Tanzania Fair & Groen

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Tanzania werken wij samen met reisexpert Karin, zij is werkzaam bij een kleinschalige lokale reisorganisatie. Zij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

Karin, reisspecialist in Tanzania

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Karin die al jaren in Tanzania woont. Zij kent Tanzania door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis.

Tips voor duurzaam reizen in Tanzania

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen brengt ook risico’s met zich mee voor natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen. Duurzaam toerisme draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen, op de juiste manier omgaan met dieren, zo min mogelijk milieuvervuiling, kleinschaligheid, werkgelegenheid voor locals. Ga je naar Tanzania? Karin, onze lokale reisexpert in Tanzania geeft haar tips voor duurzaam reizen in Tanzania.

Sustainable Development Goals

Karin geeft haar tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou! the-global-goals

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Tanzania

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken?

Bezoek een lokaal goed doel

Tanzania is een arm land, met veel mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Tijdens je reis kun je projecten bezoeken die zich inzetten voor lokale gemeenschappen. Een voorbeeld is het Shanga River House-project in Arusha. Dit project is opgezet om mensen met een beperking een baan en daarmee een betere toekomst te bieden. Deze mensen maken onder begeleiding producten en sieraden van gerecycled glas. Het is boeiend om te zien hoeveel impact dit initiatief heeft en tegelijk krijg je de kans om het project te steunen.

Geef kinderen geen geld of snoep

De kinderen in Tanzania zijn heel lief en enthousiast. Het is dan ook verleidelijk om hen geld of snoep toe te stoppen. Maar toch: doe het niet. Het voegt niets toe aan de educatie en toekomst van het kind en het stimuleert hen alleen maar om te gaan bedelen. Wil je toch iets doen voor de kinderen, geef dan een donatie aan een weeshuis of school, die zelf kan bepalen welke hulp het hardste nodig is.

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de rondreizen in Tanzania worden zoveel mogelijk lokale gidsen  en chauffeurs ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Wij maken gebruik van kleinschalige hotels waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De meeste accommodaties zijn gebouwd van natuurlijke materialen volgens lokale architectuur en staan midden in de natuur. Het eten is overheerlijk en komt uit de omgeving. Wil je de natuur van Tanzania echt beleven, dan is een verblijf in een eco-lodge een aanrader.Tanzania heeft een groot aantal prachtig gelegen hotels die ook nog eens duurzaam werken.

Rhotia Valley Tented Lodge

De Rhotia Valley Tented Lodge is opgezet door een Nederlands echtpaar en bestaat uit twee onderdelen: een kindertehuis en een lodge. Met de inkomsten uit de lodge wordt het kindertehuis gefinancierd. Als gast zorg je er zo mede voor dat het kindertehuis kan voortbestaan. Er wordt gekookt met producten uit de eigen groentetuin, de lodge draait geheel op zonne-energie en de medewerkers komen allemaal uit het dorp waarin de lodge ligt. Zo profiteert de gemeenschap direct van het toerisme.

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Tanzania duurzame excursies

Wij willen je graag het echte Tanzania laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen.

Bezoek een fair trade-koffieplantage

Tanzaniaanse koffie heeft wereldwijd een goede naam. Aan de voet van Mount Meru, niet ver van Arusha, worden koffiebonen verbouwd. Samen met een gids kun je een bezoek brengen aan het dorp Nkoaranga. Je bezoekt kleine boeren die bananen, maïs en bonen verbouwen, je neemt een kijkje bij de lagere school en loopt langs de oudste kerk van Mount Meru. Vervolgens kun je bij een lokale fair trade-koffieplantage precies zien hoe het verbouwen van koffie in zijn werk gaat. Van de boon tot aan het kopje koffie, je volgt het hele proces. Daarna kun je kennismaken met een echte Swahili lunch, met chapati-brood, de pap ugali, geroosterde banaan en andere lokale producten.

Maak een mountainbiketocht in Mto wa Mbu

Wil je een lokale gemeenschap op een andere manier ondersteunen? Dan is een mountainbiketocht in Mto wa Mbu een aanrader. In dit dorp wonen leden van alle 120 stammen in Tanzania. In Mto wa Mbu kun je eerst lunchen bij een lokale gastvrouw thuis, die een heerlijke maaltijd voor je op tafel zet. Vervolgens stap je op de mountainbike en fiets je samen met je lokale gids door de groene omgeving. Breng een bezoek aan een bananenplantage, drink bananenbar in de lokale bar en bezoek een houtsnijwerkplaats van de Makonde-stam. Zo leer je het gewone leven in Tanzania van dichtbij kennen.

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. De gidsen in Tanzania die trips begeleiden, kennen de natuur en cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts. De biodiversiteit in Tanzania is enorm en samen kunnen we ervoor te zorgen dat deze ook in de toekomst blijft bestaan zodat reizigers kunnen blijven genieten van de overweldigende natuur.

Ondersteun de bescherming van de Ngorongoro-krater

Tanzania staat bekend om haar wildparken, maar ook op cultureel gebied heeft het land veel te bieden. In Tanzania wonen ruim 120 stammen, elk met hun eigen cultuur, tradities en taal. Het mooie is dat de stammen vreedzaam samenleven en dat ze de ruimte krijgen om hun eigen cultuur te bewaren. De Masai zijn misschien wel bekendste stam en een deel van hen leeft in Ngorongoro National Park, één van de hoogtepunten van Tanzania. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en besteedt veel aandacht aan educatie. Zo wordt jongeren geleerd hoe ze Ngorongoro en haar dieren in de toekomst kunnen beschermen. Door het entreegeld voor de Ngorongoro-krater te betalen draag je hier als reiziger je steentje aan bij.

Tegengaan olifantenstroperij

Wij zetten ons ook actief in om olifantenstroperij tegen te gaan. In Afrika worden jaarlijks tienduizenden olifanten geslacht voor hun ivoor. Ieder jaar in maart brengen wij dit extra onder de aandacht met de Iworld campagne. Deze campagne wil mensen meer bewust maken over de gevaren en risico’s van olifanten stroperij.

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse, maakt Better Places afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

Travelife

Al onze partners hebben de Travelife training gevolgd en zullen in 2017 het partnerniveau behalen. Travelife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Meer duurzame reistips Tanzania

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Tanzania, aarzel dan niet om contact op te nemen met Karin. Tevens kun je bij haar terecht met al je vragen over duurzaam reizen in Tanzania.

Tanzania (3)

Vraag een reisvoorstel aan voor een individuele reis Tanzania

Better Places brengt je direct in contact met Karin, reisexpert ter plaatse. Karin kan je adviseren bij het samenstellen van je individuele reis Tanzania. Vraag een reisvoorstel aan of stuur Karin een mailtje via karintanzania@betterplaces.nl

Rondreizen Tanzania

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je rondreis Tanzania? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Tanzania.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* indicates required

Je bent succesvol ingeschreven!