Moldavië is niet het eerste land waar je aan denkt om met de trein naar toe te gaan, maar het is een fantastische railroadtrip en een stuk minder ingewikkeld dan je wellicht denkt.

De eerste optie die waarschijnlijk in je opkomt, is om via München, Wenen, Boedapest en Boekarest te reizen. En dat is inderdaad een prachtige reis. Kijk hier voor de opties en een beschrijving van deze route naar Boekarest. Maar er is nóg een route; eentje die minder voor de hand ligt, maar die minstens zo interessant is: namelijk de route via Polen en Oekraïne. Wij geven je meer advies over reizen per trein naar Moldavië!

Met de trein naar Moldavië

  • Een leuke tussenstop in Berlijn
  • Ga naar het gezellige Krakau
  • Wandelen in de Poolse en Oekraïense Karpaten
  • Via de Zwarte Zee naar Chisinau

Route via Polen en Oekraïne

  • Berlijn : De Duitse hoofdstad is hip & happening, maar het verleden is nog altijd zichtbaar. 
  • Krakau & Auschwitz : De pracht van de oude stad Krakau staat in schril contrast met de verschrikkingen van Auschwitz. Beiden zijn een bezoek meer dan waard.
  • Poolse & Oekraïense Karpaten : Twee landen, één gebergte: ontelbare wandelmogelijkheden.
  • L’viv, Kiev & Odessa : Onbekend maakt onbemind. De drie grootste steden van Oekraïne doen in schoonheid en geschiedenis niets onder voor de Centraal-Europese steden.

Neem de tijd om ergens echt te zijn, een plek te ervaren en kennis te maken met de bewoners. Lees meer over de voordelen van slow travel.

Trein naar Moldavië: Berlijn

Je eerste stop is Berlijn. Er gaan dagelijks meerdere rechtstreekse treinen vanuit Nederland naar Berlijn voor een zeer schappelijk prijsje als je er vroeg bij bent. Berlijn is nog altijd een van Europa’s meest toonaangevende steden als het gaat om kunst en uitgaan, dus blijf zeker een paar dagen hangen. Wie Berlijn zegt, zegt nog altijd Muur. En hoewel die alweer een tijdje weg neergehaald is, zal de muur altijd blijven fascineren. Kijk hier eens voor meer info over de geschiedenis, waar je nog stukken kunt zien en hoe je de volle 160 km kunt fietsen waar de muur ooit stond (Berliner Mauerweg).

Dwalen door Krakau

Voor je reis naar Moldavië pak je vanuit Berlijn de trein naar Polen. Je kunt in 1 dag naar Krakau reizen (via Wroclaw of Warschau), maar een tussenstop in een van deze steden is ook zeer de moeite. Welke route je ook genomen hebt, ze komen allemaal samen in Krakau, misschien wel de mooiste stad van Polen, en je kunt hier rustig een paar dagen verblijven. Mijd dan wel de zomermaanden, want dan is het gewoon te druk. Vlakbij Krakau ligt Auschwitz. Een bezoek aan dit vernietigingskamp zal veel indruk maken en is eigenlijk een must voor iedereen.

Wil je ook met de trein naar Moldavië en ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Bekijk deze aflevering uit de serie Great Continental Railway Journeys. Een mooie documentaire over een treinreis richting Oekraïne.

Wandelen in de Poolse Karpaten

Krakau is overigens ook een goed beginpunt van een meerdaagse tocht door de Tatra, het gebergte op de grens met Slowakije. Vanuit Krakau ga je per trein of bus naar Zakopane, de toegangspoort tot de Hoge Tatra aan de Poolse kant. Neem de kabelbaan naar de bijna 2000 meter hoge Kasprowy Wierch en ga aan de wandel! Ook hier geldt dat hoog zomer niet de beste tijd is om te gaan.

Trein naar Moldavië: L'viv

Vanuit Krakau neem je de rechtstreekse (nacht)trein naar Oekraïne. Net over de grens in Oekraïne ligt L’viv, een van de mooiste en oudste steden van Europa, maar nog zonder de hordes toeristen. Van alle Centraal-Europese steden heeft L’viv waarschijnlijk de beste verhouding van het aantal bezoekers en de schoonheid van de stad. L’viv (L’vov, Lemberg) hoorde altijd bij de Oostenrijk-Hongarije en Polen en pas in de Tweede Wereldoorlog kwam de stad onder Sovjetgezag. Deze prachtige Middeleeuwse stad verdween daarmee achter een ijzeren gordijn dat pas in de jaren negentig weer open ging.

Moldavië en Oekraïne zijn prima te combineren in één uitgebreide rondreis. Kijk maar eens naar deze voorbeeldreis waarbij je met je eigen auto langs de mooiste plekken reist.

Wandelen in de Oekraïnse Karpaten

Vanuit L’viv kun je nog een zijspoor nemen, weer naar de Karpaten, maar dit keer die in Oekraïne. Neem eerst de trein naar het rustige Ivano-Frankivsk. Vanuit hier boemelt een trein zuidwaarts dwars door de Karpaten naar Rachiv aan de Roemeense grens. Onderweg zijn er genoeg dorpen, bijvoorbeeld Jaremtsje, waar je in een homestay terecht kunt. De hoogste berg van Oekraïne, de Hoverla (2061 m) wacht op je om beklommen te worden. De Oekraïense Karpaten bieden prachtige natuur, heerlijk eten, traditie en gastvrijheid, maar dan op kleine schaal en zonder massatoerisme. Het voelt hier echt als een ander Europa.

Wil je tijdens je treinreis zo duurzaam mogelijk overnachten? Boek dan je hotels via Book Different. Zij selecteren hotels niet alleen op prijs, maar ook op de impact die de accommodatie heeft op het milieu.

Via de Zwarte Zee naar Chisinau

Na de Karpaten keer je terug naar L’viv voor de snelle verbinding met Odessa of Chisinau, of je gaat boemelend verder Roemenië door op weg naar Moldavië. Vanuit L’viv kun je met een overstap naar Chisinau, maar je kunt ook nog een laatste stop maken in Odessa of Kiev. Kiev is de bruisende hoofdstad van Oekraïne en opstappunt van de zeer fascinerende dagtocht naar Tsjernobyl. In Odessa werden in de tijd van de Russische tsaren Westerse architecten, kunstenaars en vaklieden aangetrokken waardoor de stad nog altijd erg Italiaans en Frans aandoet. Het is een prima stad met stranden, goede restaurants en mooie parken om dit deel van je reis te eindigen of te beginnen. Vanuit Odessa vertrekt de veerboot naar Georgië en er gaat een rechtstreeks trein naar Chisinau in Moldavië.

Plan jouw reis naar Moldavië

Ben je op zoek naar een bijzondere Moldavië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Andrei, de reisexpert in Moldavië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Andrei.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar Moldavië, vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.