Hoe is het nu in Tanzania?

  • Reisexperts kijken uit naar de eerste reizigers
  • Mensen nemen maatregelen op eigen initiatief
  • Tanzanianen zijn klaar voor het nieuwe reizen
  • Voedselpakketten voor Tanzanianen in nood

Hoe is het nu in Tanzania?

“Mensen ontmoeten, mooie reizen maken, leuke gesprekken voeren. Dát missen we.” De Tanzania reisexperts Astrid en Karin hopen er snel weer volop tegenaan te gaan. “Sommige reizigers moeten hun droomvakantie nu voor de tweede keer verplaatsen. Het is niet altijd makkelijk, maar we houden de moed erin. We weten zeker dat we vroeg of laat weer kunnen doen waar we het het gelukkigst van worden: onvergetelijke safari's naar Tanzania organiseren.”

Dit artikel is geschreven op 15 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Tanzania heeft het zogenaamde 'Safe Travels' certificaat gekregen van de World Travel and Tourism Council. Dat betekent dat de industrie aan de veiligheidseisen voldoet om reizigers en lokale ondernemers te beschermen tegen COVID-19.

Geen officiële cijfers

Officiële cijfers zijn er niet. De Tanzaniaanse overheid is vrij snel gestopt met het tellen van het aantal besmettingen. Astrid: "Onze president verkondigt dat het virus onder controle is en dat er daarom geen regels nodig zijn. Toch zien we mensen op eigen initiatief maatregelen nemen. Voor elk winkeltje, hoe lokaal dan ook, staan water en zeep voor de deur, zodat klanten hun handen kunnen wassen voor ze binnenkomen. In het openbaar vervoer dragen veel mensen mondkapjes. De kerken zetten de stoelen ver uit elkaar." Hoewel het dus niet mogelijk is om een beeld te krijgen van het aantal besmettingen, denken de reisexperts zelf ook dat het meevalt. "De gemiddelde leeftijd is hier achttien jaar. De zon schijnt elke dag, mensen ontmoeten elkaar vooral buiten en in alle huizen staan de ramen open. Als er al glas in de ramen zit. Ons klimaat is niet te vergelijken met de Europese winter."

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op safari kunt in Tanzania in coronatijd.

Mensen staan voor elkaar klaar

De reisexpert legt uit dat je de situatie in Tanzania vanuit het lokale perspectief moet zien. “We kunnen ons de luxe van een lockdown niet veroorloven. Tanzania is een arm land. Mensen moeten gewoon iedere dag op pad om in hun levensonderhoud te voorzien. Je kan niet zeggen; alle winkels moeten dicht en je ziet maar hoe je je kinderen voedt. Mensen hebben hier geen alternatief." Hoewel er geen sociaal vangnet is vanuit de overheid, helpen de mensen elkaar. "Tanzania is van zichzelf een heel sociaal land. Mensen staan altijd klaar voor elkaar. Delen zit in de cultuur. Als je buurvrouw geen geld heeft, dan geef je haar te eten. Dat helpt de allerarmsten om deze crisis te overleven. Dat is prachtig!”

Steun onze lokale gidsen in Tanzania

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Tanzania door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

Het nieuwe reizen

Terwijl de bewoners manieren zoeken om de coronacrisis financieel door te komen, zijn Karin en Astrid druk bezig met 'het nieuwe reizen'. Astrid is optimistisch. “De overheid weet natuurlijk wel hoe belangrijk het toerisme is voor Tanzania. Je kan zonder restricties het land in reizen. Tegelijkertijd zijn er strenge protocollen opgesteld voor de reisindustrie. Het personeel houdt rekening met de anderhalve meter-regel. Maaltijden gebruik je in de buitenlucht. Je komt weinig in contact met andere mensen. Je ziet alleen je eigen chauffeur en die laat zich testen voor vertrek. Je auto wordt elke dag gedesinfecteerd. Er zijn volop mogelijkheden om je te laten testen op de toeristische bestemmingen en op de vliegvelden.” De reisexpert legt uit dat Tanzania de perfecte bestemming is om coronaproof te reizen. "Een reis naar Tanzania gaat natuurlijk vooral om de natuur. Het land is drieëndertig keer zo groot als Nederland, met maar drie keer zoveel inwoners. Bovendien zijn al onze accommodaties kleinschalig." Astrid maakt zich geen zorgen over de veiligheid van haar reizigers: “Het is hier allemaal erg goed geregeld. De Tanzanianen zijn klaar voor het nieuwe reizen. Nu de toeristen nog!”

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.

Voedselpakketten voor Tanzaniaanse gezinnen

Bij het organiseren van hun reizen werken Karin en Astrid veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Tanzania kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Karin en Astrid een actie gestart om geld in te zamelen voor voedselpakketten om deze mensen zoveel mogelijk te helpen. Astrid: "inmiddels hebben we 250 pakketten uitgedeeld aan Tanzanianen die hun baan verloren door de coronacrisis. Het is ontzettend bijzonder dat we zoveel donaties hebben ontvangen. Sommigen doneerden zelfs voor een tweede keer! De crisis is nog niet voorbij, dus we blijven gewoon doorgaan met de actie." Hier lees je hoe jij Tanzaniaanse gezinnen kunt helpen.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexperts Karin en Astrid denken graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Ze wonen zelf in Tanzania en weten precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te ontwijken en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Karin je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Tanzania toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen.