Iran vakantie

“De hartelijkheid van de mensen staat in ons geheugen gegrift”

Ben van der Heijden en zijn vrouw Annemarie waren al langer benieuwd naar Iran, maar hadden de indruk dat individueel reizen daar lastig was. Toen vrienden hen vertelden dat het prima ging, besloten ze Iran zelf te bezoeken. Acht dagen reisden ze met Better Places door het noorden van Iran en drie weken gingen ze op eigen houtje op pad. “De mensen zijn ongelofelijk vriendelijk en behulpzaam.”

Iran vakantie

Relaxed rondreizen in Iran

Voor Ben en Annemarie was vorig jaar hét moment om naar Iran af te reizen. Het atoomverdrag tussen Iran en het westen was een feit en het land werd steeds beter toegankelijk voor toeristen. “Veel mensen denken bij Iran aan moslimextremisten en zwaar gesluierde vrouwen”, zegt Ben. “Het is het beeld dat wordt geschetst in de media. Terwijl Iran juist een modern en ontwikkeld land is waar je heel relaxed kunt rondreizen. Als je in Iran bent, vragen mensen je ook steeds wat je van hun land vindt. Ze weten hoe Iran vaak wordt neergezet in de media en ze willen er alles aan doen om het tegendeel te bewijzen.”

Iran vakantie

Meedenken met de Iran vakantie

Toen Ben zich in Iran ging verdiepen, ontdekte hij al snel dat het noorden veel te bieden heeft. Als je veel wilt zien, is het lastig te bereizen met het openbaar vervoer. “Daarom besloten we om voor acht dagen een auto met chauffeur te huren, die dat deel van de reis voor ons kon regelen”, zegt Ben. “De overige drie weken organiseerden we zelf. Ik schreef een paar reisorganisaties aan en legde hen onze plannen voor. Ook aan Nasim, de lokale reisexpert van Better Places in Iran. Wij waren gecharmeerd van het feit dat zij echt meedacht. Zij deed suggesties voor aanpassingen en voor dingen die we nog meer konden doen binnen onze planning. Uiteindelijk hebben we met haar onze trip op maat samengesteld.”

Iran vakantie

Bijzondere plekken

De reis die Ben en Annemarie met Better Places maakten, startte in Teheran en eindigde in Kashan. Met hun chauffeur Pejman reisden ze naar de Assassins-kastelen om het kasteel Lamasar en het kasteelfort Alamut te bezoeken. De mooie kloof van Garmarud stond ook op het programma, net als terrasdorp Masuleh. “De natuur in dit gebied is prachtig”, zegt Ben. “Onderweg maakten we steeds stops bij tempels, grotten en in dorpen. Elke dag zagen en deden we enorm veel. Ons programma zat al vol, maar onze chauffeur kende altijd nog andere bijzondere plekken in een stad. Als er een interessante bazaar was, dan liepen we daar doorheen. Pejman wist dan weer een prachtige hamman of tombe waar we ook een bezoek aan brachten. Het fijne van reizen met een auto is dat je op elk moment kunt stoppen om iets bekijken of om van een mooi uitzicht te genieten.”

Iran vakantie

Flexibel

Ben en Annemarie genoten van de hoge bergen en kleurrijke landschappen in het noorden. “Ook het reizen met Better Places is ons prima bevallen”, zegt Ben. “Alles was goed georganiseerd en sommige hotels waren echte beauty’s. Chauffeur Pejman sprak Engels en hij wist ons overal alles over te vertellen. Hij was heel flexibel en vond het prima om lange dagen met ons te maken. We hadden echt een klik. Niets was teveel, ook bij het samenstellen van onze trip niet. Nasim wist bijvoorbeeld een overnachting in een oude caravanserai voor ons te regelen, die we zelf niet rechtstreeks konden boeken.”

Iran vakantie 

Vriendelijk en veilig

De reis kende verschillende hoogtepunten. Zo vonden Ben en Annemarie de steden Kashan en Yazd prachtig en maakten ze de indrukwekkende religieuze viering van de heilige maand Muharram mee. Ook de oude steden Bam en Persepolis maakten grote indruk. “Maar de mensen maken Iran echt onvergetelijk”, zegt Ben. “De Iraniërs zijn ongelofelijk vriendelijk en behulpzaam. Als je ergens een reisgids openslaat komt er meteen iemand vragen of alles goed is. Mensen staan altijd klaar om je te helpen en dat is heel bijzonder. De cultuur, de geschiedenis en de bevolking maken Iran tot een geweldig reisland, waar je ontspannen en veilig rond kunt reizen.”

Iran vakantie

Vakantie Iran

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je Iran vakantie? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Iran.

Iran vakantie

Vraag een reisvoorstel voor een Iran vakantie aan

Bij Better Places kun je je eigen Iran vakantie samenstellen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Nasim, onze lokale reisexpert of stuur Nasim een mailtje via nasim@betterplaces.nl.

Iran vakantie

Meer Iran reiservaringen

Bekijk de ervaringen van reizigers die in de afgelopen periode met ons op reis naar Iran gingen.

Beste verre reizen specialist

Met het prachtige cijfer van een 9,1 is Better Places begin 2017 verkozen tot beste reisorganisatie in de categorie ‘Verre Reizen’. Dit cijfer is een gemiddelde wat reizigers hebben gegeven naar aanleiding van de reis die ze met ons maakten. Lees meer over de Reisgraag Award

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* indicates required

Je bent succesvol ingeschreven!