Hoe is het nu in Peru?

Ook positieve gevolgen van corona
Derde golf en nieuwe lockdown
Gunstige regeling voor personeel
Goed nieuws voor Guido en Agnes

Hoe is het nu in Peru?

Als de derde kat voor het computerscherm langsloopt, is reisexpert Guido ons een uitleg verschuldigd. “Naast alle ellende heeft de pandemie ook positieve gevolgen. Agnes en ik wonen tijdelijk in Barcelona, waar we op een huis met vier katten passen.” Agnes vult hem aan: “Het was een lang gekoesterde droom om alles achter ons te laten en voor lange tijd op reis te gaan. Er is altijd wel een reden om het niet te doen. Maar nu, door corona, moesten we onze lasten zoveel mogelijk verlagen. We hebben de huur opgezegd en zijn nu moderne nomaden. Voor ons werk maakt het niet uit; we hebben alleen een laptop en een internetverbinding nodig. Het leven vanuit een koffer bevalt ons heel goed!”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 9 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Derde golf en opnieuw in lockdown

Vanuit hun tijdelijke huis in Barcelona hebben Guido en Agnes nog steeds dagelijks contact met hun team in Peru. Guido: “Het land zit in een derde golf. Sommige regio's, zoals Lima, zijn opnieuw in lockdown. Daar geldt een avondklok van zes tot zes en mag je alleen het huis uit als je een goede reden hebt. Op zondag gaan de Peruanen er graag op uit met familie, daarom zijn auto's en openbaar vervoer op die dag ook tijdelijk verboden.” De reisexpert vertelt dat de pandemie in Cusco beter onder controle is. “Daar is de horeca zelfs gedeeltelijk open.”

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog vertellen we hoe je veilig kunt reizen in coronatijd.

Drie nieuwe presidenten

Alsof de pandemie nog niet erg genoeg is, heeft Peru ook te kampen met een politieke crisis. “Vorig jaar hebben we drie keer een nieuwe president gekregen,” zegt Guido hoofdschuddend. Met zoveel onrust in de top, is het niet vreemd dat de overheid weinig aandacht besteedt aan het welzijn van haar volk. “De uitkeringen die ons maanden geleden beloofd zijn, heeft niemand gekregen. Wel hebben ze geregeld dat mensen nu al een deel van hun pensioen kunnen opnemen. Daar is natuurlijk gretig gebruik van gemaakt. Wat wil je? Er is nood aan de man. Mensen zitten extreem op rantsoen. Maar wat moeten al die vijftigplussers als ze over een paar jaar écht met pensioen gaan en er te weinig geld over is om van te leven? Daar denkt onze politiek niet over na.”

Onbetaald verlof

Er is één maatregel waar Guido en Agnes wel blij mee zijn. Agnes: “We mogen ons personeel sinds kort met onbetaald verlof sturen.” Het stel heeft hun medewerkers de afgelopen maanden in dienst gehouden, maar ziet de spaarpot snel slinken. “Met deze regeling blijven ze op de loonlijst staan en behouden ze hun zorgverzekering. In Peru verlies je die normaal gesproken als je geen werk hebt. Dat wilden we koste wat het kost voorkomen.” Er is wel een kleine kanttekening bij de regeling. Guido: “Personeel dat gebruik maakt van het verlof mag absoluut niet werken. Ze mogen zelfs hun mailbox niet openen. Hoewel er niet gereisd wordt, houdt het werk niet plotseling op. De administratie en het omboeken van reizen gaat gewoon door. Hoewel we het eigenlijk niet kunnen missen, worden we nu gedwongen om een paar teamleden aan te houden en door te betalen. "

Nieuwe reisaanvragen

Voor nu kunnen Guido en Agnes niets anders dan afwachten. “We zijn volledig afhankelijk van de kleurcodes die het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan Peru geeft. Als wij vinden dat er weer gereisd kan worden, maar de Nederlandse overheid vindt van niet, dan kan het niet. Alles is super onzeker. Het wachten en vooruit schuiven kost ons bakken met geld. Dat houden we niet eeuwig vol.” Agnes vertelt dat ze een aantal reizen voor de tweede keer moeten omboeken. “Gelukkig willen die mensen nog steeds heel graag komen. We verwachten niet dat we deze zomer nog reizen gaan uitvoeren. De aanvragen die we nu binnenkrijgen zijn vooral voor volgend jaar. Daar gaan we met veel plezier mee aan de slag!”

Goed nieuws na ellendige tijd

Hoewel er nu even niet gereisd wordt, verveelt het stel zich geen moment. Er verschijnt een grote grijns op Guido's gezicht als hij het goede nieuws deelt: “Wij hebben een prijsvraag voor duurzame ondernemers gewonnen! We hebben 30.000 dollar van de Peruaanse overheid gekregen om te investeren in een boekingsplatform. Met het platform gaan we onze bijzondere, lokale excursies verkopen aan regionale toeristen. Zo bouwen we aan een sterker bedrijf, bereiken we meer mensen én wordt onze duurzame boodschap nog breder gedragen.” Het stel is zichtbaar trots op hun prestatie. “Na alle ellende is het heel fijn dat we dit nu kunnen doen. We zaten er echt flink doorheen, dus deze opkikker komt op het juiste moment. We hebben er weer zin in!”

Financiële steun voor Peruaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Peru reizen werken Guido en Agnes veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Peru kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Guido en Agnes een actie gestart om financiële steun te bieden aan de mensen die het hardst worden getroffen. "Tot nu toe is de actie een groot succes. We hebben meer dan € 10.000 opgehaald. Daarmee hebben we tientallen families kunnen helpen. Mensen zijn ontzettend dankbaar en voelen zich gezegend dat zoveel mensen hun steunen." Lees meer over de hulpactie.


De coronacrisis is nog niet voorbij. Hulp is nog steeds hard nodig. Wil jij ook helpen? Ga naar deze website 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Peru en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Peru, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexperts Guido en Agnes denken graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij komen regelmatig in Peru en weten precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Guido en Agnes je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Peru toch kunt beleven, zodra het weer kan.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Guido en Agnes.