Hoe is het nu in Cuba? De huidige situatie:

  • Cuba is klaar voor het 'nieuwe reizen'
  • Maatregelen zijn versoepeld
  • Cubanen zorgen goed voor elkaar
  • Veilig reizen door Cuba
  • Hulpactie voor Cubanen in nood

Hoe is het nu in Cuba? Luis vertelt

“Iedereen doet zijn best om het virus te verslaan. En we zijn aan de winnende hand!” Cuba reisspecialist Luis en collega van Julio is optimistisch over de toekomst. “We hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt, zodat we klaar zijn voor reizen in het 'nieuwe normaal'.”

Dit artikel is geschreven op 20 augustus 2020. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Half oktober zijn de grenzen op Cuba weer open gegaan voor het internationaal toerisme, en sinds begin november zijn veel casas ook weer open. Dat is dus heel goed nieuws! Het is nu wachten tot we vanuit Nederland weer naar Cuba mogen reizen.

Maatregelen zijn versoepeld

Vier maanden geleden zag de situatie er in Cuba nog heel anders uit. Lokale reisspecialist Luis denkt terug aan die eerste weken in maart: “Het ging allemaal zo snel. De grenzen, winkels, hotels, restaurants... alles ging van de ene op de andere dag dicht. De straten waren leeg.” Inmiddels zijn de maatregelen in Cuba versoepeld. “Mondkapjes zijn overal verplicht. Maar we mogen tenminste weer naar buiten, boodschappen doen en uit eten. Allemaal binnen de anderhalve meter-regel natuurlijk.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig kunt reizen in Cuba in coronatijd.

De voorraden raken op

Hoewel het normale leven langzaam weer op gang komt, ziet Luis elke dag de gevolgen van de gesloten grenzen. “Het is stil zonder toeristen in ons land. Maar dat niet alleen; door het handelsembargo van de VS is het moeilijk voor Cubanen om aan bepaalde producten te komen. Denk aan medicijnen en tandpasta. Normaal gesproken krijgen we die opgestuurd door familie in het buitenland of nemen mensen ze mee als ze naar Cuba komen. Nu de vliegvelden dicht zijn, beginnen de voorraden op te raken.”

Bijna coronavrij

Toch is Luis positief gestemd. “Onze overheid heeft ontzettend goed gehandeld. Daar zien we nu de resultaten van. Het aantal besmettingen neemt af. Als er twintig nieuwe gevallen op één dag bijkomen, dan is dat veel. Sommige provincies zijn zelfs helemaal coronavrij. We krijgen elke dag een update van een viroloog die vertelt hoe de situatie in Cuba en de rest van de wereld is.” Luis benadrukt dat ook de bewoners er alles aan doen om het virus te bestrijden. “Mensen snappen meer dan ooit hoe belangrijk gezondheid en familie zijn. We zorgen goed voor elkaar, houden ons aan de regels en helpen de mensen die dat hard nodig hebben.” Die solidariteit is niet verrassend. “Cubanen zijn een vriendelijk volk. We helpen elkaar altijd. We sturen zelfs onze beste dokters en virologen naar Italië en de VS om te helpen bij het maken van een vaccin.”

Steun onze lokale gidsen in Cuba

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Cuba door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie. 

Doe een donatie

Wij zijn er klaar voor!

Dat Cuba al maanden geen toeristen ontvangt, is geen reden voor Luis en zijn collega's in de reisindustrie om stil te zitten. “Overal om me heen zie ik dat ondernemers de tijd nemen om hun restaurants te renoveren, de casa particulares te upgraden en winkels mooier te maken.” Intussen maken ze zich ook klaar voor het moment dat de grenzen weer open gaan. “We doen er alles aan om in het nieuwe normaal veilige reizen aan te kunnen bieden. Zo moeten casa particulares 1,5 meter afstand garanderen. De kamers worden goed schoongemaakt en gedesinfecteerd en de ruimtes worden de hele dag goed geventileerd. We zullen onze reizigers ook uitleggen wat ze zelf kunnen doen om gezond te blijven tijdens hun rondreis. Als iedereen meewerkt, kunnen we straks – op een veilige manier - eindelijk weer genieten van de schoonheid van Cuba. Wij zijn er klaar voor!”

Financiële steun voor Cubaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Cuba reizen werken Julio en Monique veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Cuba kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Julio en Monique een actie gestart om geld in te zamelen om deze mensen zoveel mogelijk te helpen. Hulp is hard nodig. Julio: "Het gaat niet alleen om het geld. Met de actie laten we zien dat we deze gezinnen niet vergeten en het belangrijk vinden dat ze de crisis doorkomen. Het geeft ze hoop en een reden om te blijven vechten voor hun bedrijf. Met jullie hulp zorgen we ervoor dat de lokale gidsen en eigenaren van de casa particulares de crisis overleven." Wil jij ook helpen? Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Cubanen een hart onder de riem te steken. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Cuba en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Cuba, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Julio denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Hij woont zelf in Cuba en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Julio je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Cuba toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.