Hoe is het nu in Georgië?

Voor het eerst veilig fietsen in de stad
De maatregelen zijn te overzien
Tijd om nieuwe wandelroutes uit te zetten
George kijkt positief naar de toekomst

Hoe is het nu in Georgië?

“Tot nu toe hebben we veel geluk gehad. Maar het lijkt erop dat we nu ook richting een piek aan besmettingen gaan.” Reisexpert George ziet de gevolgen van de wereldwijde pandemie steeds duidelijk worden in Georgië. “Het wegvallen van het toerisme heeft een domino-effect op onze economie. Steeds meer mensen raken hun baan of bedrijf kwijt. Ik kan alleen maar hopen dat er snel een vaccin komt.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 21 september 2020. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Er wordt veel gefietst

In Georgië ging het allemaal niet zo snel met corona. George: “Net als de meeste andere landen, werden onze grenzen in maart gesloten. Maar een strenge lockdown hebben we hier nooit gehad. Scholen en kinderdagverblijven gingen dicht en alleen de belangrijke winkels bleven open.” In het voorjaar was reizen tussen verschillende steden niet toegestaan en moesten de bewoners twee weken hun auto laten staan. George kon daar stiekem wel van genieten. “Voor het eerst in mijn leven kon ik veilig door de stad fietsen. Het was van korte duur, maar ik vond het geweldig! Ook nu nog zie ik veel meer mensen op de fiets dan ooit tevoren. Hopelijk wordt fietsen nu normaler en veiliger in Tbilisi.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op reis kunt in coronatijd.

De regels zijn te overzien

Wat George betreft heeft zijn overheid goed gereageerd op de uitbraak van het virus. “De regels die nu nog gelden zijn te overzien. We moeten een mondkapje dragen in openbare ruimtes en bij het binnengaan van gebouwen en winkels wordt je temperatuur gemeten.” Sinds juni zijn restaurants en hotels weer open en worden sommige nationaliteiten het land binnengelaten. “We zien af en toe wat Duitse avonturiers. Maar daar blijft het wel bij.” Volgens George is bijna eentiende van de Georgiërs afhankelijk van het toerisme. “De reisindustrie vangt de grootste klappen. De afgelopen jaren is het toerisme hard gegroeid en hebben veel mensen geïnvesteerd. Er zijn nu al hotels en reisbureau's die het niet hebben gered.”

De ergste tijd moet nog komen

Financiële steun vanuit de overheid hoeven de Georgiërs niet te verwachten. “Een paar maanden geleden kregen mensen die hun baan verloren door corona een eenmalige uitkering van zestig euro. Dat is zo weinig dat het vooral veel woede opriep.” De reisexpert ziet de werkloosheid elke dag groeien. “Het is een domino-effect. Als restaurants en hotels geen toeristen ontvangen, komen ook de leveranciers en producenten van eten en drinken in de problemen.” Volgens George moet de ergste tijd nog komen. “De winters zijn hier koud. Dat betekent dat de rekeningen voor gas en electriciteit omhoog gaan. Tegelijkertijd kunnen mensen geen eten verbouwen en hebben ze geen buffer opgebouwd om de koude maanden te overleven.”

Steun onze lokale gidsen in Georgië

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Georgië door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

Het nieuwe reizen duurzaam maken

Zelf heeft George op dit moment ook weinig werk. Maar vervelen doet hij zich niet. “Ik heb vier kinderen die ik nu thuis lesgeef. De uren die ik overhoud gebruik ik om onze reizen nog duurzamer te maken. Ik de weekenden ga ik de bergen in om nieuwe wandelroutes uit te zetten.” Intussen is hij ook bezig met de voorbereiding op het nieuwe reizen. “Er worden allerlei maatregelen genomen om reizen in Georgië coronaproof te maken. Aan mij de uitdaging om te zoeken naar oplossingen voor het gebruik van wegwerpproducten, zoals mondkapjes en plastic flesjes met desinfecteermiddel. Die zijn nou niet bepaald goed voor het milieu.”

Vertrouwen in de toekomst

Ondanks de onzekerheden, kijkt George positief naar de toekomst. “Ik heb heel veel zin in februari. Dat is de tijd dat mensen hun reizen boeken. Ik heb er vertrouwen in dat ik dan weer aanvragen binnenkrijg. Daarnaast kan ik me dan ook weer gaan voorbereiden op het hoogseizoen en reizen die dit jaar niet doorgingen, opnieuw uitstippelen. Gelukkig hebben de meeste reizigers van Better Places hun rondreis uitgesteld. Dat is een mooi vooruitzicht.”

Voedselpakketten voor Georgische gezinnen

Bij het organiseren van zijn reizen werkt George veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Georgië kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is George een actie gestart om geld in te zamelen voor voedselpakketten. Met een bedrag van 50 euro kan hij een pakket voor één gezin samenstellen met voldoende eten voor twee weken. Wil je weten wat jij kunt doen? Kijk dan op We Support Local Tourism en help mee.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Georgië en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Georgië, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexpert denkt met je mee

Onze lokale reisexpert George denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Hij woont zelf in Georgië en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te ontwijken en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met George je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Georgië toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met George, de reisexpert Georgië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij George.