Homestay Costa Rica

Op ongeveer een half uur van La Fortuna vind je deze homestay, en ik leerde veel meer over de Costa Ricaanse cultuur. Op het platteland woont Ester samen met haar jongste zoon, 3 honden en katten. Op het eerste gezicht lijkt de bungalow misschien niet groot, maar met meerdere slaapkamers, een grote woonkeuken en badkamer is het precies genoeg. Bovendien leven ze hier het grootste deel van de dag buiten, dus meer hebben ze niet nodig. Ester onderhoudt grotendeels alleen een enorm stuk grond waarop voedsel en planten worden verbouwd. Verder staat ze graag in de keuken, praat bij met een van haar kinderen Kely die om de hoek werkt en ontvangt gasten van over de hele wereld.  

 

Energieke Ester

Ester heeft een mooie leeftijd bereikt, maar ziet er uit alsof ze de helft jonger is. En zo voelt ze zich ook. “Bewegen, buiten zijn en blijven leren” is haar geheim om gezond en energiek te blijven. Het huisje van Ester is omgeven door groen en niet ver van bergen, maar ver van toeristische accommodaties. ’s Nachts hoor je brulapen in de verte en zijn er vaak luiaards in de tuin. Op de veranda ligt altijd één van de drie hondjes, een soort van op de uitkijk, en hij is elke keer blij wanneer die ons ziet. Sinds Ester niet meer samen is met haar echtgenoot en de oudste kinderen het huis uit zijn, is er ruimte over om mensen te ontvangen in haar homestay in Costa Rica. “Vooral omdat het leuk is en energie geeft”. Ester is iemand die graag actief is en alles deelt met anderen. Elke dag staat Ester om zes uur op om ontbijt te maken. Het traditionele ontbijt in Costa Rica is Gallo Pinto en bestaat uit een combinatie van rijst, bonen, eieren, gefrituurde bakbanaan en tortillas. De dag begint vroeg en eindigt ook vroeg in Costa Rica.

Bianca geeft op haar eigen blog tips voor La Fortuna. Zo kun je je helemaal inlezen in deze bestemming en weet je wat je niet mag missen!

Vegetarische lunch

Rond lunchtijd komen we bij het huis aan, waar direct een uitgebreide vegetarische lunch klaar staat. Heb je dieetwensen dan kun je dit gewoon van te voren aangeven. Op tafel staat verse ananassap, omelet met asperge, verse kaas van de buurman die koeien heeft, rijst, hartige pannenkoekjes, mango, papaya en meer. Alles helemaal zelf gemaakt en met vrijwel alles uit eigen tuin. Vegetarisch eten is daarna het onderwerp van gesprek. Costa Rica is een duurzaam land waar dierenwelzijn enorm belangrijk is. Toch eten ze er nog veel vlees. Maar, zo vertelt dochter Kely, dat wordt steeds minder. Mensen in Costa Rica gaan steeds bewuster eten. Mijn ervaring is in elk geval dat vegetarisch eten in Costa Rica absoluut geen probleem is. Ook ’s avonds genieten we hier weer van een heerlijk diner. Bijzonder is dat Ester en haar dochter Kely niet mee-eten. ’s Ochtends en ’s middags eten ze warme maaltijden en ’s avonds hebben ze genoeg.

 

Rondleiding door de tuin

Ester vraagt enthousiast of we haar tuin willen zien. Een uur later zijn we pas terug, zo groot is het. Met name bananenbomen, cassave en kruiden worden er verbouwd. Niet alleen voor eigen consumptie maar ook voor verkoop op de lokale markt. De andere helft van de tuin is begroeid met allerlei soorten (sier)planten en bloemen, welke onder andere verkocht worden in Nederland. Trots laat ze alles zien, “we hebben zelf alles geplant en geleerd om te verbouwen”. In een van de oude palmbomen zit een ara nest. Ze probeert ze te roepen zodat we ze kunnen zien. Uiteindelijk maken de ouders een mooi rondje boven ons. Wat een mooie beesten van zo dichtbij. Felrood met geel en blauw. Een herinnering om niet snel te vergeten.
 

Bezoek aan Proyecto Asis

Tijdens de homestay in Costa Rica brengen we ook een bezoek aan Proyecto Asis. Dochter Kely is werkzaam bij Proyecto Asis, een opvang van dieren. Dieren die gewond zijn geraakt (bijvoorbeeld door auto’s, elektriciteitsmasten of andere dieren) verblijven hier tijdelijk om te herstellen waarna ze terug het wild in gaan. Maar ook zijn er dieren die helaas niet meer weg kunnen, omdat ze lang in gevangenschap hebben geleefd. Want hoewel het verboden is, worden er ook in Costa Rica nog steeds dieren gestroopt. Hier worden zelfs bossen voor gekapt. Tijdens een tour leren we alles over de luiaards. Ook ‘black toerisme’ komt aan bod, waarbij wordt uitgelegd dat mensen op de foto gaan met dieren en dat dat absoluut niet goed is. Bij Proyecto Asis hebben de dieren in elk geval een fijn leven, en we helpen ze een middag met het voeren van de dieren. Eerst wordt groenten en fruit afgewogen en gesneden. We brengen het eten vervolgens langs bij aapjes, een stinkdier dat telkens terug komt, vogels, en een Margay, een katachtige. Bij de jonge aapjes die straks de natuur weer ingaan knopen we het fruit dat in bananenblad zit vast zodat ze zelf moeite voor hun eten moeten doen. In het wild moet dat immers ook.

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Liesbet, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Liesbet.

Duurzaam reizen in Costa Rica

“Duurzaamheid is Costa Rica, dat staat hier heel hoog in het vaandel.” Er wordt veel samengewerkt met hotels die zich inzetten voor een verantwoorde manier van omgaan met natuur en milieu: afval wordt gescheiden, er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en het eten wordt lokaal verbouwd. Deze hotels hebben de Certification for Sustainable Tourism. In plaats van sterren krijgen de hotels blaadjes toegewezen. “We brengen reizigers in contact met kleinschalige, sfeervolle hotels die worden gerund door lokale mensen. En we letten natuurlijk op de duurzaamheid. Het moet niet zomaar een overnachting zijn, maar een speciale beleving.” Veel accommodaties liggen bijvoorbeeld midden in de natuur, waardoor je zomaar verrast kunt worden door een bezoek van een leguaan, toekans of een luiaard. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.