Hoe is het nu in Nepal?

Het is alsof er geen corona is
Toeristenwijk Thamel is stil
Er mag weer gereisd worden
De eerste vaccinaties zijn gezet

Hoe is het nu in Nepal?

Onze reisexpert Maaike zit al bijna een jaar in België. “Ik was er begin vorig jaar naartoe gereisd om een grote reisbeurs te bezoeken. Ik zou in maart samen met mijn dochter terugkeren naar mijn man in Nepal. Wie had kunnen voorspellen dat we elkaar door het coronavirus zo lang niet zouden zien?” Inmiddels is het vliegveld in Kathmandu weer open en kunnen Maaike en haar dochter terug. Toch blijft de reisexpert nog even in België: “Nu er geen toeristen in Nepal zijn, is het makkelijker voor mij om hier wat geld te verdienen. Gelukkig komt mijn man binnenkort een paar maanden over. Daar kijken we erg naar uit.”

Dit artikel is geschreven op 12 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Het dagelijkse leven gaat door

In Nepal heeft men het dagelijkse leven weer opgepakt. Zat het land een half jaar geleden nog in lockdown, halverwege de zomer van 2020 werd die plotseling opgeheven. Maaike: “Het is alsof er geen corona is. Dat kan ook niet anders. De mensen moeten geld verdienen om te kunnen eten.” Maaike legt uit dat de Nepalezen andere zorgen hebben. “Ze zien corona niet als iets gevaarlijks. Ze hebben al veel ergere ellende moeten overleven. Bovendien gaan er in Nepal weinig mensen dood aan het virus. Het land heeft een jonge bevolking. Er zijn dus niet zoveel kwetsbare ouderen, zoals in Europa.” Ook qua maatregelen zijn de Nepalezen nonchalant geworden. “Mondkapjes zijn nog wel verplicht, maar op straat zie je daar weinig van terug. Er wordt ook niet echt gehandhaafd.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe je veilig kunt reizen in coronatijd.

Thamel is een spookstad

Geen maatregelen tegen het virus betekent niet dat de bewoners geen last hebben van de pandemie. “Nepal is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. In Thamel, de toeristenwijk van Kathmandu, is het stil. Ongeveer eenvijfde van de winkels staan leeg en er zijn maar een handjevol toeristen.” Volgens Maaike gaat het met de hotels niet veel beter. “Vooral de grotere hotels hebben het heel zwaar. Één van de oudste hotels van het land, het iconische Annapurna Hotel, is failliet. De meeste mensen die werken in het toerisme zijn ontslagen. Áls je nog werkt, dan doe je dat voor half geld; zo'n 20 tot 35 euro per maand. Daar kan niemand van leven in een stad als Kathmandu.”

Er mag weer gereisd worden

Zo soepel als de algemene regels zijn, zo streng zijn ze voor het toerisme. “Half oktober vorig jaar is het internationale vliegveld weer geopend. In eerste instantie mocht je alleen het land in als je een wandelexpeditie geboekt had bij een lokaal reisbureau. En je moest een verzekering hebben die ook een eventuele coronabesmetting dekt.” Maaike legt uit dat de regels veel te ingewikkeld zijn. “Vanaf begin dit jaar mogen ook individuele reizigers het land in. Ze moeten dan wel hun visum regelen bij de ambassade of het consulaat of ze moeten via een lokaal agentschap een document van de immigratiedienst aanvragen. Bovendien moeten buitenlanders na aankomst zeven dagen in quarantaine, tenzij ze na dag vijf negatief getest zijn. Dan mogen ze eerder aan hun reis beginnen. Daar hebben de meeste reizigers natuurlijk geen zin in.”

Binnenkort beginnen met vaccineren

De Nepal reisexpert heeft veel vertrouwen in het vaccin tegen het virus. “Nepal heeft als voordeel dat het tussen twee grootmachten in ligt. India en China produceren allebei zelf vaccins en delen die maar al te graag uit aan Nepal. De eerste prikken zijn inmiddels bij het zorgpersoneel gezet. De grootste uitdaging is om voldoende vaccins te krijgen voor het hele land.” Maaike maakt zich niet druk over het uitdelen van het vaccin. “In Nepal zijn ze gewend om kinderen in de meest afgelegen gebieden inentingen te geven. De infrastructuur om het coronavaccin over de hele bevolking te verspreiden is er dus al. Als dat eenmaal van de grond is kan het heel snel gaan.”

Nieuwe activiteiten voor kinderen

In maart en april is het normaal gesproken hoogseizoen in Nepal. “Het wordt ons derde verloren reisseizoen. We kunnen alleen maar hopen dat het volgende seizoen wel doorgaat.” Gelukkig worden de geplande reizen niet allemaal geannuleerd. “Sommigen klanten gaan hun reis voor de tweede keer omboeken. Het is fijn om te weten dat die reizigers echt nog een keer gaan komen.” Intussen is Maaike druk met het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. “We maken een speurtocht die kinderen tijdens een trekking kunnen doen. Het wordt heel leuk. Verder zijn we aan het kijken hoe we duurzaamheid nog meer kunnen doorvoeren in onze reizen en ben ik bezig met het ontwikkelen van een platform voor vrouwen die in het toerisme willen werken. Daar kunnen ze straks alles vinden wat ze moeten weten. Hopelijk kunnen zij, net als wij, snel aan het werk!”

Rijstzakken voor Nepalezen gezinnen

Bij het organiseren van onze Nepal reizen werken Maaike en Chuda veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Nepal kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Maaike en Chuda vorig jaar een actie gestart om rijstzakken uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. Maaike: "We zijn heel blij dat we op deze manier iets hebben kunnen doen voor de gemeenschappen die het nu zo zwaar hebben. We hebben € 5445,- opgehaald. Veel donaties kwamen van mensen die eerder met ons naar Nepal zijn gegaan. Heel bijzonder om te zien dat zij zo'n sterke verbondenheid voelen met de mensen. De families waren heel dankbaar voor de hulp. Het gaf ze een zorg minder."

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Nepal en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Nepal, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexperts Maaike en Chuda denken graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij wonen zelf in Nepal en weten precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Maaike en Chuda je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Nepal toch kunt beleven, zodra het weer kan.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.