Hoe is het nu in Cuba? De huidige situatie:

  • Cubanen zijn solidair met elkaar
  • Cuba heeft een eigen vaccin ontwikkeld
  • Eind augustus het hele land gevaccineerd
  • Cubanen kijken vooruit

Hoe is het nu in Cuba? Luis vertelt

In 2020 leek het nog alsof Cuba de dans zou ontspringen; de besmettingsgraad bleef laag. In het nieuwe jaar ziet het beeld er heel anders uit. Cuba reisspecialist Luis vertelt: “Na de feestdagen is het aantal besmettingen rap gestegen. Families zochten elkaar op en mensen ging laks om met de regels. Ik kan het ze niet kwalijk nemen. We hebben een heel moeilijk jaar achter de rug.” Cubanen zijn voor hun inkomsten voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. “De impact van deze crisis is enorm. Duizenden mensen zitten al een jaar zonder werk en inkomen.”

Dit artikel is geschreven op 29 maart 2020. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is. 

Cubanen zijn solidair met elkaar

Volgens Luis is de levensstandaard in het hele land afgenomen. “Onze socialistische overheid zorgt ervoor dat alle Cubanen het minimale krijgen om te overleven. Denk aan rijst en eieren. Mensen hoeven daarom niet te bedelen voor eten. Maar voor een comfortabel leven heb je meer nodig dan wat basisproducten. Kijk je achter de voordeuren, dan zie je dat families het ontzettend zwaar hebben.” Volgens Luis zijn de Cubanen solidair met elkaar: “Het klinkt als een cliché, maar het is echt waar. Buren, vrienden, collega's en familie; iedereen helpt elkaar en zo slaan we ons hier doorheen.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig kunt reizen in Cuba in coronatijd.

Cuba heeft een eigen vaccin

Inmiddels neemt de curve met besmettingen langzaam af. “Onze overheid handelt snel en adequaat als er ergens een nieuwe bron van besmettingen is. In het hele land geldt een avondklok van acht tot vijf en is een mondkapje verplicht. Maar de meeste beperkingen worden alleen ingezet in de regio's waar het aantal coronagevallen toeneemt.” Luis heeft er alle vertrouwen in dat het snel beter wordt. “We hebben de beste dokter en virologen in Cuba. Zij hebben een eigen vaccin ontwikkelt, dat nu op grote schaal geproduceerd wordt. Zo zijn we niet afhankelijk van andere landen en beperkte voorraden. Als het aan onze president ligt is het hele land in augustus ingeënt.”

"We gaan hier bovenop komen"

Luis is minstens zo optimistisch. “Onder oud-president Obama kreeg het toerisme een enorme boost. Soms liepen er meer vakantiegangers in de straten van Havana, dan locals. Toen kwam Trump, die opnieuw een reisverbod naar Cuba invoerde. De verkiezing van Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten bracht een golf van opluchting naar het eiland. We vertrouwen erop dat Biden het verbod weer terugdraait. Dat betekent niet alleen meer reizigers, maar ook dat we weer makkelijker medicijnen, levensmiddelen en andere producten kunnen importeren. Als we dan ook allemaal gevaccineerd zijn tegen het coronavirus is er niets meer wat ons tegenhoudt. We gaan hier bovenop komen.”

Steun onze lokale gidsen in Cuba

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Cuba door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie. 

Doe een donatie

Beginnen met de voorpret

Terwijl de reisspecialist en zijn collega's wachten tot het land gevaccineerd is, maken ze zich klaar voor het nieuwe reizen. “Tijdens een individuele rondreis kom je amper in aanraking met andere reizigers. We stimuleren mensen om juist van de gebaande paden af te reizen en rustige plekken op te zoeken. Tijdens onze rondreizen slaap je in kleinschalige casa particulares. Wij zorgen ervoor dat die goed worden schoongemaakt.” Luis verwacht dat het voorlopig nog wel rustig zal zijn in Cuba. “Het is wachten op landen als Nederland totdat zij hun reisadvies aanpassen en mensen weer kunnen komen. Hopelijk krijgen we voor die tijd al aanvragen, zodat we in elk geval kunnen beginnen met de voorpret.”

Financiële steun voor Cubaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Cuba reizen werken Julio en Monique veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Cuba kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Julio en Monique een actie gestart om geld in te zamelen om deze mensen zoveel mogelijk te helpen. Hulp is hard nodig. Monique: "We hadden niet verwacht dat er zoveel gedoneerd zou worden. Heel bijzonder. We gebruiken het geld voor langdurige financiële hulp aan gidsen en chauffeurs. Hulp is nog steeds hard nodig. Niet alleen voor het geld. Met de actie laten we zien dat we deze gezinnen niet zijn vergeten en het belangrijk vinden dat ze de crisis doorkomen." Wil jij ook helpen? Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Cubanen een hart onder de riem te steken. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Cuba en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Cuba, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Julio denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Hij woont zelf in Cuba en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Julio je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Cuba toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.