Waarom een gezinsvakantie Kaapverdië?

  • Ongelooflijke gastvrijheid en relaxte levensstijl
  • Schitterende natuur en fantastisch uitzicht
  • Reis is af te stemmen op jouw kinderen
  • Volop gave activiteiten en avontuur

Relaxt gevoel

Wat meteen opvalt, zodra je voet op Kaapverdiaanse bodem zet, is de ongelooflijke gastvrijheid en relaxte levensstijl. Met een grote glimlach wordt je welkom geheten, of je nou met of zonder kinderen reist. Er is altijd tijd voor een gezellig praatje of voor een grapje met de kids. De Afrikaanse gastvrijheid noemen ze morabeza en deze morabeza vind je op alle eilanden. De Kaapverdianen weten je een welkom gevoel te geven vanaf het allereerste moment. Boven alles is Kaapverdië daardoor één grote, relaxte vakantie, ondanks dat je er zeker ook behoorlijk actief kunt zijn.

Wandelen op Kaapverdië met kinderen

Op Kaapverdië vind je schitterende natuur. Met name op Santo Antao zul je na vrijwel iedere bocht opnieuw sprakeloos staan te kijken. Ook kinderen zullen daarvan onder de indruk zijn. Het mooie is, dat je de wandelingen zo lang en zwaar kunt maken als je zelf wilt. De beroemde kustwandeling vanuit Ponta do Sol is zo’n vijftien kilometer lang. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen het eerste deel van deze spectaculaire route af te leggen, over een 4x4 track. Je loopt dan tot Fontainhas, vaak het meest fotogenieke dorpje van Kaapverdië genoemd. Terug kun je dan in een pick-up stappen. Ook vanuit Xoxo geniet je binnen een half uur naar de meest waanzinnige uitzichten. Eenmaal terug beneden kunnen de kinderen een duik nemen in het zwembad van een restaurantje aan de doorgaande weg, terwijl jij van de Kaapverdiaanse keuken geniet.

Benieuwd naar hoe een gezinsvakantie Kaapverdië eruit kan zien? Bekijk dan onze voorbeeldreis Kaapverdië met kinderen.

Ga op avontuur met een jeepsafari

Een jeepsafari maken is een geweldig avontuur voor kinderen. Dit is op alle eilanden in Kaapverdië mogelijk, maar de landschappen waarin je dit doet verschillen compleet van elkaar. Je kunt dus op elk eiland opnieuw op deze manier op avontuur gaan. Geweldig om door hoge zandduinen te crossen, maanlandschappen vol vulkaankraters te trotseren en stranden te ontdekken die je anders nooit had gevonden. Voor stoere ouders is het mogelijk om zelf in een 4x4 de eilanden rond te rijden, maar een georganiseerde tour is zeker een aanrader. De chauffeur kent het eiland als geen ander en weet jullie de mooiste plekjes te laten zien. 

Ontdek samen het lokale leven op de markt

Kaapverdië is relatief dichtbij huis, maar voelt echt als een compleet andere wereld. Het voelt een beetje als een fijne mix tussen Afrika en Zuid-Amerika. De lokale markten zijn een feestje om te bezoeken, zeker met kinderen. Ze zullen er hun ogen uit kijken. Dames in kleurige schortjes laten grote manden vol fruit en groenten op hun hoofd balanceren. In Mindelo en Praia verkopen Afrikaanse emigranten kleurrijke, zelfgemaakte kleding en tassen als souvenirs. Op de vismarkten, die vanuit praktisch oogpunt pal aan het water liggen, wordt in de ochtend de vangst van de dag aan land gebracht. Nadat de vis gewogen is, wordt hij aan de man gebracht op één van de marktkramen. Enorme tonijnen en inktvissen liggen naast kleurige vissen die er haast kunstig uitzien. 

Benieuwd naar wat de ervaringen zijn van reizigers naar Kaapverdië? Lees de blog hier.

Meer Kaapverdiaanse cultuur

Typisch Kaapverdiaans is de Capoeira, een mix van vechtsport en dans. De Afrikaanse volkeren gebruikten Capoeira om hun cultuur levend te houden en fit te blijven, in de tijd van de slavenhandel. De aanvals- en verdedigingstechnieken worden op muziek uitgevoerd. Het is erg leuk om met kinderen naar een training of voorstelling van Capoira te gaan kijken. Misschien mogen ze zelfs wel even meedoen. Ook het bezoeken van een gitaarworkshop is interessant. In de buitenwijken van Mindelo zijn veel kleine werkplaatsen waar ze gemaakt worden. Zelf even een stukje spelen mag en wie weet volgt een spontaan optreden. De Kaapverdianen laten geen gelegenheid voor een klein feestje onbenut. 

Dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden spotten

Overal rond de Kaapverdiaanse eilanden vind je een prachtige onderwaterwereld. Oudere kinderen zullen zeker veel plezier van een snorkelset hebben. Ga je met een boot het water op, dan kun je dolfijnen en walvissen spotten. Een onvergetelijke ervaring voor iedereen. Wil je niet zo ver de zee op, dan kun je vlak voor de kust ook op een aantal plekken snorkelen tussen de zeeschildpadden. In Sao Pedro op Sao Vicente bijvoorbeeld. De lokale vissers nemen graag toeristen mee op hun bootjes. Op slechts enkele tientallen meters van het strand zwemmen de enorme zeeschildpadden. Het is fantastisch om daar tussen te snorkelen. Jonge kinderen kunnen de schildpadden ook vanaf de boot bekijken. 

Combineer avontuur met strand

Je kunt je rondreis door Kaapverdië met kinderen afsluiten op Sal of Boa Vista, in één van de resorts. Zwemmen in zee kan er het hele jaar door. Of plan op de andere eilanden een aantal dagen aan één van de stranden. Zo kun je ’s ochtends actief zijn en ’s middags zandtaartjes bakken en een plons in zee nemen. Op Sao Vicente vind je op loopafstand van het centrum van Mindelo één van de mooiste stranden van Kaapverdië, het schitterende stadsstrand Lazinha. Of kies voor een paar dagen pal aan het uitgestrekte zandstrand van Salamansa, als je relaxen wilt combineren met windsurfen. Ook het eiland Santiago heeft een aantal schitterende stranden, net als Brava en Maio. 

Plan jouw reis naar Kaapverdië

Ben je op zoek naar een bijzondere Kaapverdië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Janine, de reisexpert in Kaapverdië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Janine.

Beste reistijd Kaapverdië

De beste reistijd Kaapverdië wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Kaapverdië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Kaapverdië.