Hoe is het nu in Costa Rica? De situatie:

  • Mensen vinden altijd een manier om te overleven
  • Binnenlands toerisme gestimuleerd
  • Vaccinatieprogramma op volle toeren
  • Reisexpert Miranda is optimistisch

Hoe is het nu in Costa Rica?

Als Amerika halverwege maart 2020 de grenzen dichtgooit voor Europese reizigers, weet Miranda dat het foute boel is. De Costa Rica reisexpert moet meteen flink aan de bak: “we hadden heel veel reizigers die we zo snel mogelijk terug naar Nederland moesten krijgen. En dat terwijl hier ook alles dichtging. Sommige vakantiegangers waren pas net geland. Op vrijdag de 13de nog wel.” Het is een onwerkelijke situatie voor Miranda. “Iedereen moest binnen blijven. De politie reed door de straten. Ik sta nog steeds versteld van de discipline die de Costa Ricanen lieten zien. Iedereen wist dat het menens was en dat we er alleen uitkomen als we samenwerken.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 12 april 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Het gaat goed in Costa Rica

De eerste maanden van de pandemie lijkt er niet zoveel aan de hand in Costa Rica. "We hadden maximaal vijftien nieuwe besmettingen per dag. Zelfs voor een land met maar vijf miljoen inwoners is dat heel weinig." Net als in de rest van Centraal- en Zuid-Amerika, laait het virus in de zomermaanden toch op. Miranda: "Alles ging dicht, mondkapjes werden verplicht en we kregen een avondklok. We moesten zoveel mogelijk thuisblijven. Mijn kinderen kregen meteen digitaal les. Dat was goed geregeld." De lockdown duurt niet lang in Costa Rica. "Gelukkig ging het al snel veel beter en nam de druk op de ziekenhuizen af. Na drie maanden werden de maatregelen afgebouwd. Inmiddels is alles gewoon weer open."

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op reis kunt in coronatijd.

Mensen zitten niet bij de pakken neer

Door het sluiten van winkels en bedrijven stijgt de werkloosheid in Costa Rica. De overheid heeft niet de middelen om mensen te helpen. “De eerste drie maanden kreeg je omgerekend 185 dollar als je je baan verloor. Als je bedenkt dat het minimumloon hier 650 dollar per maand is, kun je je voorstellen dat je daar niet van kan leven.” Miranda ziet de gevolgen van de crisis vooral in de grote steden. “Er zijn veel meer bedelaars op straat en de informele sector is enorm gegroeid. Mensen verkopen van alles om maar iets te verdienen.” Het leven in de stad is moeilijk voor mensen die hun baan verliezen. “In het binnenland verbouwt men groente en fruit. Er is weliswaar geen geld, maar wel te eten. Mensen zitten niet bij de pakken neer. Ze accepteren de situatie en zoeken naar een oplossing. We zien buschauffeurs die nu op bananenplantages werken.”

Feestdagen verplaatst

Costa Rica is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Al snel na het uitbreken van de pandemie is heel veel personeel ontslagen. Toch is de reisexpert ervan overtuigd dat de meeste bedrijven de crisis zullen overleven: “vooral kleinschalige accommodaties en familiehotels houden het hoofd boven water. We hebben een paar goede jaren gehad in Costa Rica, waardoor veel ondernemers leven van de buffers die ze hebben opgebouwd.” De overheid heeft ook meteen actie ondernomen om de sector te helpen. “Met een grote campagne hebben ze het binnenlands toerisme gestimuleerd. Er werden zelfs feestdagen voor verplaatst, zodat mensen meer tijd hadden om eropuit te gaan.”

Met een koelbox de jungle in

Inmiddels zijn de eerste prikken gezet. “Costa Rica behoorde tot de eerste tien landen die zijn begonnen met vaccineren. De verwachting is dat de hele bevolking eind dit jaar een inenting heeft gehad.” Volgens de reisexpert worden zelfs de meest geïsoleerde bewoners bereikt. “Dan lopen ze met speciale koelboxen door de jungle.” Naast het vaccineren ziet Miranda dat de industrie er ook klaar voor is om toeristen te ontvangen. “Meteen na de uitbraak zijn er allerlei protocollen ingevoerd om veilig reizen te garanderen. Personeel heeft cursussen gevolgd en kent de regels voor goede hygiëne. Je handen desinfecteren voor je ergens naar binnengaat is hier inmiddels de normaalste zaak van de wereld en mondkapjes doet niemand moeilijk over.”

We maken er het beste van!

Miranda is optimistisch over de komende maanden. “Je kan op dit moment gewoon naar Costa Rica reizen. Je hoeft geen PCR-test te laten zien. Je hebt alleen een verzekering nodig die medische kosten en je quarantaine betaalt, mocht je toch besmet raken. Die verzekering kun je op het vliegveld in San José afsluiten.” Dat het toerisme weer op gang komt, bewijst het aantal vluchten dat in Costa Rica landt. "De meeste airlines vliegen weer meerdere keren per week op San José. United Airlines heeft inmiddels zelfs meer vluchten dan voor de crisis." Volgens de reisexpert is Costa Rica de perfecte bestemming. “Je reist met een eigen huurauto, de stranden zijn rustig en de natuurparken weer open. Je reist hier echt in je eigen bubbel. En...” voegt ze er trots aan toe, “Costa Rica staat in Zwitserland op de lijst van veilige bestemmingen.” De reisexpert weet zeker dat het ergste achter de rug is. “Pura vida, zeggen we hier. Het is zoals het is en we maken er het beste van.”

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Costa Rica? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Costa Rica, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Miranda denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij woont zelf in Costa Rica en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Miranda je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Costa Rica toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Miranda, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Miranda.