Tips voor een duurzame Myanmar reis

Er zijn vele manieren waarop ook jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Bekijk al onze tips voor duurzaam reizen. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je verzameld om te laten zien hoe je tijdens je reis door Myanmar prachtige duurzame ervaringen kan opdoen. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Duurzaam reizen in Myanmar

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen brengt ook risico’s met zich mee voor natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen. Duurzaam toerisme draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen, op de juiste manier omgaan met dieren, zo min mogelijk milieuvervuiling, kleinschaligheid, werkgelegenheid voor locals.

Bekijk de ultieme Myanmar vakantie voor een reis met de meeste positieve impact. Dit is de ideale route volgens Nwai, onze reisexpert, met unieke excursies en lokale overnachtingen.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Er zijn allerlei manieren waarop we met onze reizen samen een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Eind september 2015 is er door de Verenigde Naties een wereldwijde agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) vastgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. In Myanmar zijn ze de economische groei (doel 8) volop aan het stimuleren, zodat inwoners meer verdienen en het land zich verder ontwikkeld. 

Je kunt als vegetariër ook prima terecht in Myanmar. Zo kun je er lekkere vegetarische curry's eten en een salade van theeblaadjes.

Lokale ervaringen

Tijdens onze duurzame rondreizen door Myanmar worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. We bieden diverse bijzondere ervaringen aan waar je bijvoorbeeld bij de lokale gemeenschap thuis overnacht, zoals het bezoek aan het Inlemeer of een bijzondere excursie maakt waar je leert over de cultuur van de Birmezen. Zo bieden we een lokale excursie aan waar je kennis kunt maken met het boeddhisme en verschillende gemeenschappen kunt bezoeken. Ook kun je een bezoek maken aan de staat Chin, waar de beroemde tribale vrouwen van Mindat leert kennen, die de traditionele full-face tattoos met eer dragen. Zo kom je in contact met de lokale bevolking en met jouw bezoek steun je ook de lokale gemeenschap. 

Plastic vrij reizen

Het zal je niet verbazen dat het kraanwater in Myanmar niet veilig is om te drinken. Dat geldt tenslotte voor zo ongeveer alle landen in Azië. De meeste mensen kopen daarom veel plastic flessen met mineraalwater tijdens hun reis. Wist je dat reizigers gemiddeld 2 flesjes per persoon per dag gebruiken? Dat zijn bijna 42 flesjes tijdens een rondreis van 3 weken! Soms wordt het plastic in Myanmar gerecycled, maar meestal wordt het verbrand of belandt het in de natuur. Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places.

Duurzame overnachtingen 

De accommodaties waarvan we gebruik maken tijdens een rondreis in Myanmar zijn altijd authentieke en duurzame verblijven. De accommodaties beschikken over altijd lokaal personeel die je met open armen ontvangt. De meeste accommodaties zijn kleinschalige bungalowcomplexen en liggen op een goede locatie ten opzichte van de bezienswaardigheden. Op een aantal plaatsen kun je genieten van een zwembad en de mooie omringende natuur. Al het eten dat de accommodaties serveren lokaal ingekocht of zelfs uit eigen tuin! Een echte aanrader om te verblijven is A Little Eco Lodge aan het Inlemeer. Hier verblijf je in een ecologische lodge, gelegen tussen de rijstvelden, die is gemaakt van natuurlijke materialen. Hier verblijven is alleen al een ervaring!