Hoe is het nu in Colombia?

  • Lokale reisexpert is optimistisch
  • Aantal besmettingen daalt snel
  • Creatieve ondernemers
  • Opsteker voor het toerisme

Hoe is het nu in Colombia?

Reisexpert Sigrid is positief gestemd. “We mogen niet klagen. Mensen houden zich aan de regels en het aantal besmettingen neemt snel af. Het normale leven komt langzaam aan weer op gang. Als ik zo zie en hoor hoe het in Nederland en België gaat, ben ik dankbaar voor de enorme vrijheid die we hier nu hebben. Ik heb de afgelopen maanden zelfs al een paar mooie reisjes in Colombia gemaakt.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 17 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Colombianen houden zich aan de regels

Een halfjaar geleden zat het hele land nog in een strenge lockdown. Nu gelden er alleen nog beperkende regels in de regio's waar relatief veel besmettingen zijn. Sigrid: “in januari hadden we nog even een piek. Dat zal wel met de feestdagen te maken hebben. Maar zo snel als die lijn omhoog ging, zo snel gaat die nu ook weer omlaag.” Volgens de reisexpert helpt het dat Colombianen gehoorzaam zijn. “Mondkapjes zijn buiten de deur overal verplicht en die draagt iedereen gewoon. Het is zo normaal geworden dat mensen ze ook dragen als ze op visite gaan bij oudere mensen, terwijl dat niet hoeft. Iedereen wil dat er een eind komt aan deze situatie, dus dragen we allemaal bij aan de oplossing.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe je veilig kunt reizen in coronatijd.

Boodschappen doen bij de lokale ondernemer

Hoewel het virus langzaam op zijn retour is, worden de gevolgen van de maatregelen steeds duidelijker. “Meer en meer mensen raken werkloos. Personeel dat mag blijven wordt vaak op halftijd gezet. Er komt weinig steun van de overheid. Daar is geen geld voor.” Sigrid ziet met eigen ogen het straatbeeld in Colombia veranderen. “Steeds meer mensen trekken met houten karren door de stad om afval te verzamelen. Ze scheiden het plastic en verkopen dat voor een paar cent. Het is te weinig om van te leven, maar het is tenminste iets.” Er is ook een positieve ontwikkeling gaande. “Veel Colombianen starten hun eigen, kleine onderneming. Ze verkopen biologische honing, zelfgemaakte olie of lunchpakketten. Ik koop mijn boodschappen liever bij hen, dan bij een supermarktketen.”

Op reis in eigen land

Het toerisme heeft de afgelopen maanden een kleine opsteker gehad. “Vanaf september mocht er weer tussen de verschillende regio's gereisd worden. Colombianen die het zich kunnen veroorloven, hebben daar meteen gebruik van gemaakt en gingen op reis in eigen land.” Sigrid zelf heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het land verder te ontdekken. “We hebben mooie wandelingen gemaakt en nieuwe plekken bezocht die we willen toevoegen aan ons aanbod. Bovendien is het goed om zelf te ervaren hoe het nieuwe reizen eruit komt te zien voor onze reizigers. Zo kunnen we het beste advies geven als er straks weer gereisd wordt. Uit onze ervaring wordt duidelijk dat de ondernemers goed zijn voorbereid en weten wat er nodig is om de kans op besmettingen zo laag mogelijk te houden.”

Steun onze lokale gidsen in Colombia

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Colombia door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie. Of nog leuker: ga op virtuele tour met hen door Colombia!

Doe een donatie

Aangenaam reizen in Colombia

De reisexpert kan niet wachten tot de reisadviezen vanuit Europa worden aangepast. “Het is echt heel aangenaam om nu te reizen in Colombia. Er is geen massatoerisme en de bekende trekpleisters zijn nagenoeg leeg. Dat is een unieke ervaring.” Sigrid legt uit dat het niet moeilijk is om naar Colombia te komen. “KLM vliegt gewoon naar Bogotá en Cartagena en je hebt alleen een negatieve PCR-test nodig om het land in te komen.” Hoewel het reisverbod nog van kracht is in Nederland, kunnen reizigers met een Nederlands paspoort wel een heen- en terugvlucht boeken. "Jullie zijn allemaal van harte welkom," reageert Sigrid enthousiast op het nieuws. Intussen durft de reisexpert al een klein beetje vooruit te kijken. “Alles rondom corona is onvoorspelbaar. Maar stiekem hoop ik dat we deze zomer de eerste internationale toeristen weer gaan ontvangen.”

Voedselpakketten voor Colombiaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Colombia reizen werkt Sigrid veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Colombia kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is Sigrid een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. Sigrid: "Het is ontzettend bijzonder dat we zoveel donaties krijgen. Er is zelfs een reiziger die elke maand tientallen euro's stort. Ze moest haar reis vorig jaar omboeken en is dus nog niet eens in Colombia geweest. Dat is toch geweldig?"

Hulp is nog steeds nodig. Wil jij ook helpen? Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Colombianen een hart onder de riem te steken. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Colombia en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Colombia, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Sigrid denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij woont zelf in Colombia en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Sigrid je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Colombia toch kunt beleven, zodra het weer kan.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid, de reisexpert in Colombia. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid.