Hoe is het nu in Zuid-Afrika?

  • De maatregelen zijn versoepeld
  • Zo snel mogelijk beginnen met vaccineren
  • Druk op ziekenhuizen neemt af
  • Lokaal toerisme wordt gestimuleerd

Hoe is het nu in Zuid-Afrika?

Als er één ding is wat de Zuid-Afrika reisexpert het afgelopen jaar geleerd heeft, dan is het wel om flexibel te zijn. “We moeten constant onze plannen aanpassen. In het begin was dat lastig, maar inmiddels hebben we dat geaccepteerd.” Ook voor Judith zelf was 2020 niet het jaar waar ze op had gehoopt: “Ik zou in augustus trouwen met mijn Nigeriaanse verloofde. Maar door corona konden onze families niet overkomen. We bleven de grote dag maar verplaatsen. Heel frustrerend. Nu heb ik dat losgelaten en kan ik me weer richten op wat wel kan.”

Dit artikel is geschreven op 5 februari 2021. De situatie rondom de COVID-19 pandemie verandert voortdurend. Het kan zijn dat sommige informatie daardoor niet up-to-date is.

Nederland en Zuid-Afrika gaan gelijk op

Zuid-Afrika gaat bijna gelijk op met Nederland wat de pandemie betreft. Was het aantal besmettingen in juli en augustus nog erg laag, rond de kerstperiode stevent het land af op een tweede piek. Judith: “Op de ergste dag kwamen er zo'n twintigduizend nieuwe besmettingen bij. Dat is heftig!” De reisexpert legt uit dat de cijfers wel vertekend kunnen zijn. “Het aantal tests dat wordt afgenomen is ook hard gestegen. Het kan zijn dat er eerder ook veel besmettingen waren, maar dat we dat gewoonweg niet wisten.” Hoe dan ook zorgt de tweede piek voor aangescherpte maatregelen in het Afrikaanse land. "Gelukkig zijn de regels niet zo streng als tijdens de eerste golf."

Alcoholban en gesloten stranden

Zuid-Afrika heeft niet zo'n sterke economie als Nederland. President Ramaphosa moeten kiezen tussen twee kwaden: strengere maatregelen met nog meer economische schade of het risico op meer besmettingen. Judith: “Vlak voor kerst heeft hij de knoop doorgehakt en werd de avondklok vervroegd naar 21.00 uur en kwam de alcoholban terug. Onder invloed rijden is een groot probleem hier. Door de ban komen er minder mensen op de IC's terecht en is er meer plaats voor coronapatiënten. Inmiddels mogen we overdag gewoon weer alcohol kopen en zijn de wijnboerderijen ook in het weekend open.” Een maatregel die niet zo goed wordt ontvangen is het sluiten van de stranden. “Het is hier hartje zomer en dat betekent volle stranden. Mensen hielden geen afstand en droegen vaak geen mondkapjes. Na een paar weken waren ze het verbod zat. Er werd twee dagen geprotesteerd. Niet door te rellen, zoals in Nederland, maar door toch naar het strand te gaan.”

Veilig op reis

Reizen in tijden van COVID-19 roept veel vragen op. In dit blog geven we je tips hoe je veilig op safari kunt in Zuid-Afrika in coronatijd.

Reizen toegankelijk voor locals

De voortslepende pandemie begint zijn tol te eisen. “Vooral het toerisme wordt hard geraakt. Veel bedrijven zijn volledige afhankelijk van Europese reizigers. We zien steeds meer faillisementen.” Judith is blij dat de accommodaties waar zij graag mee samenwerkt het nog altijd volhouden. “Nog niet één van onze partners is gestopt. Dat is heel fijn. Sommige accommodaties richten zich nu met aangepaste prijzen op lokale toeristen. Er gaan al berichten rond dat ze dat na de crisis blijven doen. Dan wordt reizen ineens voor veel meer Zuid-Afrikanen toegankelijk. Dat is een mooie ontwikkeling.”

Beginnen met vaccineren

Vanaf 1 oktober 2020 is het internationale vliegveld weer open. Maar het loopt nog niet echt storm. Judith begrijpt dat wel. "In Nederland geldt een oranje reisadvies voor Zuid-Afrika. Dat betekent dat de overheid adviseert om alleen te gaan als het echt noodzakelijk is. Een mooie safari hoort daar helaas niet bij." Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. “Ze gaan hier zo snel mogelijk beginnen met vaccineren. Eerst alle zorgmedewerkers en dan de hoge risicogroepen. Als de Europese landen ook een beetje opschieten, dan hoop ik dat we in augustus weer veilig reizen kunnen organiseren.”

Voedselpakketten voor Zuid-Afrikaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Zuid-Afrika reizen werkt Judith veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. Daarom is Judith vorig jaar een actie gestart om voedselpakketten uit te delen aan de mensen die het hardst worden getroffen. Judith: "We zijn heel erg onder de indruk van het succes van de campagne. We hebben meer dan drieduizend euro opgehaald! We horen echt nare verhalen over mensen die door de crisis niets te eten hebben. Met deze actie konden we echt iets doen voor die communities en tegelijkertijd onze betrokken reizigers de kans geven iets bij te dragen. De 150 voedselpakketten die we hebben uitgedeeld zijn goed terechtgekomen. De mensen waren blij verrast en heel dankbaar." Lees meer over de actie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de situatie in Zuid-Afrika en de hulpactie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je digitale post uit Zuid-Afrika, waarin we onze lokale medewerkers aan het woord laten en inspiratie delen voor je volgende rondreis. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties, het laatste nieuws en vrolijke inspiratie? Schrijf je dan ook in voor de algemene nieuwsbrief.

De lokale reisexperts denken met je mee

Onze lokale reisexpert Judith denkt graag met je mee bij het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Zij woont zelf in Zuid-Afrika en weet precies welke plekken en accommodaties je beter wel of niet kunt bezoeken. Zo is het nu beter om drukkere plaatsen te vermijden en in plaats daarvan een rustiger alternatief te kiezen. Zo kun je samen met Judith je ideale rondreis samenstellen. We zijn heel flexibel en denken graag mee over creatieve oplossingen, zodat je al het moois van Zuid-Afrika toch kunt beleven.

Soepele voorwaarden

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele voorwaarden voor haar reizen.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.