De 6 beste reistips in Ethiopië volgens Daniel

  • De ondergrondse kerken van Lalibela
  • Simien National Park
  • Omo vallei en de lokale bevolking
  • Gondar, het Camelot van Ethiopië
  • De rijke monumenten van Aksum
  • Harar en de 82 moskeeën

1. De ondergrondse kerken van Lalibela

Het is één van de beroemdste plaatsen van Ethiopië: UNESCO-site Lalibela. En terecht. Hier kun je elf ondergrondse kerken bezoeken, die in de 13e eeuw in opdracht van koning Lalibela werden uitgehouwen. De koning droomde dat God hem vroeg om een nieuw Jeruzalem te bouwen, dat destijds in handen van de moslims was. Het nieuwe Jeruzalem moest orthodoxe Christenen een veilige plek bieden om hun geloof te belijden. De elf kerken werden in 25 jaar tijd gebouwd. Elke kerk heeft een andere Bijbelse naam en ze zijn allemaal verschillend van grootte. De Ethiopiërs zijn bijzonder gelovig en in de kerken worden nog dagelijks drukbezochte diensten te houden.

2. Simien National Park

Het Semiengebergte staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en een van de logische reistips voor Ethiopië. De hoogste bergtop is die van Ras Dashen (ruim 4500 meter hoog) en de landschappen zijn spectaculair. Het gebied biedt een geweldig uitzicht over de laaglanden en je komt hier gegarandeerd de bijzondere Geelada-bavianen tegen. Deze apensoort is heel sociaal en vriendelijk en je kunt de apen zonder problemen tot op een paar meter afstand naderen. Ideaal voor het maken van foto’s! In het Semiengebergte kun je prachtige wandelingen maken, variërend van twee tot zestien dagen. De wandelingen zijn niet zwaar. Onderweg kun je slapen in de prachtige Semien Lodge, op 3470 meter hoogte, of kiezen voor avontuurlijk kamperen.

Onze lokale reisspecialist Daniel heeft inmiddels honderden reizen op maat gemaakt. Bekijk de positieve ervaringen van onze reizigers!

3. Omo vallei en de locals

In Zuid-Ethiopië leven 32 traditionele stammen, die nog regelmatig met elkaar strijden om water en koeien. Er zijn vier stammen die vaak bezocht worden, waaronder de Hamer en de Mursi. De laatste stam is vooral beroemd vanwege de grote schotels die vrouwen in hun lippen dragen. Hoewel het mooi is om deze stammen te zien, zijn ze wel heel commercieel ingesteld. Het is daarom aan te raden om nog verder naar het zuiden door te reizen en daar naar stammen toe te gaan die minder vaak reizigers op bezoek krijgen. Dat biedt je de kans op bijzondere ontmoetingen met mensen die vrijwel nooit in aanraking komen met de Westerse wereld. Een ideale kans om kennis te maken met hun unieke rituelen en tradities.

4. Gondar, het Camelot van Ethiopië

Het is zo’n beetje het laatste wat je verwacht in Oost-Afrika: kastelen. Toch is dat waar Gondar bekend om is. Gondar is de oude hoofdstad van Ethiopië en het is een prachtig stadje. Het klimaat is er prettig, de mensen zijn er vriendelijk en de stad heeft zes schitterende paleizen en kastelen. De kastelen zijn gebouwd door verschillende koningen en ze zijn nog in goede staat. Ze zouden niet misstaan in Europa en het is dan ook heel bijzonder om ze juist in dit deel van de wereld te bezoeken. Deze past zeker in het rijtje reistips van Ethiopië.

Met Better Places boek je een reis die de wereld een beetje mooier kan maken. Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

5. Reistips Ethiopië: Axum

Het Axumse Rijk was ooit even bekend als de oude Chinese en Indiase rijken. De voormalige hoofdstad Axum beschikt over kunstschatten uit 2500 voor Christus. In de hoogtijdagen van de stad kwamen mensen naar Axum om er wierook en ivoor te kopen en te handelen in dieren en slaven. De stad was dan ook schatrijk. Elk koning van Axum liet obelisken bouwen en nog steeds vind je daar vele overblijfselen van, net als van koninklijke tombes en ruïnes van eeuwenoude kastelen. Ook de kathedraal St. Mary Zion is een aanrader, want volgens de legende wordt hier de Ark des Verbonds verborgen. Er wordt gezegd dat slechts 5 tot 10% van de schatten van Axum is ontdekt, de rest moet nog opgegraven worden.

6. Harar en de 82 moskeeën

In het oosten van Ethiopië ligt Harar, een ommuurde historische UNESCO-stad. Harar is de vierde heilige stad van de islam en heeft in totaal 82 moskeeën en 102 shrines. Drie moskeeën dateren zelfs uit de tiende eeuw. Het oude centrum van Harar bestaat uit honderden kleine straatje en steegjes, markten (waar de geestverruimende plant khat verkocht wordt), oude stadsmuren en kleurrijke huizen. Ideaal om rond te zwerven en steeds weer iets nieuws te ontdekken.

Plan jouw reis naar Ethiopië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Ethiopië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Daniel, de reisexpert in Ethiopië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Daniel.

Meer inspiratie voor je Ethiopië vakantie

Wil je meer lezen over Ethiopië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of de vele reistips in dit land. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Afrika erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Duurzaam reizen in Ethiopië

Een Ethiopië-reis bevat volop duurzame elementen. Zo bezoek je niet alleen de beroemde bezienswaardigheden, maar ook minder bezochte plekken. Dat spreidt het toerisme en zorgt dat bekende plaatsen niet overlopen worden. Zo bezoek je in de beroemde Omo-vallei juist de stammen die maar weinig bezoekers krijgen. Hun manier van leven is mede daardoor nog authentiek en je kunt in alle rust kennis maken met hun unieke tradities. Bezoek je het Simiengebergte, dan kun je kiezen voor het maken van meerdaagse wandelingen met kampeerovernachtingen, onder leiding van een lokale gids. Zo heeft je reis een positieve impact op je bestemming. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.