Hoe is het nu in Ecuador?

Maatregelen worden half september versoepeld
De Galapagoseilanden zijn weer open voor toeristen
Ecuador maakt zich klaar voor het nieuwe reizen
Veel betrokkenheid van Nederlandse reizigers

Hoe is het nu in Ecuador?

“De Galapagoseilanden zijn weer open voor toeristen. Dat moet wel; het eiland is voor 90% afhankelijk van het toerisme. Zonder reizigers is er niks voor de bewoners.” Reisexpert René ziet de gevolgen van de maandenlange lockdown in Ecuador steeds duidelijker worden. “Hopelijk komt het toerisme voor het einde van dit jaar weer op gang. Anders zie ik het somber in voor de industrie.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 9 september 2020. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Half september wordt de noodtoestand opgeheven

René kwam de afgelopen maanden niet graag buiten. “Mensen waren bang voor het virus, je moet overal een mondkapje dragen en er is veel politiecontrole. Dat zorgt voor een drukkende sfeer. Er is bovendien weinig te doen buiten de deur.” In Ecuador geldt al sinds maart een lockdown. “Na zeven uur 's avonds mag je niet meer naar buiten. In de weekend geldt een alcoholverbod en alle bars en café's zijn gesloten. Dat is vooral om de jongeren thuis te houden. Maar ook families mogen elkaar niet opzoeken en activiteiten voor groepen van meer dan tien personen zijn verboden.” Toch gloort er hoop aan de horizon. “Vanaf 15 september wordt de noodtoestand opgeheven en worden de maatregelen versoepeld.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe je veilig kunt reizen in coronatijd.

Alleen naar buiten om boodschappen te doen

René ziet grote verschillen tussen de Ecuadorianen en Hollanders. “Als in Nederland de maatregelen een beetje versoepelen, gaat iedereen massaal naar het strand. Dat is hier ondenkbaar. Mensen houden zich goed aan de regels. Ze zijn bang om ziek te worden of het virus verder te verspreiden. Inmiddels zijn de restaurants wel open en zie je langzaam aan steeds meer mensen buiten.” De strenge maatregelen zorgen er ook voor dat René zijn familie al maanden niet heeft gezien. “Normaal komen we elk weekend met de hele familie samen. Dat kan nu niet. Ik kwam eigenlijk alleen buiten om de nodige boodschappen te doen.”

De economie heeft een flinke klap gehad

De economie heeft een flinke klap gehad en veel Ecuadorianen zitten werkloos thuis. “Veel landen laten in tijden van crisis geld bijdrukken om de economie draaiende te houden. Dat kan hier niet, aangezien we met de Amerikaanse dollar betalen." De overheid heeft weinig mogelijkheden om haar burgers te helpen. "Er worden wel voedselpakketten uitgedeeld, maar echt structurele steun vanuit de overheid is er niet. We moeten het hier echt hebben van particuliere hulp.”

Steun onze lokale gidsen in Ecuador

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Ecuador door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

De Galapagoseilanden zijn weer open

Hoe het nu verder moet? René is optimistisch. “Als het toerisme maar vóór december op gang komt. De meeste bedrijven houden het tot die tijd wel vol.” Intussen zijn de bekende Galapagoseilanden wel open voor toeristen. “We zien nu vooral lokale reizigers naar de eilanden trekken. En een handjevol avonturiers. Het is nu relatief goedkoop om de eilanden te bezoeken en er zijn amper andere toeristen. Dat is een unieke ervaring.” De overheid en lokale ondernemers doen er alles aan om het toerisme veilig op gang te krijgen. “Reizigers moeten zich bij aankomst op het vliegveld omkleden en hun kleding de rest van de reis in een gesealde zak bewaren. Alles wordt gedesinfecteerd en gidsen en chauffeurs moeten zich aan allerlei protocollen voor hygiëne en gezondheid houden. Alle medewerkers worden getest, voordat ze met toeristen mogen werken.”

Klanten vragen hoe het gaat

Ondanks de uitzichtloze situatie, houdt René de moed erin. “De meeste reizigers die in 2020 zouden komen hebben hun reizen omgeboekt. Dit jaar wordt het niks meer, maar we weten in elk geval zeker dat we voor volgend jaar goed zitten. Dat geeft hoop.” René en zijn collega's hebben veel aan de steun uit Nederland en België. “Better Places reizigers zijn heel betrokken. Dat merk je nu echt. We krijgen veel vragen over hoe het met ons gaat. Reizigers die hier al eens geweest zijn, willen weten hoe het met hun gids, chauffeur of die ene hoteleigenaar gaat. Maar ook klanten die dit jaar zouden komen, tonen veel interesse. Dat is heel bijzonder en doet ons allemaal goed.”

Voedselpakketten voor Ecuadoriaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Ecuador reizen werkt René veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Ecuador kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is René een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. Hulp is nog steeds nodig. Wil jij ook helpen? Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Ecuadorianen een hart onder de riem te steken. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Ecuador en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Ecuador, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert René denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Hij woont zelf in Ecuador en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met René je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Ecuador toch kunt beleven, zodra het weer kan.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Ecuador

Ben je op zoek naar een bijzondere Ecuador rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met René, de reisexpert in Ecuador. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij René.