John van der Heijden wilde al jarenlang de kleurrijke stammen van Ethiopië bezoeken. Het authentieke, pure Afrika: daar was hij naar op zoek. Dit jaar was het zo ver en maakten John en zijn vriendin Ellen een rondreis door Ethiopië, waarbij ze tien dagen door het zuiden van Ethiopië reisden. “De reis heeft al mijn verwachtingen overtroffen'', verteld John in zijn reisverslag over Ethiopië.

 

Land van bijzondere stammen

John heeft al veel van de wereld gezien, maar Afrika bleef tot dit jaar nog een beetje onderbelicht. Hij is al lange tijd gefascineerd door traditionele stammen en zocht het beste land om hen te bezoeken. “Toen hoorde ik dat Ethiopië hét land is voor als je kennis wilt maken met bijzondere stammen”, zegt hij. “Ik bekeek eerst wat groepsreizen, maar besloot toch dat dat niets voor mij was. Ik wilde flexibel zijn tijdens mijn vakantie in Ethiopië, onderweg kunnen stoppen als ik dat wilde, de tijd nemen en dicht bij de lokale bevolking komen. Tijdens mijn zoektocht naar een passende reisorganisatie kwam ik bij Better Places terecht."

Prima accommodaties

John legde contact met Daniël, de lokale reisspecialist van Better Places in Ethiopië. Ze mailden wel twintig keer op en neer, totdat John’s reis perfect in elkaar zat. “Ik had maar tien dagen en in die tijd wilde ik zoveel mogelijk zien”, zegt John. “Eerst zou ik alleen gaan, maar gelukkig wilde mijn vriendin Ellen ook mee. Daniël noemde dat een ‘dappere stap’: naar Ethiopië reizen als je geen reiservaring in Afrika hebt. Het was een sprong in het diepe, maar het heeft goed uitgepakt. Van tevoren hoorden we dat het eten niet altijd goed zou zijn, dat de accommodaties basic waren en dat we vaak lang in de auto zouden zitten. Maar wij hebben nergens problemen mee gehad. De accommodaties waren ook meer dan prima.”

"Ethiopië is compleet het tegenovergestelde van alles wat we in Nederland kennen, echt een totaal andere wereld."

Reisverslag Ethiopië: Kleurrijke stammen

John en Ellen reisden  voor hun vakantie via Addis Ababa direct door naar het zuiden van Ethiopië, naar de Omo Valley. Daar hadden ze een privéchauffeur, Mamousch, die hen naar de verschillende stammen bracht. “Het was fijn dat we hem hadden, om afspraken te maken met de locals en ons uit te leggen hoe het werkte bij de stammen”, zegt John. “Op veel plekken had Mamousch ook een lokale gids geregeld, die ons alles kon vertellen over de stam en haar tradities. De tribes overtroffen al onze verwachtingen. Zo kleurrijk en zo overweldigend uitgedost: foto’s kunnen niet weergeven hoe bijzonder het is om hen te bezoeken.”

Bull Jumping Ceremony

Het hoogtepunt van de reis was de Bull Jumping Ceremony. Tijdens deze ceremonie vieren stammen als de Mursi en de Hamar het volwassen worden van jonge jongens. Er wordt volop gedanst en gezongen en meisjes presenteren zich aan de jongens als potentiële echtgenotes. “Zij worden tijdens de Weeping Ceremony met een zweepje geslagen, om te bewijzen hoeveel ze voor hun toekomstige man over hebben”, vertelt John. “Daar begrijpen wij niets van, maar dat is nu eenmaal hun traditie. Voor hen is dit een bijzonder moment en het was heel indrukwekkend om daar bij te mogen zijn. We vonden Ethiopië nog echt puur en dat zat ook in kleine dingen. Zo kwamen we een keer in een dorpje, waar een oude dame meteen met veel liefde koffie voor ons ging zetten. Daar wilde ze niets voor hebben.”

Reisverslag Ethiopië: Terugkijken

John is blij dat hij zijn vakantie Ethiopië door Better Places heeft laten organiseren. “Ik regel mijn reizen graag zelf, maar in Ethiopië werkt alles zo anders”, zegt hij. “Daniël zorgde dat we de stammen konden bezoeken die we graag wilden zien en we hadden alle ruimte om flexibel te zijn. Ethiopië was geweldig. En het bijzondere is: wij hebben hier veel, maar de Ethiopiërs zijn in veel opzichten rijker dan wij.”

Plan jouw reis naar Ethiopië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Ethiopië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Daniel, de reisexpert in Ethiopië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Daniel.