Top 5 reistips van Myanmar volgens Nwai 

Hartelijke lokale bewoners
Trekking door de bergen
Duizenden tempels
Culturele schatten
Bruisende markten

Meet the locals

Het hoogtepunt van je reis door Myanmar zijn de mensen. Overal waar je komt word je enthousiast begroet door nieuwsgierige locals die graag een praatje met je willen maken. Dat leidt tot talloze leuke ontmoetingen. Van thee drinken met jonge nonnen in een klooster tot Engels oefenen met de lokale fietsenmaker, elke dag wachten weer nieuwe kennismakingen met hartelijke Myanmarezen.

Verken de tempelvlakte van Bagan

Hoeveel foto’s je er ook van hebt gezien, de eerste aanblik van de tempelvlakte van Bagan is overweldigend. Ruim 2200 tempels, allemaal anders qua bouwstijl en uitstraling, liggen voor je op een enorme vlakte. Deze oude koninklijke hoofdstad is in één woord onvergetelijk en je hebt zeker twee volle dagen nodig om de meest indrukwekkende tempels te bezoeken. Dat kan per auto, paard en wagen of per fiets. Net waar je zin in hebt.

De lekkerste gerechten, met de minste impact op het milieu! Ook in Myanmar smikkel je van de lekkerste vegetarische gerechten

Geniet van het leven op het Inle Lake

Een bezoek aan het Inle Lake mag niet ontbreken tijdens je reis door Myanmar. Huur een kleine boot met een lokale stuurman en ga het meer op voor een prachtige dag varen. Bezoek drijvende dorpen, levendige markten en kleine fabriekjes en zie hoe de bevolking met de hand producten maakt. Een aanrader zijn de weverij en het sigarenfabriekje, waar vrouwen moeiteloos de dikste sigaren draaien. Aan de rand van het Inle Lake vind je ook indrukwekkende tempels en natuurlijk moet je zien hoe de vissers roeien met hun benen, een speciale techniek die uitstekend werkt.

 

Bekijk de Shwedagon Pagode tegen zonsondergang

Het is één van de bekendste plekken van het land: de Shwedagon Pagoda in Yangon. Shwedagon is de heiligste Boeddhistische tempel van Myanmar en wordt dan ook druk bezocht door de Myanmarezen. De gouden pagode is onderdeel van een enorm tempelcomplex, met talloze stupa’s, Boeddhabeelden en gebedsruimtes. Dit is een perfecte kennismaking met het dagelijkse leven van de locals, voor wie het geloof bijzonder belangrijker is. Bezoek de pagode aan het einde van de dag. Dan is het druk met lokale gezinnen en zet de ondergaande zon de gouden stupa’s in vuur en vlam.

Bezoek de tempels van Kakku

Het is even rijden vanuit het Inle Lake, maar dan heb je ook een heel bijzondere dagtrip: een bezoek aan de tempels van Kakku, die beheerd worden door het Pa-O-volk. Op een vierkante kilometer vind je hier zo’n 2500 stupa’s, dicht bij elkaar en in nette rijen. Van een afstand lijkt het net alsof ze allemaal hetzelfde zijn, maar als je tussen de hoge tempels door wandelt, zie je dat het individuele meesterwerken zijn. De kleuren, bouwstijlen en de versieringen zijn allemaal verschillend en dat betekent dat er heel wat te ontdekken is. De oudste stupa’s dateren uit de zestiende eeuw en in de eeuwen daarna zijn er steeds meer tempels toegevoegd. Erg interessant!

Dit jaar hebben we uitgeroepen to jaar van het reizen met een positieve impact! Lees hier wat dat betekent.

Reis van de gebaande paden

Myanmar staat pas relatief kort in de kijker als reisbestemming en elke reis is eigenlijk ‘off the beaten track’. Maar buiten de grote vier (Yangon, Inle Lake, Mandalay en Bagan) valt er nog veel meer te ontdekken. In het noorden liggen bijvoorbeeld slaperige, sfeervolle dorpjes waar mensen nog steeds leven zoals ze dat al tientallen jaren doen. Een voorbeeld is Hsipaw, van waaruit je prachtige wandeltochten kunt maken. Kies je voor een meerdaagse tocht, dan loop je door dorpjes waar nog weinig reizigers voet hebben gezet. Een tweede tip is het stadje Pyin Oo Lwin, het centrum van de zijde-, bloemen- en koffieteelt van Myanmar. Hier rijden nog traditionele paardenkoetsjes langs de koloniale huizen.

Ga shoppen op de meest bruisende markten

Bruisende markten met onbekende producten, kleurrijke mensen en levendige handel: daar is Myanmar sterk in. Rond het Inle Lake worden elke dag lokale markten gehouden. Het is geweldig om daar te genieten van de drukte en praatjes te maken met de verkopers. Een grote aanrader is de markt van Taunggyi, in de buurt van het Inle Lake. Hier komen handelaren uit de hele omgeving samen om te verkopen en zo krijg je een goed beeld van de vele kleurrijke volkeren die in dit deel van Myanmar leven.

Maak een trekking door de bergen van Kalaw

De bergen rond Kalaw vragen erom om je wandelschoenen aan te trekken en de prachtige natuur te verkennen. Je kunt talloze verschillende trekkings maken, variërend qua lengte en zwaarte. Zelfs meerdaagse tochten zijn mogelijk, met als bekendste optie de trekking naar het Inle Lake. Welke route je ook kiest, de berglandschappen zijn schitterend en onderweg loop je langs traditionele dorpen bestaande uit houten huisjes. Weer een mooie kans om kennis te maken met de vriendelijke Myanmarezen.

Bij Better Places boek je zelf een vlucht naar Myanmar. Om je te helpen hebben we handige tips op een rijtje gezet.

Bewandel de langste teakhouten brug ter wereld

Met 1200 meter is de U Bein Brigde in Amarapura de langste houten brug te wereld. De hele dag lopen en fietsen locals hier overheen en het is geweldig om de levendige drukte te bezoeken. Rennende kinderen, monniken in gedachten verzonken, vrouwen met kruiken op hun hoofd: hier is altijd iets te zien. Tegen zonsondergang is het aan te raden om een roeibootje te regelen en het ondergaan van de zon vanaf het water te bekijken. Ideaal om de mooiste foto’s te maken!

Ontdek de culturele schatten rondom Mandalay

Mandalay is de culturele hoofdstad van Myanmar en dat betekent dat je hier prima een aantal dagen door kunt brengen. De stad zelf heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals Mandalay Hill en de Mahamuni Paya, met haar met dikke lagen bladgoud bedekte Boeddha. Maar het zijn de vier oude koningssteden rond de stad die dit gebied echt bijzonder maken. Ava, Amarapura, Sagaing en Mingun zijn compleet anders qua karakter en allemaal de moeite van het bezoeken waard. Sagaing is bijvoorbeeld bezaaid met tempels, gelegen op een heuvel. Naar de enorme tempelruïne van Mingun ga je per boot en de schatten van Ava kun je het beste met paard en wagen bekijken. Een must voor cultuurliefhebbers!

Plan jouw reis naar Myanmar

Ben je op zoek naar een bijzondere Myanmar rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nwai, de reisexpert in Myanmar. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nwai.

Myanmar met kinderen

Wil je graag naar Myanmar reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Myanmar met kinderen.

Beste reistijd Myanmar

De beste reistijd Myanmar is van november tot en met april, de droge tijd. Echter, ook in de overige maanden is een rondreis Myanmar prima mogelijk. Lees meer over de beste reistijd Myanmar.

Duurzaam reizen in Myanmar

Myanmar is een prachtig land dat nog niet heel bekend is onder de reizigers. Een mooie plek om te overnachten bij lokaal gerunde accommodaties, tempels te bezoeken en te wandelen door ongerepte landschappen. Myanmar heeft ook verschillende gezellige homestays, waar je even deel uitmaakt van het leven van lokale families en prachtige ecolodges waar zorg voor de natuur voorop staat. Bekijk hier de accommodaties. 

Meer inspiratie voor je Myanmar rondreis

Wil je meer lezen over Myanmar en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Myanmar veel gezien. Lees meer over haar reiservaringen in Myanmar.