Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven we je graag een aantal praktische Mongolië reistips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

” If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito”

Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Op steeds meer plekken tijdens je Mongolië rondreis zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Shinee stimuleert de hotels en kampementen waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken en maakt het uitvoeren van deze Mongolië reistips mogelijk. Daarnaast krijg je in sommige kampementen een thermos met gekookt water. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Better Places heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wil je meer weten? Lees over onze B Corp certificering.

Tip 2: Neem een waterfilter mee op reis

Met alleen een hervulbare waterfles zul je er waarschijnlijk niet aan ontkomen om regelmatig een plastic fles te kopen. Onderweg ben je nu eenmaal niet altijd in de buurt van een tappunt. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je water te zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past: de Steripen, de Grayl, de Water-to-Go of de Lifestraw-Go

Mongolië reistips: Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijen oplader meenemen.

Meer lezen over water zuiveren? De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Mongolië reistips: Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Mongolië reistips: Lifestraw Go

De Lifestraw Go is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en je zuigt het water door de filter. Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage heeft naast het waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles niet meer gebruiken. In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go.

Mongolië reistips: Water-to-Go

De Water-to-Go is ontstaan vanuit de behoefte om minder plastic flesjes te gebruiken. De Britse eigenaren schrokken van de hoeveelheid plastic die ze vooral in Azië in de natuur en in zee zagen. Het resultaat is een groen bedrijf dat met behulp van een uitgebreid netwerk van distributeurs haar uiterste best doet om het gebruik van plastic flesjes een halt toe te roepen. Deze sportief ogende fles filtert net als z’n eerder genoemde concurrenten bacteriën, parasieten, virussen, sommige zware metalen en natuurlijke chemicaliën. Met behulp van technologieën die zijn ontwikkeld door ruimtevaartorganisatie NASA zorgen zij voor schoon drinkwater. Of je nou naar de sportschool of de jungle in het Amazonegebied reist; de Water-to-Go is een reismaatje dat je nooit in de steek laat.

Wil je weten welke fles het beste bij je past? Lees onze vergelijking tussen de verschillende flessen!

Tip 3: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels of kampementen verschaffen bij wijze van service één of meer plastic flesjes. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Vraag bij je gastgezin of receptie van het hotel waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Mongolië reistips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische Mongolië reistips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje

Onze landen specialist Shinee doet er alles aan om de Better Places reizigers te helpen om zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens hun rondreis door Mongolië. Zo stimuleert hij de accommodaties waar we verblijven om mogelijkheden te verschaffen je herbruikbare fles bij te vullen en om geen halve liter waterflesjes meer uit te delen. Reizigers krijgen bij aankomst richtlijnen om op een verantwoorde manier door Mongolië te reizen en hoe om te gaan met verschillende soorten afval.

Better Places is een sociale onderneming. Wij geloven in reizen met een positieve impact voor mens, milieu en dier.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over! Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #planetorplastic #refillmybottle en #refillnotlandfill gebruiken.

Plan jouw reis naar Mongolië

Ben je op zoek naar een bijzondere Mongolië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Shinee, de reisexpert in Mongolië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Shinee.

Op zoek naar inspiratie voor reizen in Mongolië?

Je zoektocht begint al op de website van Better Places! Bij ons plan je je hele reis in overleg met Shinee, de reisexpert in Mongolië, met behulp van onze blogs en verhalen. Shinee woont in Mongolië en helpt graag met het op maat maken van jouw ideale reis in dit bijzondere land. Jij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Shinee.