anders niet komt. Het gaf ons de kans om achter de coulissen te kijken en te zien hoe het er echt aan toegaat op Cuba. We bezochten een barretje, we zagen de distributiepunten voor voedsel en we konden onze gids alles vragen wat we wilden. Heel interessant.”

Cuba leren kennen tijdens een familiereis Cuba

De hele reis was uitstekend geregeld. Van tevoren kreeg de familie uitgebreide reisinformatie van Jacqueline, zodat ze goed voorbereid op pad konden. “De aanpak van Better Places is ons heel goed bevallen”, zegt Lian. “We hebben het idee dat we het echte leven op Cuba hebben leren kennen en Cuba is echt een aanrader. De cultuur is er uniek, het land verrast je steeds weer en alles is er compleet anders dan wij gewend zijn. Mede door de oude Amerikaanse auto’s is het net alsof je in de jaren vijftig terecht bent gekomen. Dat vonden we alle vijf heel bijzonder.”

Meer Cuba reiservaringen

Bekijk de ervaringen van reizigers die in de afgelopen periode met ons op reis naar Cuba gingen.

Beste verre reizen specialist

Met het prachtige cijfer van een 9,1 is Better Places begin 2017 verkozen tot beste reisorganisatie in de categorie ‘Verre Reizen’. Dit cijfer is een gemiddelde wat reizigers hebben gegeven naar aanleiding van de reis die ze met ons maakten. Lees meer over de Reisgraag Award

Geef Julio je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat. Wil je eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk dan hier de reisideeën.

Maak kennis met Julio, de reisprofessional uit Cuba. Hij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Lees hoe je samen met hem je rondreis kunt samenstellen. Helemaal zoals je zelf wilt.

Lees meer

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* indicates required

Je bent succesvol ingeschreven!