Hoe is het nu in Oeganda?

  • Alles ging van de ene op de andere dag dicht
  • Maatregelen zijn iets versoepeld
  • Thuis les geven
  • Mensen krijgen meer waardering voor de natuur
  • Positieve berichten geven de moed om door te gaan

Hoe is het nu in Oeganda?

“We hadden zo'n goed jaar voor de boeg en stonden te springen om de eerste toeristen in Oeganda welkom te heten. Het is nog steeds niet te bevatten wat er in de afgelopen maanden is gebeurd.” Een half jaar na de uitbraak van de wereldwijde pandemie, vertelt reisspecialist Anne over de situatie in haar land. “Hoewel er nog steeds strenge regels gelden, is de situatie al flink verbeterd. Ik heb er vertrouwen in dat we begin volgend jaar weer reizen organiseren.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 8 september 2020. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Alles ging plotseling dicht

Halverwege maart wacht de Oegandese president geen moment af. Als één van de eerste landen in Afrika kondigt hij strenge maatregelen aan. Anne: “Alles ging van de ene op de andere dag dicht. Als je op dat moment in het buitenland was, had je pech. Het vliegveld was gesloten.” Het waren moeilijke maanden voor de Oegandezen. “Veel mensen leven van het geld dat ze die dag verdienen. Straatverkopers, marktlui, taxichauffeurs... ze zaten allemaal ineens zonder werk en inkomen.” De overheid doet weinig om het volk te helpen. “Er werden wel wat voedselpakketten uitgedeeld, maar er gaan verhalen rond dat het eten verrot was. Er is geen financiële hulp. Mensen zijn wanhopig. Ik zie ze huilen op straat.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op reis kunt in coronatijd.

De maatregelen zijn iets versoepeld

Halverwege juli worden de maatregelen iets versoepeld. “Mensen mogen met mondkapjes op terug naar kantoor. Bussen en taxi's mogen met halve bezetting passagiers vervoeren en de markten zijn weer open. Met anderhalve meter afstand, natuurlijk. De politie controleert streng en deinst er niet voor terug om geweld te gebruiken als mensen zich niet aan de regels houden.” Hoewel de versoepeling van de regels voor veel Oegandezen goed nieuws is, zijn de effecten van de strenge lockdown goed zichtbaar. “Winkels zijn failliet, mensen hebben geen werk. In arme gebieden is er niet voldoende te eten. De gevolgen van de lockdown eisen intussen meer slachtoffers dan het virus zelf.”

Thuis les geven

Reisspecialist Anne zit zelf ook al bijna zes maanden werkloos thuis, maar ze verveelt zich niet. “Er zijn geen toeristen en er worden amper nieuwe reizen geboekt. Ik zie deze periode maar als een kans om meer tijd met mijn drie kinderen door te brengen. Ik geef ze nu zelf les, aangezien de scholen al maanden dicht zijn.” Naast haar tijdelijk rol als juf, gebruikt Anne de tijd om zichzelf en de mensen waar ze normaal mee werkt klaar te stomen voor het nieuwe reizen. “De overheid heeft veiligheidsregels opgesteld, waar reisondernemers zich aan moeten houden. Zo zijn er hygiëneregels, is er een maximum aantal mensen dat aan activiteiten mag deelnemen en moeten toeristen meer afstand houden van de berggorilla's. We doen dat allemaal om de reizigers, onszelf en de zeldzame dieren te beschermen.”

Steun onze lokale gidsen in Oeganda

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Oeganda door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

Meer waardering voor de natuur

Ondanks alle problemen ziet Anne een positieve ontwikkeling in haar land. “Voorheen dachten veel Oegandezen dat de prijs voor het zien van de berggorilla's alleen maar zo hoog is, omdat politici het geld in eigen zak steken. Nu er niks binnenkomt en parkwachters niet betaald krijgen, hebben stropers vrij spel. In juni werd Rafiki, het hoofd van een groep gorilla's, vermoord. Dat laat zien hoe hard het geld nodig is om deze bedreigde dieren en onze natuurgebieden te beschermen. Ik merk dat mensen de natuur en de wilde dieren nu meer waarderen en bereid zijn die rijkdom te beschermen.”

Moed om door te gaan

Reisspecialist Anne is optimistisch over de toekomst. “Hoewel er maar geen duidelijkheid komt vanuit de overheid, heb ik er vertrouwen in dat het toerisme begin volgend jaar weer op gang komt. Gelukkig hebben de meeste reizigers hun vakantie omgeboekt en weten we dat ze alsnog komen. Begin mei zag ik het allemaal niet meer zitten, maar nu krijg bijna dagelijks de vraag van klanten of we al weten wanneer het vliegveld opengaat. Ze willen heel graag naar Oeganda komen. Dat geeft ons weer moed om door te gaan.”

Noodfonds voor Oegandese gezinnen

Bij het organiseren van hun reizen werken Sander en Anne veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Oeganda kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Sander en Anne een actie gestart om geld in te zamelen waarmee ze deze mensen financiële hulp kunnen bieden. Een Oegandese familie heeft ongeveer € 30,- nodig om een week te overleven. Wil je weten wat jij kunt doen? Kijk dan op We Support Local Tourism en help mee.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Oeganda en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Oeganda, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexperts Sander en Anne denken graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Ze wonen zelf in Oeganda en weten precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te ontwijken en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Sander je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Oeganda toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden* voor haar reizen.

* De nationale parken vallen helaas buiten deze aangepaste annuleringsvoorwaarden. Sander kan je precies vertellen om welke kosten dat gaat.

Plan jouw reis naar Oeganda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Oeganda? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sander, de reisexpert die er jaren heeft gewoond. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sander.