Met de trein naar Georgië? Kan dat? Ja dat kan! Nou ja, bijna dan. Wie de spoorkaart er bij pakt, ziet dat Georgië momenteel niet is aangesloten op het Europese treinnetwerk. Maar de trein komt wel heel dichtbij, en dat laatste stukje pak je gewoon de bus, boot of een taxi. De eerste optie is waarschijnlijk de optie waar je het eerst aan denkt, namelijk via Istanboel. En dit is inderdaad een schitterende reis, mits je de tijd hebt. De tweede optie is minder bekend, maar daarom niet minder interessant, namelijk met de trein tot aan Odessa (Oekraïne) en daar de veerboot naar Batoemi in Georgië. De derde optie is het makkelijkst te regelen, is het snelst en is ook nog eens heel interessant. Het is tevens de route waar je niet snel aan denkt, namelijk de route via Moskou en het zuiden van Rusland.

Zo boek je je treinrondreis naar Georgië

Better Places is gespecialiseerd in individuele reizen op maat. We brengen je rechtstreeks in contact met reisexperts die ter plaatse wonen. Zo ook in Georgië. Laat George, de reisexpert van Georgië, je wensen weten, ontvang een reisvoorstel op maat en stel samen je ideale rondreis samen.

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje. 

Reizen met de trein naar Georgië

  • De eerste optie is via Instanboel, mits je de tijd hebt
  • De tweede optie, reis met de trein naar Odessa (Oekraïne). Vervolgens pak je de veerboot naar Batoemi in Georgië
  • De derde optie is via Moskou, dit is de snelste route

Trein naar Georgië – Routes

  • Via Turkije dwars door Anatolië: De reis via de routes van de Oriënt Express en dwars door Turkije zal iedereen tot de verbeelding spreken.
  • Via de Zwarte Zee: Flink van de gebaande paden, verrassend eenvoudig en zeer fascinerend is de route waarbij je van Oekraïne naar Georgië met de veerboot vaart.
  • Via de Russische steppe en over de Hoge Kaukasus: Reizen door Rusland is machtig en groots. De afstanden zijn lang, maar de treinen zijn zeer comfortabel.

Zie de treinreis als vakantie

Bedenk bij al deze treinreizen naar Georgië dat dit prachtige, maar lange reizen zijn! De reis naar Georgië moet je dan ook als deel van je vakantie zien en niet slechts als middel om er te komen. De minimale reistijd is een week, maar twee weken is veel realistischer als je ook her en der wat langer wilt blijven en wat wilt zien en ondernemen.

George, de reisspecialist van Better Places in Georgië kan jouw reis wel in Batoemi of Kazbegi laten beginnen, maar hij kan niet bemiddelen bij het kopen van treinkaartjes voor Rusland, Oekraïne of Turkije. Het verplichte visum voor Rusland dien je zelf te verzorgen, bijvoorbeeld via de visumcentrale.

Met de trein naar Georgië is niet alleen leuk en ontspannen. Het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu dan vliegen. Hier lees je over alle voordelen van reizen met de trein.

Trein naar Georgië via Turkije – In het spoor van de Oriënt-Express

Via Turkije reizen is gevaarlijk. Nee, niet écht gevaarlijk. Gevaarlijk omdat de kans heel groot is dat je er niet meer weg wilt en niet in Georgië raakt. De treinreis naar Istanboel alleen al is een avontuur. Via München, Zagreb, Belgrado en Sofia bijvoorbeeld, reis je in het spoor van de Oriënt Express. Maar er zijn vele routes die naar de grootste stad van Turkije leiden. Je kunt bijvoorbeeld ook via Tsjechië, Hongarije en Roemenië.

Reisindicatie: Met alleen de noodzakelijk tussenstops en het gebruik van de nachttrein tussen München en Zagreb duurt de reis naar Istanboel zo’n vier dagen. Je maakt deze reis dus het best als je minimaal een week de tijd hebt.

Langs de kust van de Zwarte Zee

Vanuit Istanbul is het makkelijk genoeg om in Georgië te komen. Volg bijvoorbeeld de kustlijn van de Zwarte Zee via Sinop en Trabzon. Langs de kust rijden overal minibusjes. Vanuit Trabzon maak je een uitstapje naar het Pontische Gebergte bij Kaçgar, een fantastisch wandelgebied met besneeuwde bergen, waar je bijzonder weinig andere mensen tegenkomt. Terug in Trabzon neem je een dolmus (minibus) naar de grens (2½ uur) en een uur nadat je de grens gepasseerd bent, zit je op de boulevard van Batoemi aan de khinkali (Georgische dumplings).

Reisindicatie: Deze reis langs de kust is echt slow-travel. Voor de rit van Istanboel naar Batumi kun je rustig een week uittrekken, zeker als je ook in Kaçgar stopt.

Dwars door Anatolië

Wil je wat sneller naar Georgië en trouw aan de trein blijven, dan kan je met de HSL van Istanboel (station Söğütlüçeşme – zeg dat maar eens snel achter elkaar) in minder dan 5 uur naar Ankara. Vanuit Ankara vertrekt elke avond rond de klok van zes de Dogu Express naar het uiterste oosten van het land. Deze trein doet er ruim 24 uur over om in Kars te komen. Vanuit Kars kun je met minibusjes of – nog praktischer in deze contreien – per taxi naar de grens bij Akhaltsikhe (175 km van Kars) en hier je reis door Georgië laten beginnen.

Reisindicatie: Indien je op dag 1 vanuit Istanboel de HSL naar Ankara neemt en diezelfde avond in Ankara op de trein naar Kars stapt, kom je in de avond van dag 2 in Kars aan. Hier overnacht je en op dag 3 rij je in een paar uur naar Akhaltsikhe in Georgië.

Trein naar Georgië – Via Oekraïne en de Zwarte Zee

Wie wat minder in de trein wil zitten en wel van een boottocht houdt, kan in de sporen van Jason en zijn Argonauten treden. Net als Jason vaar je de Zwarte Zee over en kom je aan in het mythische Colchis – het huidige westen van Georgië – het land waar Jason het Gulden Vlies verkreeg.

De kortste en makkelijkste route om in Odessa te komen is via Polen. Onderweg zou je kunnen stoppen in Krakau en L’viv. Met name L’viv, in het westen van Oekraïne, is een nog relatief onontdekte parel en deze oude stad schreeuwt om bezocht te worden. Vanuit L’viv gaan er rechtstreekse nachttreinen naar Odessa. Vanuit het centrum van Odessa sta je snel bovenaan de beroemde Potemkin Trappen en kijk je uit over de Zwarte Zee.

Van Odessa naar Batoemi

Vanuit de havens 30 km ten zuiden van Odessa vetrekken wekelijks de MS Kaunas en MS Greifswald naar Batoemi in Georgië. Vanaf € 160,- pp (inclusief maaltijden) heb je al een enkeltje Georgië in een gedeelde tweepersoonscabine. De boot vertrekt altijd ’s avonds en na 3 nachten (twee volle dagen op zee) kom je ’s ochtends aan in Batumi. Eenmaal aangekomen in Batumi kan je reis in Georgië beginnen, bijvoorbeeld – om de sfeer te blijven – met een treinrit van Batumi naar Tbilisi.

Reisindicatie: Met twee vrije dagen in zowel Krakau, L’viv als Odessa kom je – inclusief reisdagen – ’s ochtends op dag 11 aan in Batumi.

Trein naar Georgië – Via de steppe Rusland

Met de trein door Rusland is iets wat elke reiziger eigenlijk op z’n minst een keer in z’n leven gedaan moet hebben. En dat hoeft echt niet per se die Trans-Siberië Express te zijn. In Rusland rijden namelijk honderden treinen die enorm lange afstanden afleggen. Er gaan rechtstreekse treinen van Moermansk in het verre noorden rechtstreeks naar Sotsji aan de Zwarte Zee en van Moskou en Sint-Petersburg naar alle uithoeken van het Russische Rijk en Centraal-Azië. Dagelijks gaan er ook meerdere treinen naar het zuiden van Rusland, en die moet je hebben om met de trein naar Georgië te komen.

Volgograd

Volgograd is een grote, maar zeer rustige stad. Dat was wel anders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier, toen de stad nog Stalingrad heette, zijn de heftigste gevechten van die hele oorlog gevoerd en werd de ondergang van Hitler ingeluid. ‘Stalingrad’ is voor de Russen dan ook synoniem aan Russische trots. Stalingrad werd zo goed als verwoest en in het huidige Volgograd is niets meer over van die tijd, op 1 gebouw na, de ruïnes van de broodfabriek. Ter herdenking van de slag om Stalingrad werd in de jaren zestig een 85 meter hoog standbeeld van een vrouw met opgeheven zwaard geplaatst. Dit enorme standbeeld – “Het Moederland Roept”- alleen al is de moeite van een stop in Volgograd waard.

Trein naar Georgië – in het spoor van de Kozakken

Na Volgograd gaat de treinreis over de oneindige steppe van Rusland, het land van de Kozakken. Af en toe stopt de trein in een klein dorp, waar je op het perron versbereid eten kunt kopen. Verder kun je uren blijven staren over de vlaktes.

Na nog een dag in de trein eindigt het spoor aan de voet van de Hoge Kaukasus, in de stad Vladikavkaz. Het is een typisch Russische en relaxte stad, waar het prima een nacht toeven is voor de laatste etappe. Vlakbij Vladikavkaz ligt overigens het stadje Beslan. Hier kun je “School #1” bezoeken, de plek van de terroristische aanval op in 2004. De ruïnes van de school zijn omgebouwd tot een zeer emotionele herdenkingsplek en zullen je niet onberoerd laten.

De Kaukasus over

Vanuit Vladikavkaz gaat er geen trein verder zuidwaarts, maar er gaan bussen en taxi’s naar de 40 km verderop gelegen grens met Georgië. Opmerkelijk genoeg blijft het vrij lang vlak. Opeens rij je de hoogte in en sta je op de grens met Georgië. Direct aan de andere kant is een totaal andere wereld en is Rusland figuurlijk meteen heel ver weg. Je rijdt door de Darial Koof, een ongelooflijke mooie kloof waar de rivier de Terek zich een weg baant tussen de toppen van de Kaukasus. Een uur na de grensovergang ben je in Stepantsminda en kun je genieten van een Georgische wijntje en chatsjapoeri (Georgisch kaasbroodje).

Vanuit Kazbegi ben je in enkele uren in Tbilisi, maar dit gebied hoort absoluut bij de hoogtepunten van Georgië. Je kunt George, de reisspecialist voor Better Places in Georgië, dan ook gerust vragen om je reis in Kazbegi te laten beginnen.

Reisindicatie: Op maandag- en zaterdagavond rijdt er een rechtstreekse trein van Berlijn naar Moskou. Deze doet er een kleine 24 uur over. Het duurt dan dus 2 volle dagen (1 nacht in de trein) om in Moskou te komen. Moskou – Volgograd duurt tussen de 17 en 21 uur; Volgograd – Vladikavkaz nog eens 24 uur. De taxirit naar Kazbegi is slechts een paar uur; hier kan alleen de grensovergang voor wat vertraging zorgen.

Ga je op maandagochtend (dag 1) weg uit Nederland, dan ben je dinsdagavond (dag 2) in Moskou. Vertrek je op dag 3 uit Moskou, dan ben je op dag 4 in Volgograd. Vertrek je daar op dag 5, dan kom je op dag 6 in Vladikavkaz aan en na een nacht daar ben je op dag 7 in Georgië.

Naar Azerbeidzjan kan ook!

Heb je interesse in een reis die Georgië met Azerbeidzjan combineert? Er gaat vanuit Moskou wekelijks een rechtstreeks trein naar Baku. Deze trein gaat ook via Volgograd en volgt daarna de kust van de Kaspische Zee door Dagestan. Twee dagen nadat je Moskou verlaten heb, stap je uit in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Reizen met de trein is duurzamer dan het vliegtuig

Oeps! De uitstoot van een retourvlucht van Amsterdam naar Tbilisi is 1794 kilogram. Dit is veel en ook een stuk hoger dan als je ervoor kiest om met de auto naar Tbilisi af te reizen. Door met de auto te reizen, is je uitstoot per twee personen bijna twee keer zo laag. Zit je met twee personen in een auto? Dan is het verschil in CO2-uitstoot met het vliegtuig niet zo heel groot. Maar reken je de andere broeikasgassen ook mee? Dan is het zeker de moeite waard om met de vierwieler op stap te gaan.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met George, de reisexpert Georgië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij George. 

Ontvang een voorstel op maat

Geef George je wensen door en hij stuur je een voorstel op maat

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Wales kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar Georgië, vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.