Hoe is het nu in Georgië?

Eerste piek pas in december
Inmiddels zijn de maatregelen versoepeld
Het dagelijkse leven gaat door
De eerste reisaanvragen zijn binnen

Hoe is het nu in Georgië?

Hoewel de start van het vaccinatieprogramma in Georgië nog even op zich laat wachten, heeft reisexpert George er alle vertrouwen in dat er deze zomer weer gereisd wordt. “Al is het maar 20% van het aantal reizigers dat we in een normaal jaar ontvangen. Dat is genoeg om te overleven.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 12 maart 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Eerste piek in december

De laatste keer dat reisexpert George vertelde over de situatie in Georgië, was er weinig aan de hand in zijn land. “Als we tweehonderd nieuwe besmettingen op een dag hadden, dan was dat veel. Het leek erop alsof het virus ons bespaard bleef.” Na de zomer gaat ook de grafiek in Georgië omhoog. “Voor ons begon de eerste piek in oktober. Begin december bereiken we het hoogtepunt met meer dan vijfduizend nieuwe besmettingen per dag. Het verloop van de pandemie gaat hier heel anders dan in de meeste Europese landen. We weten niet zo goed waarom. Maar we zijn natuurlijk blij dat we er relatief goed vanaf komen. Inmiddels is het aantal nieuwe besmettingen weer minimaal.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op reis kunt in coronatijd.

Maatregelen zijn alweer versoepeld

Door de langzame opkomst van het virus, is er ook pas in de winter sprake van strenge maatregelen. “Ineens moesten alle restaurants, hotels en niet-essentiële winkels dicht. Er werd een avondklok van 21:00 uur tot 05:00 uur ingesteld en al het openbaar vervoer werd gestopt. Vooral dat laatste was heel lastig voor mensen die geen eigen vervoer hebben.” Volgens George was er wel boosheid onder het volk. Dat leidt tot een paar kleine demonstraties. “Natuurlijk zijn mensen niet blij met de maatregelen. Maar van gewelddadige rellen, zoals we die in het nieuws over Nederland zagen, was hier geen sprake.” Inmiddels zijn de maatregelen weer versoepeld. “Alleen het verplicht dragen van een mondkapje op openbare plekken en de avondklok zijn nog van kracht.”

Het normale leven is teruggekeerd

Als George de straat op gaat, merkt hij nauwelijks dat de wereld door een crisis gaat. “Het normale leven is teruggekeerd. Van de spanning die aan het begin van de pandemie heerste, merk ik niks meer. We weten nu veel meer over het virus, waardoor mensen minder angstig zijn.” Ook qua faillissementen valt het volgens George mee. “De lockdown was vrij kort. De meeste winkels en bedrijven konden dat wel opvangen.” In het toerisme is het minder goed gesteld. “De situatie wordt nu wel nijpend. Als er dit aankomend seizoen geen reizigers komen, dan verwacht ik dat er veel bedrijven in de sector zullen omvallen.” Bij George en zijn team zijn veel ontslagen gevallen. “Er is hier geen overheidssteun. We moesten flink bezuinigen, om de kosten te drukken. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we nog bestaan als de reiswereld weer op gang komt.”

De eerste aanvragen zijn al binnen

Vooruitkijken vindt de reisexpert lastig. “Er is zoveel onzekerheid. We zijn helemaal afhankelijk van wat de landen doen waar onze toeristen vandaan komen. Blijft het reisadvies daar negatief, dan komen er geen toeristen naar Georgië. Ook al is het veilig om hier te reizen.” Toch is George optimistisch: “Georgië is open voor toeristen. Je hoeft bij aankomst alleen een negatieve test die maximaal drie dagen oud is te laten zien. Eenmaal hier moet je op dag drie nog eens een PCR-test doen. Je kan in de tussentijd gewoon rondreizen. We zien langzaamaan de eerste reizigers weer komen.” De reisexpert heeft nog meer goed nieuws: “tijdens de online reisbeurs van Better Places was er veel interesse in Georgië. Dat is geweldig! Het geeft ons het gevoel dat als het eenmaal weer kan, reizigers ons mooie land nog steeds weten te vinden. De eerste reisaanvragen zijn in elk geval binnen!”

Voedselpakketten voor Georgische gezinnen

Bij het organiseren van zijn reizen werkt George veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Georgië kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is George vorig jaar een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het zwaarst getroffen zijn door de crisis. George: "ik had niet verwacht dat het zou lukken om 5000 euro op te halen. De donateurs waren zo enthousiast over de actie. Echt geweldig. Ik voelde me net de Kerstman toen ik de pakketten in december ging uitdelen. De crisis bereikte toen een piek en het eten was heel hard nodig. Onze overheid heeft ons in de steek gelaten. Met deze actie gaven we de mensen weer hoop en het gevoel dat er aan ze gedacht wordt. Het was gewoon perfect!"

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Georgië en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Georgië, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexpert denkt met je mee

Onze lokale reisexpert George denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Hij woont zelf in Georgië en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te ontwijken en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met George je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Georgië toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met George, de reisexpert Georgië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij George.