Hoe is het nu in Zuid-Afrika?

  • Update: vanaf 1 oktober mogen internationale reizigers het land weer in
  • De maatregelen zijn flink versoepeld
  • De reisindustrie maakt zich klaar voor het 'nieuwe reizen'
  • Zuid-Afrika is nog steeds een geliefde vakantiebestemming

Update over de situatie in Zuid-Afrika

Op 22 september laat reisexpert Judith ons weten dat de Zuid-Afrikaanse overheid is overgegaan op lockdown level 1. Dat betekent dat er weer gereisd mag worden tussen verschillende regio's, mensen beperkt bij elkaar mogen komen en een aantal internationale vliegvelden weer open gaan. Judith: "vanaf 1 oktober mogen we weer toeristen ontvangen. Nu is het wachten op een lijst met nationaliteiten die toegang krijgen. Reizigers hoeven bij aankomst niet in quarantaine, maar moeten wel kunnen bewijzen dat ze coronavrij zijn. Daarvoor moeten ze maximaal 72 uur van tevoren een test hebben gedaan." Judith zelf heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt en een kleine rondreis in eigen land gemaakt. "Het was echt heerlijk om er na zo'n lange tijd even uit te zijn."

Wil je meer weten over de versoepelde maatregelen in Zuid-Afrika en wat de president doet om een tweede golf te voorkomen? In dit artikel staan alle coronaregels die gelden voor Zuid-Afrika op een rij.

Hoe is het nu in Zuid-Afrika?

De laatste keer dat Judith vertelde over de situatie in Zuid-Afrika, was het land nog in totale lockdown. “Alles was gesloten en we mochten niet naar buiten.” De strenge maatregelen troffen vooral de informele werkers. Zij verkopen hun waren op straat of runnen onofficiële eettentjes in de townships. Die toch al kwetsbare groep zat ineens helemaal zonder inkomen. Bijna vijf maanden later is er weer leven op straat.

Dit artikel is geschreven op 20 augustus 2020. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Maatregelen zijn flink versoepeld

“De regels zijn inmiddels flink versoepeld. We mogen weer de hele dag naar buiten, al moet je wel verplicht een mondkapje dragen. Vrienden en familie opzoeken of thuis ontvangen is nog niet toegestaan.” Judith legt uit dat ze al zeker vier maanden vooral thuis zit en niet echt een sociaal leven heeft. “Ik ga één keer in de week wandelen met een vriendin, maar gezellig bij elkaar eten of een filmpje kijken zit er niet in. Daar wordt streng op gecontroleerd. De beveiliging van ons appartementencomplex laat je niet binnen als je er niet woont.”

Je kan je geld maar één keer uitgeven

“De maatregelen duren te lang,” merkt Judith op. “Stel je voor dat je met acht mensen in een klein huisje in een township woont. Dan kun je gewoon niet vier maanden binnen blijven en afstand houden” Ze ziet dan ook dat het voor de bewoners in de townships extra moeilijk is om zich aan de regels te houden. “Je kan je geld maar één keer uitgeven en als je dan moet kiezen tussen eten voor je kinderen en een mondkapje, dan snap ik wel dat je voor dat eerste kiest. Het gevolg is dat het aantal besmettingen in de townships nog steeds toeneemt.”

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op safari kunt in Zuid-Afrika in coronatijd.

Nadenken over de toekomst

De Zuid-Afrikaanse overheid bevindt zich in een spagaat: versoepelingen moeten de economie redden, maar tegelijkertijd neemt het aantal besmettingen toe. “Het ene bedrijf na het andere gaat failliet en steeds meer mensen raken werkeloos. Het is begrijpelijk dat de president daarom heeft gezegd dat restaurants en winkels weer open mogen en mensen weer de hele dag naar buiten kunnen.” Ook in de reisindustrie wordt hard nagedacht over de toekomst. “Er worden allerlei protocollen ontwikkeld met strenge hygiëneregels voor hotels, zodat die straks weer veilig open kunnen. Ze moeten garanderen dat gasten anderhalve meter afstand kunnen houden. Dat kan bijvoorbeeld door maar de helft van de kamers te gebruiken.”

Steun onze lokale gidsen in Zuid-Afrika

Steun onze lokale gidsen en chauffeurs in Zuid-Afrika door een vrije donatie te doen voor hen en hun familie.

Doe een donatie

Zuid-Afrika is nog steeds geliefd

Judith hoopt natuurlijk dat ze zo snel mogelijk weer reizigers kan ontvangen. “Ik denk dat dat niet eerder dan begin volgend jaar zal zijn. Gelukkig merk ik dat Zuid-Afrika nog steeds een geliefde vakantiebestemming is. Klanten die hun reizen hebben omgeboekt laten weten dat ze nog steeds heel graag willen komen. Dat geeft hoop.” Voor nu leeft Judith vooral met de dag. “We weten niet wat er vandaag of morgen gaat gebeuren en maken er het beste van. Zelfs na vier maanden zie ik dat mensen elkaar nog steeds helpen. Er worden maaltijden gekookt voor werkelozen, eten uitgedeeld in arme gemeenschappen en als geluk bij een ongeluk neemt de jacht op neushoorns al weken af. Ik hoop dat we dat ook na corona vast blijven houden.”

Voedselpakketten voor Zuid-Afrikaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Zuid-Afrika reizen werkt Judith veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Zuid-Afrika kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom is Judith een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. Hulp is nog steeds nodig. Wil jij ook helpen? Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Zuid-Afrikanen een hart onder de riem te steken. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Zuid-Afrika en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Zuid-Afrika, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Judith denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij woont zelf in Zuid-Afrika en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Judith je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Zuid-Afrika toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen. Als je voor eind november boekt voor een reis met vertrek in 2021, dan kun je tot vier weken voor vertrek kosteloos omboeken of annuleren. Dat kan ook als het reisadvies groen of geel is, dus het is niet de kleur van het reisadvies dat bepaalt of je wel of niet kunt reizen.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.