Hoe is het nu in Guatemala?

Het dagelijkse leven gaat door
Vaccinatieprogramma is begonnen
Eerste internationale reizigers in Guatemala
Keurmerk voor veilig reizen tijdens corona

Hoe is het nu in Guatemala?

De coronacrisis had voor Guatemala reisexpert Petra op geen beter moment kunnen komen; in januari van dit jaar werd zij voor het eerst moeder. “Als deze pandemie dan toch moest gebeuren, dan is dit de beste tijd. Ik kan nu al mijn tijd en aandacht besteden aan onze zoon.” De Spaanse taallessen die Petra vorig jaar gaf om wat extra geld te verdienen, liggen ook even stil. “Maar,” reageert de kersverse moeder op de uitnodiging voor dit interview, “alles dat met toerisme te maken heeft, pak ik met beide handen aan!”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 18 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Het dagelijkse leven gaat gewoon door

Als de baby even ligt te slapen, neemt Petra uitgebreid de tijd om te vertellen hoe de situatie in Guatemala is. “Mensen hebben het dagelijkse leven weer opgepakt. De winkels zijn open en behalve de verplichte mondkapjes, zijn er weinig restricties. Alleen café's en restaurants moeten om negen uur sluiten. Er worden soms nog lokaal maatregelen opgelegd, als er een uitbraak van besmettingen is.” De reisexpert is blij dat er weer wat vrijheid is. “We hebben hier maandenlang een strenge lockdown gehad. De gevolgen daarvan werden met de dag erger. Mensen raakten hun banen kwijt en het aantal bedelaars nam in rap tempo toe.”

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op reis kunt in coronatijd.

Weinig vertrouwen in de politiek

Het lijkt erop dat het virus aardig onder controle is in Guatemala. “We hebben een klein piekje gehad rond de feestdagen, maar eigenlijk is het aantal nieuwe besmettingen al maanden stabiel.” Volgens Petra is het goed dat het leven weer enigszins genormaliseerd is. “De meeste Guatemalteken hebben geen alternatief. Als ze niet kunnen werken, is er geen geld. De overheid heeft miljardenleningen afgesloten om het volk te helpen, maar daar is weinig van terechtgekomen. Waar het geld dan naartoe is gegaan? Dat weet niemand. De mensen zijn teleurgesteld in hun politieke leiders. Gelukkig kunnen ze nu weer voor zichzelf zorgen, want van de overheid hoeven we niks te verwachten.”

Vaccinatieprogramma is van start

Intussen heeft de regering haar zinnen gezet op het vaccineren van het volk. “Vorige week is een vijftig pagina's dik vaccinatieplan gepresenteerd. De verwachting is dat de eerste dosis eind februari aankomt en dat er in maart begonnen wordt met het inenten van het zorgpersoneel. Na zes maanden zou het hele land gevaccineerd moeten zijn.” Petra is iets minder optimistisch. “In Guatemala geldt; eerst zien dan geloven. Zo denken we er allemaal over.” De reisexpert hoopt vooral dat het vaccineren in Nederland en de rest van Europa snel gaat. “Dáár komen onze reizigers vandaan. Als zij beschermd zijn tegen het virus, worden de reisadviezen hopelijk snel aangepast. Op een handjevol backpackers na, zie we amper internationale toeristen in Guatemala. Terwijl de grenzen al maanden open zijn.”

Er wordt weer gereisd in Guatemala

Ondanks het gebrek aan toeristen, is de Guatemala reisexpert positief gestemd. “Dat er langzaamaan weer individuele reizigers naar Guatemala komen, is een goed teken. Het geeft hoop. Ik weet zeker dat er snel meer toeristen zullen volgen.” Petra ziet meer lichtpuntjes. “De Whatsappgroep met reisondernemers was maandenlang stil. Maar de laatste weken worden er weer plannen gemaakt.” Voorlopig moet de industrie het vooral hebben van binnenlandse reizigers. “We zien steeds meer campagnes en acties om Guatemalteken te stimuleren om hun eigen land te ontdekken. Wij richten ons echt op internationale reizigers, dus hebben daar niet zoveel aan. Maar voor de accommodaties, restaurants en andere providers is het heel goed. Zij kunnen weer een beetje ademen.”

Keurmerk voor veilig reizen

Petra zelf hoopt deze zomer weer echt aan het werk te kunnen. “Deze crisis is zo onvoorspelbaar, dus je weet het nooit zeker. We blijven positief vooruitkijken, hoe lastig dat soms ook is.” De reisexpert heeft goed nieuws. “We hebben het officiële 'biosafety' keurmerk gekregen. Dat betekent dat we aan alle eisen voldoen om veilige en coronaproof reizen te organiseren. Het was een flinke klus om in aanmerking te komen en we zijn reuze trots dat we de erkenning hebben gekregen. Nu is het wachten op de eerste reizigers uit Nederland.” Tot die tijd hoeft Petra zich niet te vervelen. Op de achtergrond is het vrolijke gesmak van een baby te horen. “Ik vraag me wel eens af hoe ik het had moeten doen als we het nu heel druk hadden. Ik maak maar gewoon gebruik van de situatie door extra te genieten van de kleine.”

Voedselpakketten voor Guatemalteekse gezinnen

Bij het organiseren van onze Guatemala reizen werkt Petra veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Guatemala kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is Petra vorig jaar een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen door de crisis. Petra: "Ik ben heel blij dat ik deze actie gedaan heb. Ik had niet gedacht dat we zoveel donaties zouden krijgen, van vrienden, familie, ex-reizigers, maar ook mensen die ik niet ken. Te gek! We hebben dertig gezinnen vier keer een uitgebreid voedselpakket kunnen geven. Dat heeft ze door de ergste periode van deze crisis geholpen."

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Guatemala en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Guatemala, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Petra denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij woont zelf in Guatemala en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Petra je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Guatemala toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen.

Plan jouw reis naar Guatemala

Ben je op zoek naar een bijzondere Guatemala rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.