De meest bijzondere festivals volgens Daniel

  • Timkat
  • Het Meskal Festival
  • Kerst in Ethiopië, Leddet
  • Festival van Mary of Zion in Axum
  • Het Fasika Paasfeest

Het Timkat Festival

Het belangrijkste festival in Ethiopië is Timkat, dat plaatsvindt vanaf 19 januari. Hierbij wordt de doop van Jezus door Johannes de Doper in de rivier de Jordaan herdacht. De beste plaatsen om het festival bij te wonen zijn Lalibela, Gondar en Axum. De festivalgangers dragen tijdens processies een replica van de Ark des Verbonds uit de kerk. Dit gebeurt in het bijzijn van talloze in het wit geklede pelgrims uit het hele land. Priesters in prachtige gewaden en met gekleurde paraplu’s leiden de processie langs verschillende kerken en de optocht wordt steeds groter. Op een centrale plek bij het water eindigt de tocht en daar bidden en zingen de gelovigen de hele nacht door. Bij het opgaan van de zon zegenen priesters alle bezoekers en de Ark met heilig water, wat meestal uitloopt op een groot waterballet. Na afloop wordt de Ark des Verbonds teruggebracht naar de kerk.

Festivals Ethiopië: Meskel

Ook een bijzonder festival is Meskel, één van de kleurrijkste christelijke festivals Ethiopië. Dit vindt plaats op 27 of 28 september. Tijdens meskel herdenken de festivalgangers de dag waarop Sint Helena het kruis van Jezus terugvond. Op de avond voor Meskel worden enorme vreugdevuren gesticht en kruizen worden versierd met madeliefjes, als symbool van het einde van het regenseizoen. Prachtig geklede priesters en hun volgelingen dansen rond de vuren. Heel bijzonder om mee te maken.

Wil je graag een rondreis door Ethiopië maken en ben je benieuwd of je ook een festival kan bijwonen? Bespreek dit samen met reisspecialist Daniel, voor bijvoorbeeld een culturele reis door Ethiopië.

Kerst in Ethiopië, Leddet

Wil je meemaken hoe de Ethiopiërs kerst vieren? Zorg dan dat je op 7 januari in Ethiopië bent. Dan wordt het Ethiopische kerstfeest gevierd, Leddet. Vooral in Lalibela, toneel van elf enorme ondergrondse kerken, is dit een spektakel. Leddet vindt plaats na 43 dagen vasten en start met een indrukwekkende processie, die duurt van zes uur ’s avonds tot negen uur ’s ochtends. Daarna is de vastenperiode officieel voorbij en eten mensen samen vlees en het traditionele gerecht injera, een soort zure pannenkoek. Tijdens dit festival spelen jonge mannen een traditioneel spel, Genna, dat lijkt op hockey. Mocht je de kans krijgen om het festival samen met een lokale familie te vieren: zeker doen! Dit is een van de mooiste festivals in Ethiopië!

Festival van Mary of Zion in Aksum

Het festival van Mary of Zion in het stadje Aksum is één van de grootste festivals van Ethiopië. Op 30 november komen duizenden pelgrims naar het normaal gesproken rustige Aksum toe, om daar de heilige maagd Maria te eren. De verzamelplek is het historische Northern Stelae Field. Het festival begint met toespraken van priesters en daarna barst het feest los: begeleid door muziek, dans, gezang trekken de gelovigen in processie naar de St. Mary of Zion-kerk. Als je volgende ochtend voor zonsopkomt naar de binnenplaats van de kerk gaat, dan zie je een zee van in het wit geklede slapende pelgrims, met priesters die bij kaarslicht hun gebeden lezen.

Festivals Ethiopië: Het Fasika Paasfeest

Ethopiërs vieren Fasika, hun Paasfeest, na 55 dagen vasten. Orthodoxe christenen mogen de hele periode geen dierlijke producten of melkproducten eten. Op de avond voor Pasen gaan de mensen naar de kerken, die versierd zijn met ontelbare kaarsjes. Het paasfeest wordt vooral gevierd met vrienden en familie en eten is dan heel belangrijk.

Plan jouw reis naar Ethiopië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Ethiopië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Daniel, de reisexpert in Ethiopië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Daniel.

Meer inspiratie voor je Ethiopië vakantie

Wil je meer lezen over Ethiopië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of de vele reistips in dit land. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Afrika erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Duurzaam reizen in Ethiopië

Een Ethiopië-reis bevat volop duurzame elementen. Zo bezoek je niet alleen de beroemde bezienswaardigheden, maar ook minder bezochte plekken. Dat spreidt het toerisme en zorgt dat bekende plaatsen niet overlopen worden. Zo bezoek je in de beroemde Omo-vallei juist de stammen die maar weinig bezoekers krijgen. Hun manier van leven is mede daardoor nog authentiek en je kunt in alle rust kennis maken met hun unieke tradities. Bezoek je het Simiengebergte, dan kun je kiezen voor het maken van meerdaagse wandelingen met kampeerovernachtingen, onder leiding van een lokale gids. Zo heeft je reis een positieve impact op je bestemming. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.