Hoe is het nu in Zuid-Afrika?

  • We moeten dit samen doen
  • Amper nog maatregelen
  • Veilig reizen is geen probleem
  • Wacht niet te lang met boeken

Hoe is het nu in Zuid-Afrika?

De manier waarop Zuid-Afrika met de pandemie omgaat is boven alle verwachtingen. Zeker met de beperkte middelen die het land tot haar beschikking heeft. Reisspecialist Nina denkt te weten hoe dat komt. “Hier heerst het ubuntu-gevoel. Dat is een Zoeloe-filosofie die staat voor respect en compassie voor elkaar. Iedereen houdt zich aan de regels. Daar is geen gedoe over. We zitten er allemaal in en we moeten er samen uitkomen.”

Dit artikel is geschreven op 27 mei 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Saamhorigheid overtreft elk vooroordeel

In een verdeeld land als Zuid-Afrika is het extra mooi om te zien hoe de bewoners zich door de coronacrisis heen slaan. Nina: “Welke kleur of afkomst je ook hebt, iedereen voelt dat we dit samen moeten doen. Er zijn veel banen verloren gegaan, maar tegelijkertijd allerlei burgerinitiatieven ontstaan om de hardst getroffenen te helpen. De saamhorigheid overtreft elk vooroordeel.” Volgens Nina heeft de overheid ook een belangrijke rol gespeeld bij het bestrijden van het virus. “De president heeft altijd een goede balans weten te houden tussen de gezondheid van het volk en het redden van de economie. De tweede piek, met de befaamde Zuid-Afrikaanse variant, hebben we snel onder controle gekregen, met als gevolg dat de beperkingen weer afgebouwd werden." In de aanloop naar de derde golf, neemt de president de nodige maatregelen, zonder de economie plat te leggen. "Hij doet vooral aanspraak op de verantwoordelijkheid van de burgers. Draag een mondkapje, houd afstand en minimaliseer sociale contacten."

Je merkt weinig van de maatregelen

Nina kijkt soms met verbazing naar het Nederlandse nieuws over haar land. “Ik hoor verhalen over hoe slecht het hier zou gaan. Dan denk ik echt; waar hebben jullie het over? We hebben op dit moment net zoveel nieuwe besmettingen per week, terwijl we ruim drie keer zoveel inwoners hebben. En over vaccinatiebereidheid wordt überhaupt geen discussie gevoerd. Het is voor ons vanzelfsprekend dat je een prik haalt. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.” De reisexpert vindt het dan ook jammer dat het reisadvies voor Zuid-Afrika nog steeds op rood staat. “Je bent als buitenlander gewoon welkom en je zult weinig last hebben van de maatregelen. Mondkapjes zijn verplicht, je desinfecteert je handen en op sommige plekken wordt je temperatuur gemeten voor je ergens naar binnengaat. Meer zul je er als toerist niet van merken.”

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op safari kunt in Zuid-Afrika in coronatijd.

Wacht niet te lang met boeken

De reisexpert merkt dat het verlangen bij Nederlanders om weer te gaan reizen steeds sterker wordt. “Er worden steeds meer reizen naar Zuid-Afrika geboekt. Voor aankomende december zitten sommige accommodaties zelfs al helemaal vol. De wil om te komen is er. Nu moet de Nederlandse overheid nog overstag.” Toch adviseert Nina om niet te lang te wachten met boeken. “De hele industrie werkt samen om het zo makkelijk mogelijk te maken om veilig in Zuid-Afrika te reizen. Er worden bijvoorbeeld heel gunstige annuleringsvoorwaarden gehanteerd. Als het advies geel wordt, kan het snel gaan. Het zou jammer zijn als je dan wéér niet kan komen, maar dit keer omdat alles is uitverkocht.”

Je bent hartstikke welkom

Corona-proof reizen is volgens Nina geen enkel probleem. “Je rijdt met je eigen vervoer en komt amper in aanraking met andere mensen. Alle excursie die wij aanbieden kun je privé boeken en de meeste vinden buiten plaats. De accommodaties waar wij mee samenwerken houden zich streng aan de hygiënemaatregelen.” Ook de aankomst in Zuid-Afrika is soepel geregeld. “Je moet voor vertrek een PCR-test doen en een gezondheidsverklaring tekenen. Er is een app die je vrijwillig kan installeren en die je waarschuwt als je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. En in het hele land kun je je gemakkelijk en snel laten testen. Kom je er toch niet uit of heb je hulp nodig? Dan staan wij 24 uur per dag voor je klaar om te helpen.” Dus stoppen met zorgen en snel je Zuid-Afrikareis boeken. “Inderdaad! Je bent hartstikke welkom. Dat voel je zodra je geland bent.”

Voedselpakketten voor Zuid-Afrikaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Zuid-Afrika reizen werkt Judith veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. Daarom is Judith vorig jaar een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. Judith: "We zijn heel erg onder de indruk van het succes van de campagne. We hebben meer dan drieduizend euro opgehaald! We horen echt nare verhalen over mensen die door de crisis niets te eten hebben. Met deze actie konden we echt iets doen voor die communities en tegelijkertijd onze betrokken reizigers de kans geven iets bij te dragen. De 150 voedselpakketten die we hebben uitgedeeld zijn goed terechtgekomen. De mensen waren blij verrast en heel dankbaar." Lees meer over de actie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Zuid-Afrika en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Zuid-Afrika, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Judith denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij woont zelf in Zuid-Afrika en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Judith je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Zuid-Afrika toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.