Hoe is het nu in Suriname?

Surinamers volgen het Nederlandse nieuws
Restaurants mogen wel eten bezorgen
Ondanks strenge regels, wordt er niet geklaagd
Creatief zijn om te overleven

Hoe is het nu in Suriname?

“Iedereen weet dat als de Hollanders zijn gevaccineerd, het toerisme weer kan beginnen. Daarom volgen we hier het Nederlandse nieuws op de voet.” Lokale reisexpert Lizet legt uit dat 95% van de reizigers die naar Suriname komt Nederlanders zijn. “We hoeven van onze overheid niet veel te verwachten. Het is totaal onduidelijk of en wanneer er gevaccineerd gaat worden. Daarom vestigen we onze hoop op wat jullie daar doen.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 2 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Alles dicht, behalve de restaurants

Het lijkt even de goede kant op te gaan in Suriname. In oktober en november komen er amper nieuwe besmettingen bij. Maar net als in Nederland, gaat het land snel af op een tweede golf. “Op dit moment liggen er veertien mensen door corona op de intensive care. Dat lijkt weinig, maar niet als je bedenkt dat we in het hele land maar twintig IC-bedden beschikbaar hebben.” Het Surinaamse zorgstelsel kan een grote uitbraak niet aan en dus zijn de maatregelen weer aangescherpt. “Scholen en winkels zijn weer dicht. We mogen na zeven uur niet meer naar buiten en in sommige weekends mag je ook overdag het huis niet uit. De regering ziet ook wel dat de economie moet blijven draaien. Daarom mogen restaurants wel blijven bezorgen als de avondklok is ingegaan.”

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op reis kunt in coronatijd.

Surinamers klagen niet

Lizet kijkt met verbazing naar het nieuws over de rellen in Nederland. “We zitten hier al sinds het begin van de coronacrisis met een avondklok en nu is die ook nog vervroegd. Natuurlijk vindt niemand dat leuk, maar er wordt niet geprotesteerd.” Volgens Lizet zit dat in de aard van het beestje: “Surinamers klagen niet zo snel. Ze hebben de afgelopen decennia wel ergere dingen meegemaakt. Sommige Nederlanders vergelijken de coronamaatregelen met acties uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste mensen hier hebben de binnenlandse oorlog in de jaren tachtig meegemaakt en weten heel goed deze avondklok iets heel anders is dan een avondklok in oorlogstijd."

Van reisbureau naar broodjeszaak

Hoe erg de werkloosheid door corona is toegenomen, durft Lizet niet te zeggen. “Er wordt niet veel gepubliceerd over de economische situatie. Ik ben bang dat we de gevolgen pas gaan zien als het land weer opengaat. Bedrijven zitten nu in een soort winterslaap. Ze hebben alle kosten op nul gezet en zijn aan het overleven. De echte klappen gaan vallen als we weer aan het werk kunnen.” Lizet ziet dat ondernemers in de reisindustrie creatief moeten zijn om het hoofd boven water te houden. “Een collega heeft zijn reisbureau tijdelijk omgetoverd tot broodjeszaak. Zo kan hij zijn personeel in dienst houden.”

Alles om te overleven

Zelf werkt Lizet nog maar half tijd en heeft ze vrijwillig een deel van haar salaris ingeleverd. “Gelukkig kan dat. We hebben hier weinig vaste lasten, zoals verzekeringen en abonnementen. We letten nu extra op de kosten die we maken voor boodschappen. Met een beetje creativiteit redden we het wel.” Naast de zorg voor haar twee dochters, die nu niet naar naar de kinderopvang kunnen, is Lizet ook nog aan het werk voor toekomstige reizigers. “We krijgen af en toe nog reisaanvragen binnen. Dat geeft hoop. Bovendien moeten we nu veel reizen van vorig jaar nog een keer omboeken. Maar de meeste tijd steken we in onze overlevingsstrategie. We doen er alles aan om deze crisis te overleven en straks weer mooie reizen te organiseren.”

Levensmiddelenpakketten voor Surinaamse gezinnen

Bij het organiseren van onze Suriname reizen werkt Lizet veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Suriname kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is Lizet vorig jaar een actie gestart om deze mensen te helpen met een levensmiddelenpakket. In vier maanden tijd haalde zij € 6357,- aan donaties op en deelde 172 pakketten uit. "Het is ongelooflijk dat er zoveel geld is opgehaald. We hebben heel veel mensen kunnen helpen. Sommige pakketten zijn zelfs diep in het binnenland bezorgd met een vliegtuig van Amerikaanse missionarissen. We zijn ontzettend dankbaar voor alle hulp en gulle giften. Hopelijk kunnen we jullie allemaal snel weer met onze hartverwarmende Surinaamse gastvrijheid ontvangen." Lees meer over de actie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Suriname? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Suriname, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Lizet denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij woont zelf in Suriname en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Lizet je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Suriname toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. 

Plan jouw reis naar Suriname

Ben je op zoek naar een bijzondere Suriname rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lizet, de reisexpert in Suriname. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lizet.