Hoe is het nu in Tanzania?

  • Scholen zijn weer open
  • Mensen staan altijd klaar voor elkaar
  • KLM vliegt weer zes keer per week naar Tanzania
  • Vrijwel geen toeristen in de Serengeti
  • Voedselpakketten voor Tanzanianen in nood

Hoe is het nu in Tanzania?

“De Serengeti is praktisch leeg. Wat mensen betreft dan. De dieren pakken hun ruimte. Leeuwen lopen zelfs over de weg. Er is tenslotte nauwelijks verkeer. Dat zie je anders nooit!” Reisspecialisten Karin en Astrid kijken ernaar uit om hun eerste gasten weer welkom te heten in Tanzania. “Het is wachten op code geel. Als het zover is, zijn wij er helemaal klaar voor!”

Dit artikel is geschreven op 12 augustus 2020. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Tanzania heeft het zogenaamde 'Safe Travels' certificaat gekregen van de World Travel and Tourism Council. Dat betekent dat de industrie aan de veiligheidseisen voldoet om reizigers en lokale ondernemers te beschermen tegen COVID-19.

Alsof er niks aan de hand is

In Tanzania lijkt het business as usual. “Je zou bijna denken dat corona niet bestaat. Mensen gaan de straat weer op, runnen hun winkeltjes en marktkramen. Ze hebben geen keuze. De overheid heeft niet de middelen om financiële steun te geven, dus moeten ze weer aan het werk om geld te verdienen. De werkloosheid is heel groot. Je kan niet verwachten dat mensen thuisblijven en afwachten als ze een gezin moeten voeden.” De kinderen hebben het extra zwaar. “Ze moeten nu zes dagen per week en elke dag twee uur langer naar school om de gemiste maanden in te halen. En dan moeten ze ook nog tijd zien te vinden om huiswerk te maken.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op safari kunt in Tanzania in coronatijd.

Mensen staan altijd klaar voor elkaar

Volgens Karin zijn vooral Tanzanianen die werken in het toerisme hard getroffen. “Dan heb ik het niet alleen over het hotelpersoneel en safarigidsen. Ook mensen die indirect verbonden zijn. Van werknemers in wasstraten, die normaal gesproken safari-auto's poetsen, tot de slagers die vlees leveren aan de lodges. Al die mensen zijn plotseling werkloos of met onbetaald verlof.” Hoewel de situatie voor veel Tanzanianen schrijnend is, ziet Astrid ook positieve ontwikkelingen. “Tanzania is van zichzelf een heel sociaal land. Mensen staan altijd klaar voor elkaar. Delen zit in de cultuur. Als je achterneef geen geld heeft, dan geef je hem te eten. Dat helpt de allerarmsten om deze crisis te overleven.”

Coronaproof op safari in Tanzania

Terwijl de bewoners manieren zoeken om de coronacrisis door te komen, zijn Karin en Astrid druk bezig met 'het nieuwe reizen'. Karin: “Wij kunnen prima corona-proof safari's aanbieden. Je hebt eigenlijk alleen contact met je chauffeur. Die heeft een training gehad, zodat hij weet hoe hij aan de hoogste hygiënestandaard kan voldoen. Maar hij heeft ook geleerd om coronasymptomen te herkennen en wat hij moet doen als iemand toch ziek wordt.” Astrid vult aan: “Personeel dat in de lodges werkt moet eerst twee weken in quarantaine voor ze met gasten in aanraking mogen komen. Tijdens een werkperiode mogen ze het terrein niet verlaten. Voor de veiligheid van de toeristen zijn er zelfs enkele noodziekenhuizen ingericht in de Serengeti.”

Steun onze lokale gidsen in Tanzania

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Tanzania door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

Feestelijk onthaal

Sinds begin augustus vliegt KLM weer zes keer per week rechtstreeks naar Tanzania. “Het eerste vliegtuig werd feestelijk onthaald,” vertelt Karin. “Mondjesmaat komen de eerste toeristen binnen. We zien vooral Duitsers en Fransen. Dat zijn wel de avontuurlijke reizigers, die er geen moeite mee hebben om te reizen terwijl het reisadvies negatief is. De meeste mensen wachten toch liever op code geel.” Astrid is onlangs met haar dochter op safari geweest in de Serengeti. “Dat was een unieke ervaring. We hebben met maar één andere wagen naar de zeldzame zwarte neushoorn staan kijken. Onwerkelijk!”

Voedselpakketten voor Tanzaniaanse gezinnen

Bij het organiseren van hun reizen werken Karin en Astrid veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Tanzania kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Karin en Astrid een actie gestart om geld in te zamelen voor voedselpakketten om deze mensen zoveel mogelijk te helpen. Met een bedrag van 25 euro maken zij een pakket waar een gezin een maand lang van kan eten. Zij hebben de eerste pakketten al uitgedeeld. Maar er is meer hulp nodig. Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Tanzanianen een hart onder de riem te steken. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Tanzania en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Tanzania, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexperts Karin en Astrid denken graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Ze wonen zelf in Tanzania en weten precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te ontwijken en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Karin je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Tanzania toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen.

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.