Hoe is het nu in Indonesië?

Familieleden helpen elkaar
Door temperatuur en buitenleven minder besmettingen
President laat zich als eerste vaccineren
Crisis laat zien hoe belangrijk toerisme is

Hoe is het nu in Indonesië?

Reisexpert Emile organiseert al bijna een jaar geen reizen meer naar zijn geliefde Indonesië. “Ik vind het moeilijk om ver vooruit te kijken en plannen te maken voor als het toerisme weer op gang komt. We kijken nu vooral naar wat er in Nederland gebeurt. Als daar de reisadviezen worden aangepast en de meeste mensen gevaccineerd zijn, denk ik dat we wel weer aan de slag kunnen.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 4 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Indonesië moet je vergelijken met heel Europa

Volgens Emile gaat het nog niet goed in Indonesië. “Je moet je voorstellen dat Indonesië zo groot is als Europa. In Europa gaat het soms goed in het ene land en slecht in het andere land. Zo gaat dat ook in Indonesië.” De reisexpert merkt dat mensen geneigd zijn om de coronacrisis in Indonesië te vergelijken met die in Nederland. “Als het nieuws meldt dat het aantal besmettingen op Java toeneemt, zegt dat niks over de rest van het land. Net zo min als dat de verslechterde situatie in Portugal iets zegt over het aantal besmettingen in Nederland.”

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. Lees hoe je veilig kunt reizen in Indonesië in coronatijd.

Nog steeds strenge maatregelen

De enorme omvang van het land brengt nog meer uitdagingen met zich mee. “De overheid is begonnen met vaccineren. Maar 280 miljoen mensen in zo'n uitgestrekt land bereiken, dat kost tijd.” Intussen gelden er nog steeds allerlei beperking om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. “Mondkapjes zijn overal verplicht, zelfs als je met je eigen gezin in de auto zit. Wil je vliegen of met de trein? Dan moet je een PCR-test doen. Net als in Nederland moeten kinderen hun lessen online volgen. Maar veel gezinnen hebben niet eens een internetverbinding, laat staan een laptop. Dat is een groot probleem.”

Sterke familiebanden

Volgens Emile houden de Indonesiërs zich kranig: “De familiebanden zijn hier heel sterk. Van de overheid hoeven we geen financiële steun te verwachten. Daar is simpelweg geen geld voor. Mensen helpen elkaar door de crisis heen.” De reisexpert ziet ook andere lichtpuntjes. “Het is hier altijd warm en mensen leven vooral buiten. Daardoor krijgt het virus minder kans om zich te verspreiden. Bovendien hebben we een jonge bevolking, waardoor we minder ernstig zieke coronapatiënten hebben. Er zijn wel tekenen dat er meer mensen overlijden dan normaal, maar onze ziekenhuizen worden niet overspoeld.”

President als eerste gevaccineerd

Om het gemuteerde coronavirus buiten te houden, heeft de president besloten voorlopig geen visums meer uit te delen aan buitenlanders. “Zelfs zakelijke reizigers kunnen op dit moment het land niet in. Niemand weet hoe lang dat nog gaat duren.” Toch is Emile optimistisch. “Er is een nieuwe minister voor toerisme aangewezen. Hij heeft al zijn pijlen gericht op het zo snel en veilig mogelijk op gang brengen van het toerisme. Één van de ideeën is om bijvoorbeeld bewoners op toeristische eilanden, zoals Bali en Lombok, zo snel mogelijk te vaccineren.” Het begin is gemaakt: de president kreeg onlangs de eerste prik. “Dat is niet omdat hij zichzelf het belangrijkst vindt, maar om te laten zien dat de inenting veilig is. Want ook hier twijfelen sommige mensen aan de betrouwbaarheid van het vaccin.”

Het belang van toerisme

Ondanks de uitdagingen, kan Emile niet wachten tot hij weer toeristen mag ontvangen. “Vooral op de afgelegen plekken, waar geen alternatieve inkomstenbronnen zijn, is het hard nodig dat er weer reizigers komen. Door deze crisis zie je ineens hoe belangrijk het toerisme is voor een land als Indonesië. Het is de beste vorm van ontwikkelingshulp die je kunt bedenken.” Intussen bereidt hij zich voor op de dag dat de eerste Nederlander met koffer en zonnebril zich meldt. “Ik zal als eerste onze populairste routes zelf afleggen, om te kijken hoe de hotels erbij staan. Als het nodig is, zoeken we naar andere, bijzondere plekken om onze reizigers onder te brengen. In deze overgangsfase zullen we allemaal flexibel moeten zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt!”

Financiële steun voor Indonesische gezinnen

Bij het organiseren van onze Indonesië reizen werken Emile en Nettert veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Indonesië kennen ze niet zo'n sterk sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent voor veel mensen geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Emile en Nettert vorig jaar een actie gestart om inkomenssteun te bieden aan de mensen die het hardst worden getroffen. In zeven maanden tijd haalden zij € 4656,- aan donaties op. Emile: "Ondernemers op de minder bekende eilanden, zoals Flores en Sulawesi, hebben weinig andere mogelijkheden om geld te verdienen, nu het toerisme plat ligt. De inkomenssteun, die we dankzij de donateurs konden uitdelen, was heel hard nodig. We kregen veel mailtjes met terima kasih's, oftewel bedankjes. We hebben die mensen echt kunnen helpen en dat wordt ontzettend gewaardeerd. Het geld is goed terechtgekomen." Lees meer over de actie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Indonesië en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Indonesië, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexperts Emile en Nettert denken graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij komen vaak in Indonesië en weten precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Emile en Nettert je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Indonesië toch kunt beleven, zodra het weer kan.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.