Hoe is het nu in Ecuador?

De reisexpert is positief over de situatie
De coronacrisis is onder controle
Bewoners houden zich aan de regels
Het rijk alleen op de Galapagoseilanden

Hoe is het nu in Ecuador?

Hoewel het toerisme in Ecuador nog steeds nagenoeg stilligt, is reisexpert René is een stuk positiever dan de laatste keer dat we hem spraken. “Ik kreeg gisteren nog een mailtje van een klant dat ze echt niet kunnen wachten tot hun reis naar Ecuador eindelijk doorgaat. Ik heb er alle vertrouwen in dat de industrie snel herstelt, zodra het reisadvies in Europa aangepast wordt.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op11 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Groot contrast met vorig jaar

In het voorjaar van 2020 kwamen er nog verschrikkelijke beelden uit Ecuador, van overvolle ziekenhuizen en lijkenzakken op straat. Het contrast met nu kan haast niet groter. “Op straat merk je amper nog dat we te maken hebben met een wereldwijde pandemie. We hebben hier relatief weinig besmettingen. Zeker in vergelijking met omringende landen en Europa.” Na een maandenlange lockdown, zijn de strengste regels opgeheven. “Mondkapjes zijn nog steeds verplicht en mensen moeten anderhalve meter afstand houden. Ga je een winkelcentrum in, dan wordt er een desinfecterende spray over je heen gespoten en bars en discotheken zijn nog steeds gesloten. Behalve dat, is het dagelijkse leven aardig herstelt.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe je veilig kunt reizen in coronatijd.

Ecuadoriaan houdt zich goed aan de regels

Volgens de reisexpert is het geen toeval dat het goed gaat in Ecuador. “Mensen houden zich aan de regels. Op straat lopen ze met een boogje om elkaar heen. Die gehoorzaamheid komt doordat Ecuadorianen bang zijn voor het virus én de regering. De consequenties voor het breken van de regels zijn gewoon te groot.” Onlangs meldde de krantenkoppen dat er geen oversterfte meer is. “De ziekenhuizen zijn niet meer overvol, zoals aan het begin van de pandemie. Het helpt dat we een jonge bevolking hebben en minder drukbevolkte steden dan landen die nu zwaar getroffen zijn.”

Ondanks zijn optimisme maakt René zich wel grote zorgen om de kinderen in Ecuador. “De scholen zijn al maanden dicht. Net als in Nederland moeten leerlingen thuisonderwijs volgen. Dat is leuk bedacht, maar veel gezinnen hebben helemaal geen laptop of internetverbinding. Die kinderen komen eindeloos achter te lopen. De gevolgen daarvan gaan we jaren later nog merken.”

Heel veel overlevingskracht

De coronacrisis is onder controle. Maar er is nog een andere crisis waar Ecuador mee te kampen heeft. “De economie is een drama. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron. Nu dat er is niet is, zitten veel mensen zonder werk. Ik zie steeds meer bedelaars en straatverkopers die van alles verkopen om maar iets te verdienen.” Volgens René zijn de economische gevolgen van de pandemie inmiddels erger dan het virus zelf. “De overheid heeft geen geld om haar bewoners financieel te helpen. Ik weet echt niet hoe de mensen deze crisis overleven. Ze moeten creatief zijn, taarten bakken en op straat verkopen.” De reisexpert is duidelijk onder de indruk van zijn landgenoten. “De Ecuadorianen hebben heel veel overlevingskracht.”

Het rijk alleen op de Galapagoseilanden

Ecuador is inmiddels al maanden open voor toeristen, maar ziet het nog niet stormlopen. “Je kan veilig door Ecuador reizen. De coronamaatregelen in het toerisme zijn goed georganiseerd. Maar zolang het reisadvies in Europa negatief is, komen alleen een handjevol avonturiers.” Volgens René hebben reizigers die wel komen de tijd van hun leven. “De Galapagoseilanden zijn normaal gesproken vrij druk. Nu heb je het rijk alleen. De dieren zijn er natuurlijk wel gewoon. Dat is een unieke ervaring.” De industrie heeft het zwaar. “Ik zie veel hotels failliet gaan. Anderen zijn gesloten en hebben al hun personeel naar huis gestuurd, om zo hun kosten te drukken. In de vochtige Amazone moeten hotels goed onderhouden worden. Het is maar de vraag of dat kan als er geen geld verdiend wordt.”

Vijf-sterren review

Zelf redt René het voorlopig nog wel. “Ik heb gelukkig wat opdrachten voor een Nederlands bedrijf. Maar ik mis mijn werk als reisexpert wel hoor. Vooral het contact met de mensen.” Naast zijn tijdelijk werk, is René vooral druk met het omboeken van reizen naar 2022. “Sommige mensen moeten voor de tweede keer hun reis verplaatsen. Gelukkig zijn de meeste reizigers heel flexibel en hebben ze begrip voor de situatie.” Dat de Ecuador reisexpert goed contact heeft met zijn klanten, bewijst de laatste review die hij kreeg. “Ik kreeg een vijf-sterren recensie van klanten die voor de tweede keer hun reis moesten verplaatsen. Zo'n positieve beoordeling, terwijl ze niet eens op reis zijn gegaan. Dat is wel bijzonder ja.”

Voedselpakketten voor Ecuadoriaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Ecuador reizen werkt René veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Ecuador kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is René vorig jaar een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. René: "Ik vind het lastig om mensen om geld te vragen. Maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. De reacties van de donateurs waren hartverwarmend. We hebben bijna drieduizend euro opgehaald! Daar zijn heel veel mensen mee geholpen."

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Ecuador en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Ecuador, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert René denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Hij woont zelf in Ecuador en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met René je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Ecuador toch kunt beleven, zodra het weer kan.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Ecuador

Ben je op zoek naar een bijzondere Ecuador rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met René, de reisexpert in Ecuador. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij René.