Suvi, je lokale reisspecialist in het Finse merengebied

Moi! Mijn naam is Suvi. Het grootste deel van mijn leven heb ik in Lahti gewoond, de toegangspoort tot het Finse merengebied. Ik laat je graag kennismaken met de natuur, de groene bossen, de prachtige meren en alle outdoor mogelijkheden die dit gebied te bieden heeft.

 
Uitstoot van je reis naar Finland Helsinki (kg CO2e)

Programma Meren van Finland Rondreis

 

Dag 1: Aankomst in Helsinki

Je komt aan in Helsinki! Na het ophalen van je huurauto rijd je in zo'n drie uur naar Mikkeli/Puumala (ongeveer 285 km). Hier verblijf je 2 nachten in een gezellige villa aan de oever van het grootste meer van Finland, het Saimaameer! 

Je kunt met de auto en de boot reizen naar Helsinki. In 5,5 uur rijd je vanuit Nederland naar de haven van Travemünde in Duitsland en na 29 uur op de boot rijd je in Helsinki weer van boord. Dat is nog eens ontspannen reizen!

 

Dag 2: Het Saimaameer

Vandaag heb je alle tijd om de omgeving te verkennen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door een E-bike te huren. Liever het meer verkennen vanaf het water? Huur dan een SUP-board of een kano. 's Avonds neemt kapitein Arto je mee in een ecoboot. Je gaat zeehonden spotten op het Saimaa meer. Een geweldige en ontspannende natuurervaring en met een beetje geluk zie je de zeldzame Saimaa-zeehonden.

 De grootste kans om zeehonden te spotten is in de maanden mei en juni. In deze periode wisselen zij namelijk hun vacht en zijn ze zonnebadend op de rotsen te spotten.

 

Dag 3 - 4: Punkaharju

Je rijdt in ongeveer anderhalf uur via adembenemende wegen naar Punkaharju. Breng hier een bezoek aan het kasteel Olavinlinna, het noordelijkste middeleeuwse kasteel ter wereld, of ontdek Kerimaki, 's werelds grootste houten kerk. Wil je meer weten over de Finse bossen? Bezoek dan het museum in Lusto. Op het marktplein kun je de lokale keuken proeven. Probeer een lörtsy pie of een muikku. Voor de bierliefhebber mag een bezoek aan een van de lokale brouwerijen niet ontbreken. 

Je slaapt 2 nachten in een kleinschalig hotel in Punkaharju. 

 

 

Dag 5 - 6 : Finse cultuur in Joensuu

Je gaat vandaag verder naar Joensuu. Maak onderweg vooral een stop bij het Valamo klooster of bij het Koli nationaal park, hier kan je het traditionele Finse landschap bewonderen. De dag in Joensuu kun je gebruiken om te rusten of ontdek in een workshop hoe de traditionele Karelische pastei wordt gemaakt. Je ontmoet meteen ook de lokale bevolking en je leert meer over de Karelische levensstijl. Een traditioneel Karelisch diner behoort hier ook tot de mogelijkheden. Je verblijft 2 nachten op een kleinschalige boerderij.

De Karelische pastei is een echt traditioneel gerecht. Als de manier waarop, of de producten waarmee ze gemaakt worden niet voldoet aan het traditionele recept mag het ook de naam niet dragen. Daarom zie je ook vaak Riisipiirakka in plaats van Karjalanpiirakka

 

Dag 7 - 8: Spot beren in Kuhmo

De reis gaat verder naar Kuhmo waar je twee nachten verblijft in een hotel aan de oever van het meer. Bezoek het Kuhmo Visitor Centre Petola. Hier kun je alvast kennis maken met de Finse grote carnivoren; de bruine beer, wolf, lynx en veelvraat. Ook interessant is een bezoek aan Juminkeko, het Karelisch infocentrum.

Aan het einde van de middag is het tijd voor een unieke natuurbelevenis! Met een gids ga je naar het "Bear Watching House" om de koning van het Finse bos in het echt te zien. Regelmatig laten de dieren zich hier in de omgeving zien. Met een beetje geluk zelfs van heel dichtbij!

De Finse cultuur heeft eeuwenoude tradities en de bijzondere dieren die je in de wildernis kunt tegenkomen zijn daar onderdeel van. Lees in dit artikel meer over waarom wij ervoor kiezen om activiteiten zoals jagen en vissen niet aan te bieden ondanks dat ze onderdeel zijn van de Finse cultuur.

 

Dag 9 - 10: Trotseer het water in Jyväskylä

Vandaag rijd je in ongeveer vier uur naar de regio Jyväskylä. Je verblijf hier is boordevol mogelijkheden. Je kan er voor kiezen om een begeleide kanotocht over de prachtige meren van Finland te maken. Op het water ontdek je alles over de ecologie en geologie van het meer. Zoek je iets meer spanning? Ga dan raften over de stroomversnelling van Kuusa. Even geen water activiteiten? Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken. Bezoek Konnevesi Nationaal Park en boek een begeleide wandeltocht. Het zuidelijke deel van Konnevesi Nationaal Park wordt omgeven door meren. Je hebt hier adembenemende uitzichten over de bossen, rotswanden en hoge kliffen. Er zijn (dag)tochten te vinden van verschillende niveaus, dus ook de ervaren wandelaar komt hier aan zijn trekken. 
Je verblijft hier 2 nachten in een duurzaam resort. 

 

Dag 11 - 12: Tampere; de saunahoofdstad

Vandaag ga je naar Tampere, de saunahoofdstad van de wereld. Maak onderweg vooral een stop bij het Serlachius kunst museum in Jyväskylä. Eenmaal aangekomen in Tampere kun je gaan genieten van sauna's, de jacuzzi en allerlei spa-behandelingen. Je kunt hier ook riverfloaten. In een reddingsvest laat je je, volledig ontspannen, meevoeren door de rivier. Je komt helemaal tot rust. Na al dat relaxen toe aan een beetje actie? Ga kajakken op het Vanajameer of bezoek een van de nationale parken in de omgeving, zoals Seitseminen of Helvetinjärvi. Je verblijft twee nachten in een particulier landhuis op 25 km buiten de stad. 

Wist je dat er in Finland meer sauna's dan auto's zijn? Er zijn er zelfs meer dan 3 miljoen. Ongeveer een derde van alle sauna's in de wereld is in Finland te vinden.

 

Dag 13 - 14: Lahti

Je rijdt vandaag alweer  naar de laatste bestemming van deze reis; Lahti. Onderweg kan je stoppen bij Littala village, waar je leert hoe glas gemaakt wordt. Ook hier kan je tot rust komen in de Finse sauna. Stap in de roeiboot naar een onbewoond eiland en geniet van de rust en de natuur op je eigen eiland. Je bereid samen met de gids een Finse lunch en gaat picknicken bij een kampvuur. Wil je meer leren over het dagelijkse leven van de Finnen? Ga dan op bezoek bij een Fins gezin, waar je leert om traditionele 'pulla' te maken. Je verblijft twee nachten in een hut aan het meer.

 Finland wordt vaak gezien als een winterse bestemming, maar juist in de zomer zal dit prachtige land je verrassen. We vertellen je graag meer over een rondreis Finland in de zomer.

 

Dag 15: Terugreis

Je reis zit er alweer op! Vandaag rijdt je in circa anderhalf uur terug naar Helsinki waar weer op de boot of het vliegtuig naar huis stapt.  

Er is nog zo veel te beleven in het prachtige Finland! Lees hier de voordelen van langer op reis gaan.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Suvi je wensen door en ze stuurt je een voorstel op maat.

Zonder vliegen naar Finland

Je kunt met de auto en de boot reizen naar Helsinki. In 5,5 uur rijd je vanuit Nederland naar de haven van Travemünde in Duitsland en na 29 uur op de boot rijd je in Helsinki weer van boord. Dat is nog eens ontspannen reizen!

Met het vliegtuig naar Finland

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Finland boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen.
 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je Finland rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Finland

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Finland. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Finland

Beste reistijd Finland

Credits voor foto's: Julia Kivela | Visit Finland, Mikko Nikkinen en Harri Tarvainen | North Karelia