Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

  • Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
  • Koop een waterfilter of steripen voor je reis
  • Zoek watertappunten

Neem een hervulbare waterfles mee naar Kaapverdië

Er komen steeds meer hervulbare waterflessen op de markt. Waar je voorheen Nederlandse reizigers al van verre herkende aan hun Dopper, zie je nu steeds meer andere modellen en kleuren. Deze flesjes kun je bijvullen met drinkwater, bijvoorbeeld bij een groot vat met filterwater. Die zie je in sommige accommodaties staan en voor een paar cent mag je daar dan je flesje vullen. Je kunt ook kraanwater koken en dat in de koelkast bewaren tot je op pad gaat. Zo neem je lekker fris drinkwater mee in je waterfles.

Een goed waterfilter is ideaal

Een hervulbare waterfles is natuurlijk gauw leeg op een warme dag en zeker als je gaat wandelen op Kaapverdië is het soms lastig om onderweg drinkwater te vinden. Tegenwoordig zijn er steeds meer lichte en kleine waterfilters te koop, die je naast een drinkfles kunt meenemen. Sommige filters zijn zo goed, dat je werkelijk al het water dat je mogelijk tegenkomt ermee kunt filteren en drinken zonder ziek te worden. Je kunt dan zowel je waterfilter, als je drinkfles met water vullen. Is je filter leeg, dan giet je het water uit je drinkfles er in over. Zodra je onderweg opnieuw water tegenkomt, kun je alles weer vullen. Op Kaapverdië zijn de mensen ongelooflijk gastvrij en vriendelijk. Ze zullen je met plezier je flesje en filter laten vullen bij de kraan van hun huis of winkeltje. 

Waterfilter met rietje

De Lifestraw Go is een waterfilter met een rietje. Als je het water uit de fles door het rietje zuigt, wordt het water gefilterd voordat het in je mond komt. Zorg er wel voor dat je de 2-Stage variant hebt, want die heeft naast het waterfilter ook nog een koolstoffilter. Daardoor verdwijnen eventuele smaakjes en geuren uit het water. Let wel op dat de Lifestraw 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s filtert, maar niet de virussen. Wil je ook zeker zijn dat er geen virus in het water zit, dan zul je bijvoorbeeld nog chloordruppeltjes moeten toevoegen aan je water. Een ander nadeel van de Lifestraw Go is dat het rietje van flexibel plastic is en daardoor een beetje kwetsbaar. Bovendien is het rietje niet heel makkelijk schoon te houden bij langdurig gebruik.

Better Places helpt al jaren mee om de hoeveelheid plastic op reis te reduceren.

Waterfilters zonder rietje

De Grayl is een waterfilter dat lijkt op een normale drinkbeker, bestaand uit twee lagen. De buitenste beker vul je met water, dan schuif je de binnenste beker met het filter erin. In vijftien seconden heb je zo een beker drinkwater voor jezelf gemaakt. Het ontwerp van De Grayl is erg duurzaam, maar het filter gaat wel minder lang mee dan de Lifestraw. Waar de Lifestraw maar liefst 1000 liter filtert, voordat het rietje niet meer werkt, is het filter van de Grayl na 150 liter “op”. Voordeel van De Grayl is wel dat hij naast bacteriën en protozoa’s ook virussen en chemicaliën uit het water filtert. 

Een ander waterfilter, in de vorm van een drinkfles met tuit, is de Water2Go. Eerlijk is eerlijk, dit is waarschijnlijk het meest ideale filter van dit moment. Je vult de plastic fles, schroeft de dop erop en kunt direct schoon water drinken. Het filter zit in de schroefdop verwerkt, direct voor de tuit. Ook deze fles filtert zowel bacteriën en protozoa’s als ook virussen en chemicaliën uit je water. Na tweehonderd liter is dit filter aan vervanging toe. Welk filter je ook meeneemt naar Kaapverdië, in alle gevallen heb je dan heel wat plastic flesjes bespaard.  

Plan jouw reis naar Kaapverdië

Ben je op zoek naar een bijzondere Kaapverdië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Janine, de reisexpert in Kaapverdië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Janine.

Help ook op andere manieren de plastic soep verminderen

Als reiziger gebruik je in Kaapverdië ongewild nog veel meer plastic dan alleen voor je drinkwater. Ben je jezelf daarvan bewust, dan kun je het meeste daarvan heel eenvoudig vermijden en zo de plastic soep helpen verminderen: 

  • In Kaapverdië krijg je in de supermarkten vaak nog automatisch een plastic tasje om je boodschappen heen. Neem een eigen tas mee, zodat je het plastic tasje niet nodig hebt.  
  • Kook je zelf, of zoek je lekkere snacks? Ga naar de lokale markt in plaats van de supermarkt. Je koopt op de markten de meest verse producten, die niet vooraf verpakt zijn in plastic. Bovendien zijn de markten van Kaapverdië dé plekken om contact te maken met de lokale bevolking. Win-win dus! 
  • In veel accommodaties worden verzorgingsproducten in kleine verpakkingen aangeboden. Neem je eigen toilettas met shampoo en zeep mee op reis, zodat je die niet nodig hebt. Er zijn ook producten te koop waarbij helemaal geen plastic meer gebruikt wordt, zoals een zeep- en shampooblok en make-up verwijder-doekjes die je alleen maar nat hoeft te maken.    
  • Gebruik geen rietjes als je wat te drinken bestelt in een restaurant. Het lijkt zo klein, maar al die rietjes bij elkaar maken echt een verschil. 
  • Zoals gezegd wordt het afval in Kaapverdië wel verzameld en opgehaald. Helaas blijft dit afval soms dagen in een niet afgesloten container liggen, ook vlak bij de vele stranden. Daardoor waaiert het soms onbedoeld over het hele strand uit. De hoeveelheid plastic op het strand is op sommige plekken schokkend, zeker omdat ook het nodig aanspoelt. Zorg voor een leeg tasje en ruim elke dag wat van dat plastic op. Kies een container met een deksel, zodat het plastic zich niet weer onbedoeld verspreid.  

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit waarom je geen rietje wilt en de winkelbediende waarom je geen plastic tas wilt. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op websites als Tripadvisor en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of mail ons op [email protected] .