Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

 • Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
 • Steripen
 • Grayl Waterfilter
 • Lifestraw Go 2 Stages
 • Tips voor minder plastic tijdens je reis!

Tip 1: Bijvullen in het hotel

Samen met onze lokale reisexpert Nwai proberen we de eigenaren van de accommodaties waar we mee samenwerken te stimuleren gefilterd water aan te bieden. Op sommige plekken kun je daarom ’s ochtends bij het ontbijt gewoon je waterfles bijvullen. Is er nog geen tappunt aanwezig? Dan kun je altijd vragen om gekookt water. Als je slim bent vraag je het de avond ervoor en laat je het water ’s nachts in de koelkast zetten. Vertel vooral ook waarom je het zo doet. Als hoteleigenaren vaak genoeg horen dat gasten liever gefilterd water hebben dan plastic flessen, dan gaan ze vanzelf iets veranderen.

Tijdens de Myanmar rondreizen maken we gebruik van duurzame accommodaties. Het resort bij Ngwe Saung Beach heeft de ASEAN Green Hotel Award gewonnen met hun "Say no to plastic" service. Bekijk hier meer Myanmar overnachtingen.

Tip 2: Vul je waterfles gemakkelijk bij door water donaties

In Myanmar kan het erg warm zijn en dan loopt het watergebruik al snel op. Het is heel verleidelijk om steeds een nieuwe fles ijskoud water te kopen. Wacht even! Het kan ook anders. Neem je eigen hervulbare waterfles mee. In Myanmar wordt het doneren van water gezien als een goede daad. En zo kan het dat je in winkelstraten en bij tempels tappunten en potten met water tegenkomt. Het water is bedoeld voor iedereen, dus ook voor jou. Laat het water in de bruine potten liever staan. Maar het gedoneerde water in de blauwe tanks is gewoon veilig te drinken en vaak ook nog eens lekker koud. Daar vul je dus gemakkelijk je waterfles bij.

Neem een Steripen mee

Er zullen tijdens je rondreis vast momenten zijn waarop je fles leeg is en er geen tappunten in de buurt zijn. Geen zorgen. Ook daar hebben we aan gedacht. Je kunt bijvoorbeeld een Steripen aanschaffen. Dat is een klein apparaatjes dat met ultraviolet licht alle bacteriën en parasieten in het water doodt. Je hoeft alleen een minuutje in het water te roeren en violá: veilig drinkwater! De Steripen is in principe eindeloos te gebruiken. Het enige nadeel is dat hij op batterijen werkt. Het is slim om oplaadbare batterijen en een lader mee te nemen.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. De Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Tip 3: Maak gebruik van Refill not Landfill 

Refill not Landfill is een project wat begonnen is in Cambodja om er het gebruik van plastic waterfessen terug te dringen. Het project zet zich ervoor in dat er zo veel mogelijk waterpunten komen waar je je fles kunt bijvullen, en brengt deze punten in kaart. Er doen steeds meer bedrijven en andere organisaties mee, en ook het aantal landen in Zuidoost-Azië waar het project actief is neemt snel toe. Refill not Landfill is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Thant Myanmar, een NGO in Myanmar die zich eveneens inzet om plastic vervuiling terug te dringen. Er zijn al een aantal watertappunten in Myanmar en we verwachten dat er snel meer watertappunten van Refill not Landfill zullen verschijnen.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

 • Laat de plastic flesjes met water in je hotelkamer staan.
 • Neem een eigen tasje mee als je boodschappen of souvenirs gaat kopen.
 • Vraag de ober je drankje zónder rietje te serveren.
 • Gebruik niet onnodig veel badkamerproducten die in allemaal kleine, plastic flesjes komen.
 • Gebruik liever je eigen (milieuvriendelijke) doucheproducten in een grote fles.
 • Laat producten die je niet gebruikt in hun verpakking zitten en leg ze apart. Dan kan het kamermeisje na jouw vertrek zien dat ze het product niet weg hoeft te gooien.
 • Drink je graag frisdrank? Probeer dan zoveel mogelijk te kiezen voor drankjes in glazen flessen of blikjes. Dat is altijd nog beter dan plastic flessen.

Wat gebeurt er al in Myanmar?

Better Places landenspecialist Nwai doet er alles aan om de Better Places reizigers te helpen om zo min mogelijk plastic te gebruiken tijdens hun Myanmar rondreis. Bij aankomst van je reis ontvang je daarom een leuk stoffen tasje die je kunt gebruiken voor je boodschappen. Ook stimuleert zij de hotels waar we mee werken om bijvulpunten te plaatsen, waar je jouw flesje kunt vullen met veilig drinkwater.

Deel jouw Myanmar reistips!

Wij vinden het heel leuk om te horen hoe jij op reis plastic afval zoveel mogelijk probeert te vermijden. Misschien heb je zelf nog goede Myanmar reistips voor ons, die wij weer kunnen delen met onze reizigers. Laat het ons vooral weten via Instagram, Facebook of door te mailen naar [email protected]. Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Laat je wel eens een review achter op Tripadvisor of Google Reviews? Vermeld het dan ook vooral als een hotel de optie biedt om je eigen flesje bij te vullen. Zo bereiken we samen nog meer mensen in onze strijd tegen plastic afval!

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .