Ruige natuur, spiegelende meren, oude steden en indrukwekkende kastelen: Schotland is één van de mooiste reisbestemmingen van Europa. En je kunt het land makkelijk op een duurzame manier bezoeken. Met de trein naar Schotland reizen is eenvoudig en ter plekke kun je rondreizen met een elektrische huurauto. We leggen je graag uit hoe je met de trein naar Schotland kunt reizen.

Zo boek je je treinrondreis naar Schotland

Better Places is gespecialiseerd in individuele reizen op maat. We brengen je rechtstreeks in contact met reisexperts die ter plaatse wonen. Zo ook in Schotland. Laat Henk, de reisexpert van Schotland, je wensen weten, ontvang een reisvoorstel op maat en stel samen je ideale rondreis samen.

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje. 

Waarom met de trein naar Schotland

  • Met de trein reizen is beter voor het klimaat dan vliegen
  • Met een treinreis begint je vakantie zodra je je voordeur uitstapt
  • Je bent met de trein binnen één dag in Schotland

Met de trein naar Edinburgh of Glasgow

Er zijn verschillende manieren om met de trein naar Schotland te reizen. De snelste manier is de Eurostar. Die vertrekt in Amsterdam of Rotterdam en daarmee reis je in één keer naar London. In London stap je over naar Edinburg of Glasgow, de Schotse steden die het makkelijkst met de trein te bereiken zijn.

Interrailen

Interrailen is een mooie manier om te reizen naar je bestemming. Met een Interrail Pass reis je onbeperkt over alle grenzen in Europa heen met slechts één ticket. Er is keuze genoeg met meer dan 40.000 bestemmingen in zeker 30 landen. Je reist rond zonder lange incheckprocedures of wachtrijen en kan genieten van meer beenruimte, geen bagagebeperkingen, wifi en een geweldig uitzicht. Daarnaast kan je ook gebruik maken van nachttreinen, zodat je sneller lange stukken kunt overbruggen. Neem een kijkje welke treinpas het beste bij jouw plannen past.

In één dag met de trein naar Schotland

Deze reis kost je slechts een dag: de Eurostar vertrekt rond 08.00 uur 's ochtends uit Amsterdam. Rond 11.00 uur lokale tijd sta je op London St. Pancras International in hartje London. Binnen vijf minuten wandel je naar station London Kings Cross, je trein naar Schotland vertrekt om 12.00 uur en rond 16.30 uur rijd je het sfeervolle Edinburgh (of Glasgow) binnen. Zo kun je eerst de leukste plekjes van deze sfeervolle stad verkennen voordat je begint aan je prachtige rondreis door de Schotse Hooglanden. 

Neem de beroemde Caledonian Sleeper-nachttrein

Volg je bovenstaande beschrijving, dan reis je overdag. Je kunt het ook anders doen en in London de beroemde Caledonian Sleeper-nachttrein naar Schotland nemen. De Caledonian Sleeper is een verzamelnaam voor nachttreinen die London verbinden met steden in heel Schotland. Ga je voor de Caledonian Sleeper-nachttrein, dan kun je kiezen uit twee routes: de Lowland-route naar Edinburgh of Glasgow of de Highland-route naar Fort William, Inverness of Aberdeen. In 2019 werden er gloednieuwe nachttreinen geïntroduceerd op het traject London-Edinburgh/Glasgow. Voor meer informatie over de dienstregeling kun je kijken op de website van ScotRail.

Schotland is niet de enige bestemming die goed te bereiken is met de trein. Lees meer over alle mogelijkheden om je treinreis binnen Europa te boeken.

Met de nachttrein naar Schotland

De Caledonian Sleeper vertrekt vanaf station London Euston. Neem je deze trein naar Edinburgh of Glasgow? Dan neem je om 16.15 uur de Eurostar vanuit Amsterdam. Je komt aan op London St. Pancras International en loopt binnen een kwartier naar London Euston Station. Net voor middernacht neem je de Caledonian Sleeper. Een luxe treinritje, want je slaapcoupé beschikt over een eigen douche en toilet. 's Ochtends word je wakker met uitzichten over de Schotse natuur en ben je in een andere wereld.

Met de trein en boot naar Schotland

Het is ook mogelijk om een andere route te kiezen en in het Noord-Engelse Newcastle aan te komen. In dat geval neem je de DFDS-ferry van IJmuiden naar Newcastle. Dit is een nachtferry: je vertrekt om 17.30 uur en komt de volgende ochtend om 09.15 uur in Newcastle aan. De boot is comfortabel, heeft goede hutten, bars en restaurants. Een relaxte manier van reizen dus! Een bus brengt je binnen een half uur naar Newcastle Central Station, waar je de trein naar Edinburgh neemt. Deze rit duurt zo'n anderhalf uur. Je kunt natuurlijk ook een auto huren in Newcastle en zo je rondreis Schotland beginnen.

Trein is duurzamer dan vliegen

Met de trein naar Schotland is een bijzonder avontuur. Het is ook nog eens een stuk duurzamer dan vliegen. Hoeveel de trein scheelt ten opzicht van het vliegtuig? Dat zie je in deze infographic. Reis je met twee personen van Amsterdam naar Edinburgh? Dan stoot je met de trein 150kg CO2 per persoon minder uit dan met het vliegtuig. Dat scheelt nogal wat! Zeker als je bedenkt dat we per persoon maximaal 1500kg CO2 per persoon per jaar mogen besteden, als we onder de 1,5 graden opwarming willen blijven. Met een enkeltje Schotland heb je al eentiende van je persoonlijke CO2-budget verbruikt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere broeikasgassen die vliegtuigen veroorzaken. 

Plan jouw reis naar Schotland

Ben je op zoek naar een bijzondere Schotland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Henk, de reisexpert voor Schotland. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Henk.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar Schotland reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar Schotland, vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan

Veelgestelde vragen met de trein naar Schotland

Is een treinreis naar Schotland beter voor het klimaat dan een vlucht?

Hoe kun je binnen Schotland het beste reizen?

Wat is de beste reistijd voor een treinreis naar Schotland?