Hoe is het nu in Oeganda?

  • Alles ging van de ene op de andere dag dicht
  • Maatregelen zijn iets versoepeld
  • Thuis les geven
  • Mensen krijgen meer waardering voor de natuur
  • Positieve berichten geven de moed om door te gaan

Hoe is het nu in Oeganda?

Na een maandenlange strenge lockdown, zijn de maatregelen eindelijk wat versoepeld in Oeganda. Lokale reisexpert Anne vertelt: “ corona is verre van voorbij, maar we gaan echt de goede kant op. De overheid is begonnen met het uitdelen van vaccinaties en ze weten ook de meest geïsoleerde bewoners te bereiken. Op straat lijkt alles weer als vanouds. Je zou bijna vergeten dat we midden in een pandemie zitten.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 16 april 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Bijna alles is weer open

Winkels, restaurants en kerken zijn weer open, maar moeten wel aan allerlei voorwaarden voldoen. “Bij de ingang moet de temperatuur van alles bezoekers gemeten worden. Handen desinfecteren en mondkapjes zijn verplicht en bedrijven mogen alleen op halve capaciteit draaien.” Anne legt uit hoe de regels de kleine ondernemer benadeelt. “De eigenaar van een lokaal winkeltje of restaurant kan een infraroodthermometer niet betalen. Dan mogen ze dus niet open. Doen ze dat toch, dan staat de politie klaar met fikse boetes. Het is niet eerlijk, want zij hebben het juist extra hard nodig om weer wat geld te verdienen.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op reis kunt in coronatijd.

Mensen hebben hulp nodig

De coronacrisis begint zijn tol te eisen. “Normaal zien we veel bedelaars met psychische problemen of een handicap. Nu zien we steeds meer gezonde, jonge mensen rondzwerven. Het leven in een stad als Kampala is keihard als je geen geld hebt.” Sommige mensen zijn zo wanhopig dat ze zich wenden tot de stroperij. “In Queen Elizabeth National Park zijn een aantal leeuwen vermoord. Ze hebben bepaalde lichaamsdelen meegenomen om te verkopen op de zwarte markt. De stropers zijn gearresteerd en krijgen hoge straffen. Het is vreselijk wat ze hebben gedaan. Maar we moeten ook begrijpen dat deze mensen wanhopig zijn. Ze hebben hulp nodig. Stel je toch eens voor dat je je kinderen geen eten meer kan geven. Zolang ze geen steun krijgen, zullen ze dit soort acties als enige uitweg zien.”

Kinderen willen weer naar school

Anne heeft het afgelopen jaar haar kinderen thuis lesgegeven. “Het was niet altijd even makkelijk om te schakelen tussen moeder en leraar. Maar stiekem genoot ik er wel van om mijn kinderen zoveel om me heen te hebben.” Intussen gaan de scholen mondjesmaat weer open. “De jongste gaat nu weer naar school. Maar de bovenbouw, middelbare scholen en universiteiten zijn nog steeds gesloten. Niemand snapt waarom. Er gaan geruchten dat de overheid de scholen dichthoudt om protesten tegen de president te voorkomen. Die beginnen meestal op de universiteiten.” Volgens Anne zijn de kinderen de situatie zat: “wie had ooit gedacht dat ze ons zouden smeken om naar school te mogen? Ze missen hun vrienden enorm.”

Steun onze lokale gidsen in Oeganda

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Oeganda door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

Grenzen zijn weer open voor toeristen

Wat haar werk betreft heeft Anne het nog rustig. De grenzen in Oeganda zijn na lange tijd weer open voor toeristen. “Er wordt gewoon weer gevlogen van en naar Kampala. De eerste reizigers laten zich langzaam zien. Maar het is natuurlijk niets in vergelijking met hoe het was vóór crisis.” Anne legt uit dat de overheid er alles aan doet om reizen naar Oeganda aantrekkelijk te maken. “De meeste mensen komen om de zeldzame berggorilla's te zien. Normaal betaal je daar 700 dollar per persoon voor. Nu kun je ze voor 400 dollar zien. Dat is een unieke kans.” Wat betreft de regels om naar Oeganda te reizen valt het mee. “Je moet bij aankomst een negatieve PCR-test laten zien. Daar zijn ze heel strikt in. Maar je hoeft gelukkig niet in quarantaine.”

Duurzaam toerisme op de agenda

Volgens Anne brengt de crisis ook positieve dingen. “Allereerst ben ik dankbaar voor de tijd die ik met mijn kinderen kan doorbrengen. Wat mijn werk betreft? Voor het toerisme is er een omslag gaande. Wij werken al jaren aan het verduurzamen van ons aanbod en zien nu dat andere organisaties volgen. Covid zet duurzaam toerisme op de agenda.” De reisexpert heeft er vertrouwen in dat het toerisme deze zomer weer op gang komt. “We krijgen steeds meer aanvragen en mensen durven ook weer te boeken. Oeganda is een uitstekende bestemming voor reizen post corona. Je reist met een privéchauffeur, slaapt in kleinschalige accommodaties en komt zelden op drukke plekken. We verwelkomen je met open armen!”

Noodfonds voor Oegandese gezinnen

Bij het organiseren van hun reizen werken Sander en Anne veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Oeganda kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Sander en Anne een actie gestart om geld in te zamelen waarmee ze deze mensen financiële hulp kunnen bieden. Een Oegandese familie heeft ongeveer € 30,- nodig om een week te overleven. Wil je weten wat jij kunt doen? Kijk dan op We Support Local Tourism en help mee.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Oeganda en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Oeganda, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexperts Sander en Anne denken graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Ze wonen zelf in Oeganda en weten precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te ontwijken en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Sander je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Oeganda toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden* voor haar reizen.

* De nationale parken vallen helaas buiten deze aangepaste annuleringsvoorwaarden. Sander kan je precies vertellen om welke kosten dat gaat.

Plan jouw reis naar Oeganda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Oeganda? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sander, de reisexpert die er jaren heeft gewoond. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sander.