Hoe is het nu in Madagaskar?

  • Lokaal toerisme komt langzaam op gang
  • Het virus krijgt geen voet aan de grond
  • Natuurparken zijn weer open
  • Ondernemers zijn klaar voor corona-proof reizen

Hoe is het nu in Madagaskar?

“Corona is op Madagaskar op sterven na dood. Af en toe horen we nog wel eens dat er tien nieuwe besmettingen zijn, maar nooit meer dan dat. Er zijn al tijden geen nieuwe ziekenhuisopnames meer.” Lokale reisexpert Frank vertelt hoe het leven op het Afrikaanse eiland nu is. “Om Madagaskar te beschermen tegen een uitbraak, is het internationale vliegveld sinds de uitbraak gesloten. We hebben al bijna een jaar geen buitenlandse toeristen ontvangen. Dat hakt er flink in.”

Dit artikel is geschreven op 1 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Lokaal toerisme langzaam op gang

De lockdown in Madagaskar heeft heel lang geduurd. “Van maart tot en met september waren alle scholen en winkels gesloten, mochten we maar beperkt naar buiten en waren binnenlandse reizen verboden,”vertelt reisexpert Frank. Hoewel er sinds het begin van de pandemie geen buitenlandse toeristen het land in mogen, kunnen Frank en zijn team rond de kerstperiode wel even aan het werk. “Gelukkig mochten we weer reizen in Madagaskar zelf en konden we in elk geval lokale toeristen op vakantie sturen.”

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe je veilig kunt reizen in Madagaskar in coronatijd.

Madagaskar heeft een jonge bevolking

Volgens Frank zijn er een aantal redenen waarom het virus geen voet aan de grond krijgt op Madagaskar. “De strenge lockdown heeft ervoor gezorgd dat áls er ergens een uitbraak was, het virus zich niet zo snel kon verspreiden. Maar belangrijker nog; de meeste Malagassiërs zijn jonger dan vijfentwintig en maar heel weinig mensen zijn ouder dan vijfenzestig. We hebben dus niet zo'n grote kwetsbare groep. Dat we een eilandstaat zijn helpt natuurlijk ook om het virus buiten de deur te houden. ”

Natuurparken zijn weer open

Door het uitblijven van het toerisme zitten veel bewoners zonder werk. Vooral mensen die in de stad wonen en daar moeten blijven hebben het erg zwaar. “Op Madagaskar leven de meeste mensen van het platteland. Ze zijn zelfvoorzienend en hebben nu in elk geval te eten. In de stad is dat anders. Ik zie veel misère. Mannen die ik ken als trots, ambitieus en hardwerkend, worden nu gedwongen om te bedelen. Dat is heel vernederend.” Inmiddels heeft de overheid wel wat gedaan aan de toegenomen ontbossing en stroperij in de natuurparken. “In september zijn de parken weer opengegaan en kunnen Malagassiërs met korting op safari. De parkwachters zijn weer aan het werk. Niet voor geld, maar voor eten. Doordat er weer reuring is in de natuurgebieden, blijven stropers en houthakkers weg.”

Steun onze lokale gidsen in Madagaskar

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Madagaskar door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

Wachten op vaccins

Als Frank íets geleerd heeft het afgelopen jaar, dan is het wel dat het geen zin heeft om voorspellingen te doen. “Afgelopen voorjaar dachten we nog dat het toerisme in oktober wel weer op gang zou zijn. Nu gaan er verhalen rond dat de internationale luchthaven in maart weer opengaat. Ik geloof er niks van. Ik denk eerder na de Europese zomer, als de meeste mensen daar ingeënt zijn.” Van vaccinatieprogramma's in Madagaskar is nog geen sprake. "Vaccineren heeft geen prioriteit, aangezien het virus hier amper slachtoffers maakt. Het is belangrijker dat we de economie weer op gang krijgen. Het is wachten tot de toeristen uit Europa ingeënt zijn en hier weer naartoe komen." 

 

Oefenen met corona-proof reizen

Ondanks dat het toerisme voorlopig plat ligt, is de industrie goed voorbereid op het nieuwe reizen. “Door het binnenlands toerisme konden we mooi oefenen met corona-proof reizen. De hotels hebben bewezen dat ze zich goed aan de maatregelen kunnen houden. Zo wordt het personeel regelmatig getest, dragen ze altijd mondkapjes en wordt er anderhalve meter afstand gehouden tussen gasten.” Madagaskar heeft weliswaar geen vaccins ingekocht, PCR-tests zijn er meer dan genoeg. "Er zijn allerlei testcentra op strategische plekken ingericht. Wij laten al onze gidsen en chauffeurs testen voor ze met reizigers op pad gaan. Toeristen kunnen zich ook laten testen, als dat nodig is om weer naar huis te mogen vliegen. Kortom: we zijn er klaar voor!"

Voedselpakketten voor Malagassische gezinnen

Bij het organiseren van onze Madagaskar reizen werkt Frank veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Madagaskar kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is Frank een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. Hulp is nog steeds nodig. Wil jij ook helpen? Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Malagassiërs een hart onder de riem te steken. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Madagaskar en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Madagaskar, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Frank denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Hij woont zelf in Madagaskar en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Frank je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Madagaskar toch kunt beleven, zodra het weer kan.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan je reis naar Madagaskar

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Frank, de reisexpert in Madagaskar. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Madagaskar reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Madagaskar of de beste reistijd Madagaskar.